Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Laurierkers

De laurierkers (Prunus laurocerasus) is de plantensoort die het meest gebruikt wordt in de laurierhaag. Deze wintergroene haagplanten vallen op door hun langwerpige ovale bladeren, die aan de bovenzijde prachtig glanzen in het zonlicht. Omdat deze bladeren door hun vorm een heel ander soort haag op leveren dan bijvoorbeeld coniferen, maar de laurierkers wel dicht genoeg vertakt is om als privacyhaag dienst te doen, is een laurierhaag vaak de eerste keuze voor tuiniers die meer privacy willen, maar een coniferenhaag wat saai vinden. Er zijn echter zoveel verschillende laurierkersen verkrijgbaar dat er nog veel meer mogelijk is.

Wat zegt de naam over de laurierkers?

Verwar de laurierkers niet met de laurier waarvan het blad in de keuken gebruikt wordt. Het blad van de laurierkers is namelijk giftig voor mensen, net als alle andere onderdelen van de plant. De naam “laurierkers” heeft echter wel met die laurier (Laurus nobilis) te maken. Hoewel de laurierkers tot een totaal ander plantengeslacht behoort dan de laurier, heeft het dikke, langgerekte blad van de laurierkers zeker wat weg van dat van de echte laurier. Maar waar de gewone laurier niet de beste keuze voor in de haag is, zijn laurierkersen door hun compacte groeiwijze juist perfecte haagplanten.

Het tweede gedeelte van de naam van de laurierkers verwijst naar de vruchten die de planten aan het einde van de zomer krijgen. Deze donkere, bijna zwarte steenvruchten hebben inderdaad iets van kersen weg. Zoals gezegd zijn alle delen van de laurierkers giftig en dat geldt dus ook voor de vruchten, maar vogels kunnen deze vruchten wel eten en dat doen ze ook graag. Wanneer we het over een laurierhaag hebben, gaat het dus meestal om een van de vele kweekvormen van de laurierkers, al is ook de aan de laurierkers verwante Portugese laurier geschikt om tot een mooie wintergroene haag met glanzende bladeren uit te laten groeien.

Laurierkers vruchten

Kweekvormen van de laurierkers

Van de laurierkers zijn verschillende kweekvormen verkrijgbaar die allemaal hun eigen typerende kenmerken hebben. Als u wel eens een hoge laurierhaag heeft gezien is de kans groot dat deze uit exemplaren van de laurier 'Rotundifolia' bestaat. Deze kweekvorm groeit in een jaar tijd 30 tot 60 centimeter en groeit daarom binnen korte tijd uit tot een laurierhaag die uw tuin tegen inkijk beschermt. Een kweekvorm die veel op de laurier 'Rotundifolia' lijkt is de laurier 'Novita', al is deze net iets beter resistent tegen plantenziekten en kan hij ook beter tegen vorst.

Andere laurierkersen die een hoge laurierhaag opleveren zijn de laurier 'Genolia'®, de laurier 'Elly' en de laurier 'Caucasica'. Al deze laurierkersen hebben een wat smallere groeivorm, omdat hun takken wat meer omhoog gericht groeien. Dit zijn ideale planten voor als de laurier 'Rotundifolia' net iets te breed is voor uw tuin. Een andere opvallende eigenschap aan de laurier 'Caucasica' is de witte bloei die hij tussen april en juni laat zien. Bij de meeste laurierkersen valt die bloei weg tegen de bladeren, maar de laurier 'Caucasica' en de nog uitbundiger bloeiende laurier 'Herbergii' zien er tijdens hun bloei op hun mooist uit.

Er zijn ook kweekvormen van de laurierkers die wat lager blijven, zodat ze ook in wat kleinere tuinen passen of bijvoorbeeld in de voortuin aangeplant kunnen worden zonder dat u daarmee het zonlicht uit uw huiskamer houdt. De laurier 'Otto Luyken' is hier het bekendste voorbeeld van. Deze is speciaal gekweekt om een lage laurierhaag mogelijk te maken. Maar er zijn meer laagblijvende kweekvormen van de laurierkers, zoals de laurier 'Mano' en de laurier 'Zabeliana'. De laurier 'Etna' kan wel wat hoger worden, maar een laurierhaag met deze soort komt dan weer wat formeler over, omdat de laurier 'Etna' kleinere bladeren heeft.

Laurierkers als haagplant

Plant- en verzorgingstips voor de laurierkers

Wie een laurierhaag in de tuin wil, hoeft daar niet veel speciale voorbereidingen voor te treffen. Laurierkersen gedijen zowel in de zon als in de schaduw en veel grondsoorten zijn geschikt. Wel is het belangrijk om de grond goed te draineren, want zoals de meeste haagplanten zijn laurierkersen bijzonder gevoelig voor natte voeten. Hebben ze daar te lang last van, dan kunnen hun wortels gaan rotten. Met droogte kan de laurierkers dan weer bovengemiddeld goed omgaan. Hoewel het raadzaam is om de grond waarin uw laurierhaag staat enigszins vochtig te houden, zal een laurierkers er niet snel last van hebben als het langere tijd niet regent.

Sommige tuiniers zijn verrast dat de meeste laurierkersen maar een à twee keer per jaar gesnoeid hoeven te worden. Vooral de hoger wordende soorten groeien immers vrij snel. Een laurierhaag hoeft echter niet zo strak gesnoeid te worden als bijvoorbeeld een coniferenhaag. Als u ieder jaar een of twee keer de takken wegknipt die verder uit uw haag steken dan gewenst, is dit voldoende. Gebruik hier een snoeischaar of tuinschaar voor, want met groter snoeigereedschap is de kans dat u het uiterlijk van uw laurierhaag schaadt vrij groot. U knipt daarmee al snel door het decoratieve blad heen.

Laurierkers kopen

Online laurierkers kopen

Het gemak dat de laurierkers in zijn onderhoud biedt, biedt Haagplanten.net u in het online kopen van laurierkersen. In onze webshop heeft u de keuze uit verschillende kweekvormen van de laurierkers, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze gekweekt zijn door uiterst betrouwbare kwekers. Deze en alle andere groenblijvende haagplanten, bloeiende haagplanten, coniferen en zelfs kant en klare hagen uit ons assortiment worden bij u thuis bezorgd, zodat u ze na levering direct in uw tuin kunt planten.