Buxusvervangers

Buxusvervangers

Buxusvervangers kopen

Het is een term die steeds vaker opduikt: buxusvervangers. En dat is ook niet zo heel vreemd: tuiniers zijn immers al een tijdje opzoek naar de ideale vervanger van de buxus, die op grote schaal kaalgevreten wordt door de buxusrups. Daarnaast gaat de buxus ook al enkele jaren gebukt onder andere buxusziekten waaronder diverse schimmels. De bestrijding van deze problemen blijkt in de praktijk vaak moeilijk, tijdrovend en kostbaar. Gemakkelijker is het om een alternatief voor buxus aan te planten: de zogenaamde buxusvervanger. Deze haagplanten zijn er in alle soorten en maten. Maar welke haagplant is nu echt de perfecte vervanger van de buxus?

Aan welke eisen moeten buxusvervangers doen?

In principe kunt u werkelijk elke haagplant aanplanten ter vervanging van een zieke buxushaag. Maar dat is niet wat er wordt bedoeld met buxusvervangers. Er zijn voor de buxus alternatieven in het leven groepen die aan bepaalde eisen voldoen. Zo moeten deze haagplanten net als de buxus wintergroen zijn. Een buxushaag is immers het hele jaar door groen. Een bladverliezende plant zal dus niet hetzelfde effect geven als de buxus. Het is dan ook essentieel dat een buxusvervanger de nodige uiterlijke gelijkenissen vertoont met de buxus. Ook moet de haagplant op ongeveer dezelfde manier inzetbaar zijn.

Zo zijn sommige buxusvervangers geschikt voor vormsnoei. Maar met nagenoeg alle alternatieven voor buxus creëert u de strakke, deftige haagjes zoals we die kennen. Sommige buxusvervangers zijn heel geschikt voor lagere hagen, met andere alternatieven kunt u ook hoge hagen aanleggen. Verder is het belangrijk dat een buxusalternatief goed vertakt is. De buxus heeft namelijk een vrij dichte, compacte vertakkingsvorm. Dit levert een haag op waar niet doorheen te kijken is. Een buxusvervanger voldoet ook aan deze eis.

Wanneer plant ik een buxusvervanger aan?

Wanneer plant ik een buxusvervanger aan?

Buxusvervangers worden lang niet meer alleen gebruikt ter vervanging van een zieke of kaalgevreten buxushaag. Steeds meer mensen vervangen hun buxussen preventief, om dit soort ziekten te voorkomen. Wanneer andere mensen in uw straat last hebben van de buxusrups of van buxusschimmel, is het een kwestie van tijd tot uw haag ook besmet wordt. Er zijn diverse bestrijdingsmethoden bekend, zowel voor de buxusrups als voor overige buxusziekten. Deze methoden kosten vaak veel geld en tijd en bieden tegelijkertijd geen enkele garantie op verbetering. Buxusziekten blijken immers veel lastiger aan te pakken dan we in eerste instantie dachten.

Wanneer u het beste een buxusvervanger kunt aanplanten is helemaal aan uzelf. Wilt u de problemen voor zijn, of gaat u eerst proberen uw buxushaag te redden? Waar u ook voor kiest, u kunt altijd terugvallen op betrouwbare buxusvervangers waarmee u dezelfde sfeer in uw tuin creëert als met de buxus. Er zijn veel verschillende alternatieven waaruit u de keuze heeft. Er is altijd wel een buxusvervanger die goed bij u en uw tuin past.

Wat is de ideale buxusvervanger?

Wat is de ideale buxusvervanger?

Veel mensen vragen zich af wat nu echt de ideale buxusvervanger is. Dat hangt natuurlijk deels af van factoren als persoonlijke voorkeuren, wat uw tuinontwerp is en wat u zelf mooi vindt, maar over het algemeen wordt de Japanse hulst gezien als de perfecte buxusvervanger. Hoveniers raden deze plant regelmatig aan wanneer iemand op zoek is naar een goed buxusalternatief. Vooral de Japanse hulst 'Dark Green' ® is erg een geliefde buxusvervanger. In de paleistuinen van Paleis het Loo in Apeldoorn zijn daar er heel wat kilometers buxushaag vervangen door de Japanse hulst 'Dark Green' ®. De buxushaagjes in de tuinen waren overigens aangetast door buxusschimmel.

Naast de Japanse hulst 'Dark Green'® zijn er ook nog andere soorten die kunnen worden ingezet als buxusvervanger. Neem bijvoorbeeld de Japanse hulst 'Convexa'. Deze lijkt met zijn kleine, bolronde blad en dichte vertakking behoorlijk op de buxus. Met deze haagplant legt u lage, klassieke haagjes aan. Wilt u graag een wat hogere haag? Dan is de Japanse hulst 'Green Hedge' ook een optie. Dit is een haagplant die net als de andere soorten Japanse hulst aardig wat gelijkenissen met buxus vertoont.

Zijn er nog andere geschikte buxusvervangers?

Zijn er nog andere geschikte buxusvervangers?

Natuurlijk bent u voor een goede buxusvervanger niet enkel aangewezen op de diverse soorten Japanse hulst. Er zijn voor de buxus alternatieven denkbaar die ook heel geschikt zijn. Veel wintergroene haagplanten die in een strakke vorm gesnoeid kunnen worden, worden ingezet als buxusvervanger. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de taxus en de struikkamperfoelie. Maar ook kardinaalsmuts en liguster worden nog wel eens als buxusalternatief gebruikt. Het verschilt natuurlijk ook een beetje per tuinier. Niet iedereen is gecharmeerd van elke haagplant. Daarnaast past niet elke buxusvervanger goed bij elke tuinstijl.

Wanneer u zich gaat oriënteren op het gebied van buxusalternatieven is het daarom goed om ook eens kritisch naar uw tuinontwerp te kijken. Welke buxusvervanger past goed bij uw andere planten en het eventuele thema van uw tuin? Dit zijn allemaal punten om mee te nemen in de overweging. Het goede nieuws is natuurlijk dat er zoveel verschillende buxusvervangers zijn, dat de ideale haagplant altijd binnen handbereik ligt.

Kan de buxus echt vervangen worden?

Kan de buxus echt vervangen worden?

De buxus is in principe een prachtige haagplant die hele mooi eigenschappen bezit. Jarenlang sierden klassieke buxushagen en in vorm gesnoeide buxusstruiken onze tuinen. Maar juist doordat de buxus zo populair werd, werd hij vatbaar voor buxusziekten. Kwekerijen wilden zoveel mogelijk buxussen in korte tijd kweken. Bij sommige kwekers stonden de haagplanten te dicht op elkaar. Met weinig ruimte om zich te ontwikkelen werden de buxussen vatbaar voor allerlei ziekten en plaagdieren. Zo zijn er uiteindelijk zwakkere buxusplanten ontstaan.

Voorlopig ziet het er niet naar uit dat er een oplossing gevonden wordt voor de problemen waarmee de buxus te kampen heeft. Precies om die reden zijn er buxusvervangers in het leven geroepen. Zo kunnen we toch nog genieten van dat mooie beeld van een buxushaag, zonder dat onze planten massaal kaalgevreten worden door rupsen of aangetast worden door vervelende schimmelziekten.