Vormsnoei

Vormsnoei

Tuinieren is een creatieve bezigheid. Je bent constant bezig met het uitzoeken van vormen en kleuren die bij elkaar staan, een paadje tussen de planten aanleggen, een mooi kleuraccent in de hoek van de tuin. Eigenlijk verschillen enthousiaste tuiniers helemaal niet zoveel van kunstschilders. Sommige mensen gaan daarin nog wat verder en maken ware kunstwerken van hun struiken en boompjes. Deze pagina gaat over vormsnoei, een geweldige hobby voor creatieve mensen die groene vingers hebben.

De geschikte plant kiezen

De geschikte plant kiezen

Vormsnoei wordt ook wel op z’n Engels ‘Topiary’ genoemd. Het is een vorm van tuinieren die er mooi uitziet en van uw tuin een echte blikvanger maakt. Wij hebben een aantal adviezen en tips voor u, zodat u ook kunt beginnen met het snoeien van uw planten in een mooie vorm.

Ten eerste is het belangrijk de juiste plant te kiezen. Voor vormsnoei is het handig een plantensoort te nemen die kleine bladeren of naalden heeft en dicht vertakt is. Een populaire vormsnoei-plant is bijvoorbeeld de buxus. Mochten buxussen in uw buurt snel last krijgen van buxusziekte, dan is een buxusalternatief als de Japanse hulst ook geschikt voor de vormsnoei. Ook coniferen als de taxus of de levensboom zijn heel geschikt om in allerlei vormen te snoeien. Uiteraard worden deze haagplanten op onze site verkocht. Grootbladige planten zoals de laurier of de haagbeuk zijn voor vormsnoei minder geschikt.

Tips voor het snoeien

Tips voor het snoeien

Bij het snoeien zijn er een aantal standaard dingen waar u op moet letten. Snoeien kan het beste in het voorjaar en de zomer gebeuren. Per plantensoort verschilt het een beetje wat de beste tijd is. Bij vormsnoei moet een plant vaak zeker vier keer per jaar gesnoeid worden. Doe dit snoeien het beste op een bewolkte dag, vooral als het geregend heeft. Een vochtige plant herstelt zich sneller van een snoeibeurt. Als de zon fel schijnt op uw plant, wanneer die gesnoeid wordt, bestaat de kans dat hij schade oploopt doordat de blaadjes nog niet aan het zonlicht gewend zijn.

Het is het beste voor uw plant, als u scherp gereedschap gebruikt. Vaak wordt voor het maken van de grove vorm, een grote heggenschaar gebruikt. Wanneer u meer naar de details toe gaat werken, is het handiger een kleinere schaar te pakken. Veel doorgewinterde vormsnoeiers maken gebruiken van een schapenschaar.

Normaal gesproken wordt een heg zo gesnoeid, dat hij aan de bovenkant smaller is dan aan de onderkant. Zo krijgt elk deel van de haag genoeg zonlicht en worden de bladeren of naalden niet bruin. Bij vormsnoei is het ook handig om hierop te letten. Een populaire vorm is daarom ook de kegel, die van nature al rekening houdt met het zonlicht. Mocht u het lastig vinden om zelf een vorm te verzinnen of op een goede manier in uw plant te knippen, dan bestaan er ook sjablonen van metaaldraad. Hier kunt u gemakkelijk omheen knippen om zo een mooie, symmetrische vorm in uw boom te krijgen.