Buxusziekte

Cylindrocladium buxicosa, algemeen bekend als de buxusziekte, is een schimmelziekte die bij warme, vochtige omstandigheden enorme schade aan buxusplanten kan veroorzaken. Helaas is de buxus sempervirens, de buxussoort die in West-Europa het meest als haagplant wordt aangeplant, het meest vatbaar voor deze ziekte. Een buxushaag die aangetast is door de buxusziekte is te herkennen aan zwarte takken en bruine blaadjes; de buxus is immers een wintergroene plant en zou daarom niet moeten verkleuren. Als er niet op tijd wordt opgetreden tegen de buxusziekte, bestaat het risico dat de plant na enige tijd volledig afsterft. Hoewel de ziekte zich snel verspreidt, betekent een infectie nog niet automatisch dat u uw buxushaag kunt opgeven. Wij informeren u graag over de bestrijding en preventie van de buxusziekte.

Schimmel in buxus

Voordat de buxusziekte midden jaren negentig in Groot-Brittannië werd ontdekt, dachten veel mensen dat de buxus immuun was tegen plantenziektes. De schimmelziekte ontkrachtte dit idee op hardhandige wijze, want zodra de buxus geïnfecteerd is, kan het binnen enkele dagen gedaan zijn met de plant. Vaak zijn er twee schimmelziektes of buxusschimmels actief; cylindrocladium buxicosa laat zijn aanwezigheid blijken met bruine of zwarte vlekken op de blaadjes en zwarte strepen op de takken, terwijl volutella buxi de blaadjes verbleekt. Zoals veel schimmels kunnen ze zich verspreiden door de wind en de regen, maar ook aanraking met tuingereedschappen of kleding waarop zich sporen van de schimmels bevinden kan de plant besmetten.

Buxusziekte bestrijden

Soms is verdere verspreiding te voorkomen. Hier vertellen wij u daarom graag hoe buxusschimmel bestrijden in z'n werk gaat. In eerste instantie door de zieke takken en blaadjes te verwijderen. Let in dat geval wel op dat u het snoeigereedschap en uw kleding voor en na het snoeien grondig reinigt en dat de takken direct een plastic zak of de gft-bak in gaan, zodat ze geen gezonde planten aanraken. Daarnaast is de ziekte met fungiciden vrij goed onder controle te houden. Het is dan wel belangrijk dat de plant minstens vier à vijf keer per jaar behandeld wordt. Bovendien zijn de juiste fungiciden vaak moeilijk te verkrijgen voor particulieren en moeten ze op ieder onderdeel van de buxus worden aangebracht, wat door de dichte bladstand van deze plantensoort niet gemakkelijk is.

Buxusziekte voorkomen

Preventieve maatregelen nemen tegen deze schimmelziekte is lastig. Wij raden in ieder geval aan om alleen buxushagen van betrouwbare kwekerijen te kopen, omdat het helaas maar al te vaak voorkomt dat buxusplanten zo dicht op elkaar gekweekt worden, dat ze niet tot krachtige planten uit kunnen groeien. Uiteraard werken wij alleen maar samen met kwekerijen die weten hoe een buxus fatsoenlijk gekweekt moet worden. Wees bovendien voorzichtig met water geven, zeker tijdens de zomer en de herfst, omdat schimmels zich in een vochtige omgeving thuis voelen.

En als u echt zeker wilt zijn dat uw haag niet het slachtoffer wordt van de buxusziekte of de buxusmot, dan kunt u altijd nog op zoek gaan naar een alternatief. De Japanse kardinaalsmuts of de Japanse hulst bijvoorbeeld, die qua voorkomen veel van de buxus weg hebben, maar niet vatbaar voor deze plagen zijn. Ondanks het feit dat zijn blaadjes er heel anders uitzien, dient de taxus ook als een goede vervanger van de buxus. Door zijn relatief langzame groei leent hij zich zelfs goed voor de vormsnoei.

Op Haagplanten.net leest u overigens ook meer over verwante onderwerpen als de buxusrups, de buxusmot en buxusmot bestrijden