Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Buxusziekte

Buxusziekte

Cylindrocladium buxicola, algemeen bekend als de buxusziekte, is een schimmelziekte die bij warme, vochtige omstandigheden enorme schade aan buxusplanten kan veroorzaken. Helaas is de Buxus sempervirens, de buxussoort die in West-Europa het meest als haagplant wordt aangeplant, het meest vatbaar voor deze ziekte. Een buxushaag die aangetast is door de buxusziekte is te herkennen aan zwarte takken en bruine blaadjes; de buxus is immers een wintergroene plant en zou daarom niet moeten verkleuren. Als er niet op tijd wordt opgetreden tegen de buxusziekte, bestaat het risico dat de plant na enige tijd volledig afsterft. Hoewel de ziekte zich snel verspreidt, betekent een infectie nog niet automatisch dat u uw buxushaag kunt opgeven. Wij informeren u graag over de bestrijding en preventie van de buxusziekte.

Schimmel in buxus

Schimmel in buxus

Voordat de buxusziekte midden jaren negentig in Groot-Brittannië werd ontdekt, dachten veel mensen dat de buxus immuun was tegen plantenziektes. De schimmelziekte ontkrachtte dit idee op hardhandige wijze, want zodra de buxus geïnfecteerd is, kan het binnen enkele dagen gedaan zijn met de plant. Vaak zijn er twee schimmelziektes of buxusschimmels actief; Cylindrocladium buxicola laat zijn aanwezigheid blijken met bruine of zwarte vlekken op de blaadjes en zwarte strepen op de takken, terwijl Volutella buxi de blaadjes verbleekt. Zoals veel schimmels kunnen ze zich verspreiden door de wind en de regen, maar ook aanraking met tuingereedschappen of kleding waarop zich sporen van de schimmels bevinden kan de plant besmetten.

Buxusziekte bestrijden

Buxusziekte bestrijden

Soms is verdere verspreiding te voorkomen. Hier vertellen wij u daarom graag hoe buxusschimmel bestrijden in z'n werk gaat. In eerste instantie door de zieke takken en blaadjes te verwijderen. Let in dat geval wel op dat u het snoeigereedschap en uw kleding voor en na het snoeien grondig reinigt en dat de takken direct een plastic zak of de gft-bak in gaan, zodat ze geen gezonde planten aanraken. Daarnaast is de ziekte met fungiciden vrij goed onder controle te houden. Het is dan wel belangrijk dat de plant minstens vier à vijf keer per jaar behandeld wordt. Bovendien zijn de juiste fungiciden vaak moeilijk te verkrijgen voor particulieren en moeten ze op ieder onderdeel van de buxus worden aangebracht, wat door de dichte bladstand van deze plantensoort niet gemakkelijk is.

Buxusziekte voorkomen

Buxusziekte voorkomen

Preventieve maatregelen nemen tegen deze schimmelziekte is lastig. Wij raden in ieder geval aan om alleen buxushagen van betrouwbare kwekerijen te kopen, omdat het helaas maar al te vaak voorkomt dat buxusplanten zo dicht op elkaar gekweekt worden, dat ze niet tot krachtige planten uit kunnen groeien. Uiteraard werken wij alleen maar samen met kwekerijen die weten hoe een buxus fatsoenlijk gekweekt moet worden. Wees bovendien voorzichtig met water geven, zeker tijdens de zomer en de herfst, omdat schimmels zich in een vochtige omgeving thuis voelen.

En als u echt zeker wilt zijn dat uw haag niet het slachtoffer wordt van de buxusziekte of de buxusmot, dan kunt u altijd nog op zoek gaan naar een buxusalternatief. De Japanse kardinaalsmuts of de Japanse hulst bijvoorbeeld, die qua voorkomen veel van de buxus weg hebben, maar niet vatbaar voor deze plagen zijn. Ondanks het feit dat zijn blaadjes er heel anders uitzien, dient de taxus ook als een goede vervanger van de buxus. Door zijn relatief langzame groei leent hij zich zelfs goed voor de vormsnoei.

Buxusvervangers

Buxusvervangers in uitstekende conditie

Als u ervoor kiest om een buxusalternatief aan te planten, is het van belang dat u goed op de hoogte bent welke haagplanten daarvoor geschikt zijn. Buxusvervangers zijn wintergroene haagplanten die op dezelfde manier gebruikt kunnen worden als de buxus. Het grootste verschil is dat buxusziekten bij deze planten niet voorkomt. Populaire buxusvervangers zijn Japanse hulst, Lonicera nitida en Japanse kardinaalsmuts. De diverse soorten Japanse hulst zijn niet alleen mooi strak te snoeien, maar lenen zich ook heel goed voor vormsnoei.

Al onze buxus vervangers zijn in uitstekende conditie en volledig resistent tegen buxusziekten. Daarnaast zijn onze planten goed vertakt, al vanaf de onderkant. Ook zijn ze zeer robuust. Onze buxusvervangers komen van de allerbeste kwekerijen van Europa. Voordat ze de kwekerij verlaten onderwerpen wij de haagplanten nog aan een laatste check. Zo weet u zeker dat u de beste buxusvervangers koopt bij ons. Op deze manier staat er binnenkort een prachtige en gezonde, wintergroene haag in uw tuin!