Kant-en-klaar Hagen

 1. Amberboom (200 cm)
  Vanaf € 183,60
  Kwaliteit:
  Extra kwaliteit
  Plantafstand:
  1.0 Stuk(s) per meter
  Wortel:
  100L Pot

  Minimum bestelaantal: 3

  Aantal:
  3+
  € 214,20
  6+
  € 183,60

  Directe levering

Meer over de amberboom

Meer over de amberboom

De Amberboom (Liquidambar styraciflua) is een haagplant met vele gezichten. Spaanse ontdekkingsreizigers dachten dat de goudgele hars van deze boom vloeibaar amber was, een kostbare stof in die tijd. Daar komt de naam uiteraard vandaan. Men kwam er al snel achter dat de hars niet uit amber bestond, maar het was in ieder geval een goedkoop alternatief. Hierna werd de Amberboom een geliefde plant in heel Europa en dat is niet zo verbazingwekkend wanneer u kijkt naar wat hij uw tuin allemaal te bieden heeft.

De kleur van de hars is niet het enige bijzondere aan de Amberboom. De boom heeft wanneer hij klein is een piramidevormige kroon, die later meer eivormig wordt. De bladeren zijn zo groot als een hand en hebben de vorm van een vijfpuntige ster. Gedurende de seizoenen verkleurt het blad van glanzend groen naar paars naar oranje-rood. Maar ook als de Amberboom volledig kaal is, is er nog genoeg te zien. De takken hebben een kurklaagje en zijn opvallend door hun piramidevormige silhouet. De bloemen die in het voorjaar aan de Amberboom groeien zijn dan weer niet zo bijzonder, maar de geel-groene, stekelige vruchten (die aan de bolsters van kastanjes doen denken) maken een hoop goed.

Amberboom in de tuin

Amberboom in de tuin

De Amberboom kan 25 tot 30 meter hoog worden. Misschien schrikt u daarvan, maar wij stellen u onmiddellijk gerust: de Amberboom groeit heel langzaam, waardoor dit niet zo’n vaart zal lopen. Door een aantal keer per jaar te snoeien kunt u zelf bepalen hoe hoog en breed uw Amberboom wordt. Daardoor is de Amberboom ook geschikt om in middelgrote tot kleine tuinen geplant te worden. Zo kan iedereen van deze boom genieten! Om de vorm van de kroon te behouden kunt u het beste al in juni beginnen met de lage takken weg te snoeien en in het najaar, zo rond oktober, kunt u nog een keer flink gaan snoeien. Omdat boomtakken natuurlijk vrij dik zijn, zult u een handzaag nodig hebben om er doorheen te kunnen komen. Dit vereist voorzichtig en precies werk. Snoei in ieder geval nooit takken die dikker dan 2,5 centimeter zijn. Dit betekent dat je de boom van jongs af aan moet begeleiden in de groei.

In het wild komt de Amberboom voor in moerasachtige gebieden, hij staat dan ook het liefst in een vochtige grond. Of de grond in uw tuin vochtig is ligt aan de grondsoort. Bestaat uw tuin uit kleigrond, zandgrond of veengrond? Het is belangrijk dat te controleren alvorens u een haagplant bestelt die een bepaald bodemtype vereist. Verder behoeft de Amberboom weinig verzorging. Eventueel kunt u professionele hulp inschakelen voor het snoeien, want het is wel belangrijk dat dit op de juiste manier aangepakt wordt. Als u op de verkeerde manier snoeit kan de Amberboom namelijk verwondingen oplopen of misschien kan de groei worden belemmerd en dit wilt u natuurlijk voorkomen.