Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Ligusterhaag

De ligusterhaag is een ongekend populaire haagplant. Niet alleen in Nederland, maar ook in landen als België, Duitsland, Denemarken en Zweden zijn er talloze mensen die een ligusterhaag planten in hun tuin. Wij merken dat haagligusters klanten weten te bekoren in heel Europa, met name in landen waar het wat ‘s winters wat kouder wordt. Scandinaviërs kunnen hier volop over meepraten: hun klimaat - zeker dat in Zweden, Noorwegen en Finland - is erg onvriendelijk voor planten. Lange, koude winters zijn er eerder regel dan uitzondering. In Nederland, België en Duitsland wordt het meestal wat minder koud, maar ook hier kunnen de winters soms streng zijn. Dat de liguster het zo goed doet, ondanks de strenge winters, zegt zeker iets over de robuustheid van deze plant.

Bent u op zoek naar een haag die wel tegen een stootje kan, dan komt u al snel bij de ligusterhaag uit. De verschillende soorten ligusterhaag die er te krijgen zijn hebben veel met elkaar gemeen. Een ligusterhaag kopen doen mensen onder andere omdat ze goed winterhard zijn en in de winter zelden hun blad verliezen. De haagliguster of ligustrum ovalifolium is de populairste soort liguster, bejubeld om zijn prachtige uiterlijk, sierlijke bladeren en snelle groei. Deze soort is bovendien heel winterbestendig, niet alleen ten opzichte van andere “bladverliezende” haagplanten, maar ook vergeleken met zijn concurrent, de gewone liguster of ligustrum vulgare. Van de gewone liguster bestaat er echter wel een cultivar die extra winterhard is gemaakt, de zogeheten wintergroene liguster.

Liguster in uw tuin

Liguster in uw tuin

Liguster is dus een behoorlijk winterharde plant, maar dat is zeker niet zijn enige voordeel. Liguster is ook nog eens heel makkelijk te verzorgen. Liguster kan op bijna elke plek wel geplant worden. Hij groeit goed op droge, normale en op vochtige grond en zelfs op een steengrond kan hij het goed volhouden. Waar sommige planten veel moeite met bepaalde plekken en grondsoorten hebben, dan de liguster dus in elke tuin groeien. Dit geldt niet alleen wat betreft grondsoort, maar ook betreft de standplaats. Liguster groeit in de zon even goed als in de schaduw. Als u dus niet precies weet wat voor soort planten in uw tuin wel en niet gedijen, met de liguster zit u zeker safe.

Liguster is niet alleen een hele gemakkelijke en sterke plant, maar hij brengt ook nog eens veel leven de tuin in. De liguster krijgt namelijk (vrij onopvallende) bloemetje en besjes. Die besjes zijn voor mensen giftig (kijk dus uit met kinderen!) maar voor vogels zijn ze enorm aantrekkelijk. Met een ligusterhaag heeft u dus niet alleen uitzicht op een mooi groen bladerdek, maar in de goede tijd van het jaar ook nog eens op een komen en gaan van vogels die genieten van de besjes. Een ligusterhaag om de tuin heen is dus in de zomer om meerdere redenen een geweldige toevoeging aan de tuin. Het gebeurt wel vaak, dat bij het snoeien de bloemetje weggeknipt worden. Als de bloemetjes niet kunnen bloeien, komen er ook geen besjes aan. Wanneer u dus graag een bloeiende liguster wilt, is het handig het snoeien nog even uit te stellen tot na de bloeitijd.

De liguster - een echte stadsplant

De liguster - een echte stadsplant

Haagplanten onderscheiden zich van elkaar door een pakket aan eigenschappen te bieden dat een andere plantensoort niet bezit. De bladeren, winterhardheid en groeisnelheid zijn al genoemd, maar daar blijft het niet bij. Er zijn natuurlijk ook andere planten die snel groeien, goed bestand zijn tegen koud weer en mooi blad hebben, zoals bijvoorbeeld coniferen, met hun excentrieke naalden. De liguster doet daar nog iets extra bovenop. Sinds de negentiende eeuw is deze aantrekkelijke haagplant bijzonder populair geworden bij stadsbewoners. De industriële revolutie bracht veel (lucht)vervuiling met zich mee, en de meeste planten staan er niet bekend om goed te gedijen in zulke omstandigheden.

De ligusterhaag was en is daarop een grote uitzondering. De liguster is bijna immuun voor vervuiling. Hoewel de industrie vandaag de dag veel schoner is worden hagen nog altijd blootgesteld aan veel vervuilende stoffen, bijvoorbeeld van (diesel)auto’s, strooizout en - tot op zekere hoogte - industrie. Aan een drukke weg kan een ligusterhaag echt het verschil maken. De liguster is dus een erg voor de hand liggende keus als haagplant.

Niet alle haagplanten zijn geschikt om als tuinafscheiding te gebruiken. Sommige zijn te laag, groeien niet dicht genoeg of zijn te lastig in vorm te houden om een nette haag te vormen. Liguster heeft al deze problemen niet. Afhankelijk van de soort kan een liguster tussen de anderhalve en vier meter hoog worden. Doordat hij wintergroen is, is hij dus het hele jaar door vrijwel blikdicht. In de zomer, als iedereen in de tuin zit, is het bladerdek lekker dik, zodat niemand erdoorheen kan kijken. In de winter is hij misschien iets minder dicht, maar gelukkig valt er dan meestal in de tuin ook niet zoveel te zien. Doordat liguster op alle grondsoort en met elke hoeveelheid zonlicht kan groeien, is hij ook erg geschikt als tuinafscheiding. Als op een deel van de haag dan, door de schaduw van uw huis, minder zon valt, maakt dat niet zoveel uit. De haag zal gewoon mooi groen blijven.

Ook een ligusterhaag snoeien is niet erg moeilijk. Neem een heggenschaar, elektrisch of gewoon, en snoei tot het gewenste resultaat bereikt is. De ligusterhaag is een snelle groeier. Erg handig als je snel een hoge, dichte haag wilt, maar daar staat wel tegenover dat er een paar keer per jaar gesnoeid moet worden. De beste periode hiervoor is mei-september. Wij van Haagplanten.net wensen u veel succes met het planten en onderhouden van uw ligusterhaag!