Laurierkers

Met de algemene term laurierkers wordt ’n groep razend populaire haagplanten bedoeld. De laurierkers, in het Latijn prunus laurocerasus, is onze evergreen - letterlijk en figuurlijk, want deze gewilde plant blijft het hele jaar door groen. De bladeren vallen er niet af. Dat is meteen een belangrijke verklaring voor de grote populariteit die deze haagplant geniet: u heeft het hele jaar door een groene tuin.

 

Wintergroene haagplanten zijn altijd populair, maar de laurierkers heeft meer troeven. De aangename uitstraling van de diepgroene, lauriervormige bladeren en de opvallende paarse kersen maken deze haagplant ideaal als sierstruik. De bloesem in het voorjaar is natuurlijk ook prachtig. Daar komt dan nog bij dat de laurierkers een sterke plant is die niet veel onderhoud vergt.

LaurierhaagLaurierkersLaurierkers kopen

Laurierhaag – vele namen

De prunus laurocerasus wordt in het Nederlands laurierkers genoemd. Daarnaast wordt ook veel van “laurier” gesproken. De associatie met laurier wordt ingegeven door de vorm van de bladeren, maar is onterecht. Het keukenkruid laurier en de haagplant laurierkers hebben niks met elkaar te maken. De laurierkers is verwant aan andere vruchtdragende struiken, zoals de pruimenboom.

 

Laurierkers, laurier, prunus laurocerasus: welke naam is nu de beste? Wetenschappers gebruiken graag de Latijnse naam. “Laurierkers” is een letterlijke vertaling van laurocerasus, dus dit is zeker ook een geschikte term. Over “laurier” is men vaak wat kritischer, omdat deze term wel voor echte verwarring met het keukenkruid zou kunnen zorgen. Toch vragen mensen ons vaak naar laurier en laurierhagen. Bij ons kunt u met alle namen terecht!

 

Laurierkers soorten

Van de laurierkers bestaan verschillende cultivars. Ze zijn speciaal gekweekt voor het gebruik in tuinen. In onze winkel kunt u uit verschillende soorten laurierkers kiezen, zodat er voor iedere tuin een geschikte haagplant te vinden is.

 

  • Een heel bekende soort is de prunus laurocerasus rotundifolia. Ronde bladeren, betekent de Latijnse naam. Deze sterke tuinplant heeft inderdaad mooie, ronde bladeren en daardoor een vriendelijke uitstraling.
  • De prunus laurocerasus novita heeft gelijkaardige ronde bladeren, maar is nog beter bestand tegen ziektes en daarom steeds populairder.
  • Zeer winterhard, dat is de kwaliteit waarmee de prunus laurocerasus herbergii zich onderscheidt van de andere soorten, hoewel de laurierkers in het algemeen goed bestand is tegen koude.
  • Koude kan de prunus laurocerasus caucasica ook goed verdragen. De bladeren zijn langwerpig en sierlijk.
  • De Portugese laurierkomt oorspronkelijk uit het warmere Portugal, maar gedijt ook goed in ons zeeklimaat.
  • Een bekende naam is de Otto Luyken, vernoemd naar de kweker die met deze cultivar de ideale haagplant probeerde te ontwikkelen.

 

Welke soorten u kiest, dat is in de eerste plaats een kwestie van smaak. Ronde bladeren of spitse bladeren, een breed uitwaaierende plant of een smalle struik – die keuze kunt u zelf het beste maken. Soms maakt ook de tuin die u heeft het verschil. Heeft u veel schaduw? Staat er veel wind in uw tuin? In het algemeen kan de laurierkers dat verdragen, maar soorten als de Herbergii zijn winterharder dan de Rotundifolia.

Laurierkers kopen

Laurierkers kopen

Online planten kopen is de laatste jaren steeds gewoner geworden. In onze webshop vindt u een mooie selectie van verschillende soorten laurier. Per product vindt u de nodige informatie, zodat u steeds de goede keuze kunt maken. Onze prijzen zijn concurrerend en ons assortiment is groot. Behalve de laurierkers vindt u ook andere bekende en minder bekende haagplanten. Kijkt u maar rustig rond!