Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Laurierkers

De plant die in het Latijn prunus laurocerasus heet, en onder die naam ook redelijk goed bekend is bij tuinliefhebbers, wordt in het Nederlands vaak simpelweg “laurier” genoemd. Toch is deze haagplant geen verwant van het bekende keukenkruid, het is een kersenboom, vandaar de naam laurierkers, die een letterlijke vertaling is van het Latijnse laurocerasus.

De naam laurierkers is zeker correcter dan het kortere laurier, omdat die laatste naam nu eenmaal al de naam van een ander plantje is. Toch heeft deze naam niet ieders vanzelfsprekende voorkeur, omdat de nadruk zo naar de “kers” getrokken wordt en die kersen zijn niet de reden dat men deze plant in de tuin zet. De kersen zijn juist giftig. Deze plant wordt juist uitgekozen om de mooie bladeren en de bladeren van laurierkers lijken op laurier. In onze webwinkel zult u de naam “laurier” dan ook zeker vaak terug zien komen.

Laurierkers vruchten

Laurierkers vruchten

De laurierkers is echter echt een kersenboom. De vruchten zijn ook volop in trek bij vogels en zo bezien hebben ze dus echt wel betekenis voor de tuin. Toch laat niet iedereen de vruchten groeien, als de laurierkers wordt teruggesnoeid verschijnen ze meestal niet. We vermeldden al dat deze vruchten voor mensen giftig zijn – een effect dat pas bij hoge doseringen gevaarlijk wordt. Wees voorzichtig met kinderen.

Laurierkers als haagplant

Laurierkers als haagplant

In onze tuinen wordt de laurierkers vooral als haagplant gezien. Soms zien we de laurierkers ook als losse sierstruik. Een laurierkersenhaag houdt ook wel ‘n beetje het midden tussen een klassieke haag en een losse struik: de haag heeft een vrij weelderige, breed uitlopende groei en kan ook de nodige breedte in beslag nemen als ze niet wordt gesnoeid. Zeker in landelijke tuinen heeft de vorm van de laurierkers een prachtig effect.

Wie een kleinere tuin heeft kan overigens nog steeds voor de laurierkers kiezen. Niet iedere soort groeit namelijk even sterk in de breedte. De populaire Portugese laurierkers heeft bijvoorbeeld een wat compactere vorm. In z’n algemeenheid kunt u de laurierkers ook goed snoeien. Snoei kan voor schade in de winter zorgen, maar de plant is winterhard genoeg om hier in de zachte Nederlandse winters geen last van te ondervinden.

Laurierkers kopen

Portugese Laurier

De Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ (Portugese Laurier) is de luxe cultivar van de laurierkerssoorten. De naam zegt het al, deze variant stamt uit Portugal. De Portugese laurier heeft  lange glanzende bladeren (6-12 cm) en dieproze twijgen. De bloemen zijn wit en relatief klein maar verspreiden een sterke geur. Dit maakt de Portugese Laurier een pleisterplaats voor passerende vlinders en bijen. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid vormt de Portugese Laurier bessen die op hun beurt populair zijn bij vogels. De plant groeit goed in elke grondsoort en op elke standplaats, mits vertroeteld na aanplant. In erg winderige gebieden adviseren we bescherming. De Portugese Laurier is winterhard en door zijn middelmatige groeisnelheid is eens per jaar snoeien voldoende. 

Laurierkers kopen

Haagplanten.net is een webshop vol haagplanten. We hebben door ons grote assortiment en onze jarenlange ervaring uitstekende contacten met de kwekerijen, waardoor wij ook de populaire laurierkers goedkoop kunnen aanbieden. Gunstige prijzen zijn een voordeel van online winkelen, maar doordat de lijnen zo kort zijn is ook de kwaliteit die wij leveren heel hoog – alle hagen komen direct van de kwekerij naar uw huis.