Wat is de beste haagplant?

28 februari 2019
Wat is de beste haagplant?

Als u bezig bent met het aanleggen van uw tuin, of het ontwerpen van een nieuwe inrichting, vraagt u zich wellicht af wat de beste haagplant is. Natuurlijk is die vraag niet zomaar te beantwoorden. Alle haagplanten hebben immers unieke eigenschappen die voor sommige tuinen ideaal zijn, maar voor andere juist helemaal niet goed uitkomen. Hieronder bespreken we daarom verschillende soorten haagplanten en de tuinen waar ze geschikt voor zijn. Zo kunt u na het lezen van dit artikel zelf bepalen welke haagplant de beste is.

De klassieke haagplanten
Laurier heeft grote, donkere, glanzende bladeren en springt daardoor meteen in het oog.

De klassieke haagplanten

Er zijn een aantal planten die waarschijnlijk direct naar boven komen als u denkt aan ‘haagplanten’. Coniferen zijn van oudsher erg populair als haagplant en hebben daardoor ook een klassiek uiterlijk. Coniferen zijn heel makkelijk te onderhouden en in een strakke vorm te snoeien. De populaire taxus kan bijvoorbeeld snoei erg goed verdragen en groeit langzaam, waardoor hij zijn vorm lang behoudt. Als u juist liever een haagplant heeft die wat sneller groeit, dan is de leylandii conifeer een goede optie. Die kan wel een meter per jaar groeien!

Ook de laurier wordt vaak gebruikt als haagplant. Laurier heeft grote, donkere, glanzende bladeren en springt daardoor meteen in het oog. Een laurierhaag is prachtig voor grote tuinen waarin de grote bladeren goed in proportie zijn. Voor kleinere tuinen is de laurier vaak erg breed en donker, waardoor hij veel licht wegneemt. Als u toch een laurierhaag wilt in een kleinere tuin, neem dan vooral een lauriersoort die smaller groeit. De laurier ‘Herbergii’ en laurier ‘Caucasica’ zijn bijvoorbeeld geschikter voor een kleine tuin dan de laurier ‘Rotundifolia’ of laurier ‘Novita’.

Voor kleine haagjes is de buxus een bekend gezicht. Buxus heeft een erg compacte groeivorm, elegante glanzende blaadjes en kan zonder al te veel moeite in een strakke vorm gehouden worden. Buxus is ook erg populair voor vormsnoei. Een buxushaag wordt niet zo hoog en u zult ze daarom vooral tegenkomen als sierhaagjes, bijvoorbeeld om borders heen. Een nadeel van buxus is dat deze plant erg vatbaar is voor ziektes, die zich door de grote populariteit van de buxus snel verspreiden. Het kan daarom voor een lage haag ook een goed idee zijn om eens naar buxusvervangers zoals Japanse hulst te kijken.

Bladverliezende haagplanten
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de liguster, de haagbeuk en de beukenhaag.

Bladverliezende haagplanten

De hierboven genoemde haagplanten zijn allemaal wintergroen, maar er zijn ook wat bladverliezende of semi-wintergroene haagplanten die erg populair zijn als haagplanten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de liguster, de haagbeuk en de beukenhaag. Wie een rondje loopt door een woonwijk zal deze drie planten zeer waarschijnlijk wel tegenkomen. Liguster, beukenhaag en haagbeuk hebben alledrie de eigenschap dat ze niet al hun blad verliezen in de winter. Zo bieden deze hagen niet alleen variatie tijdens de seizoenen, maar ook privacy gedurende het hele jaar.

Als u het wat minder belangrijk vind dat uw haag het hele jaar blikdicht is, bijvoorbeeld omdat u in de winter toch niet in de tuin zit, of omdat de haag zo laag is dat mensen er overheen kunnen kijken, dan is een volledig bladverliezende haag ook leuk om aan te planten. Bladverliezende haagplanten bieden het hele jaar lang een mooi uitzicht. In de zomer zijn ze prachtig groen, in de herfst verkleuren ze naar mooi geel of roodbruin. In de winter passen de kale takken goed bij het seizoen en in de lente kunt u de wereld weer wakker zien worden in de tuin.

Daarnaast zijn er natuurlijk gewoon erg veel verschillende bladverliezende haagplanten met eigenschappen die wintergroene haagplanten simpelweg niet hebben. De amberboom heeft bijvoorbeeld prachtige bladen en takken met een interessante structuur. Bladverliezende struiken zoals de sleedoorn, meidoorn en sommige rozensoorten hebben flinke doorns en zijn daarmee ideaal als inbraakwerende hagen. Het ligt er dus maar net aan waar u uw haag voor in wilt zetten. Voor privacy is een wintergroene haag meestal de beste optie, maar tegen inbraken of als sierhaag kan een bladverliezende juist ideaal zijn.

Bloeiende haagplanten
Een haag van kornoelje, gewone sering, hortensia of vlinderstruik ziet er bijvoorbeeld in het bloeiseizoen prachtig uit.

Bloeiende haagplanten.

Als het gaat over sierhagen is er natuurlijk een categorie die niet over het hoofd gezien mag worden: bloeiende haagplanten. Een groot deel van de bloeiende haagplanten is bladverliezend en niet alle bloeiende haagplanten zijn even zichtdicht. Een haag van kornoelje, gewone sering, hortensia of vlinderstruik ziet er bijvoorbeeld in het bloeiseizoen prachtig uit, maar zal de rest van het jaar maar weinig privacy bieden. Natuurlijk hoeft dat geen probleem te zijn. Een sierhaag kan ook prachtig gebruikt worden in de voortuin of als omlijsting van een terras.

Er zijn ook bloeiende haagplanten die wel wintergroen zijn. De rhododendron staat bekend om zijn prachtige bloemen in verschillende kleuren. Dit is wel een erg grote plant, die niet voor elke tuin als haag geschikt is. Sommige lauriersoorten hebben ook een uitbundige bloei, zoals de laurier ‘Caucasica’. Sneeuwbal heeft bladeren die lijken op die van de rhododendron en laurier (groot en leerachtig) en krijgt grote witte bloementrossen. De hulst heeft weliswaar niet zulke uitbundige bloemen, maar is natuurlijk wel erg sierlijk door de besjes die aan deze plant groeien.

Het is dus duidelijk dat er niet een ‘beste haagplant’ bestaat. Alle haagplanten die u kunt kopen op onze website zijn van hoge kwaliteit, dus daar hoeft u zich geen zorgen om te maken. U hoeft dus eigenlijk maar twee vragen te beantwoorden: welke plant past het beste in uw tuin en welke plant vindt u het mooiste?