Bestel uiterlijk 24 maart 2024 en u ontvangt uw bestelling vóór Pasen!! Alleen mogelijk voor de planten die direct leverbaar zijn.

Buxusziekte

Buxusziekte

Als uw haag getroffen is door de buxusziekte, moet u zich het volgende afvragen: gaat u de buxusziekte bestrijden of de buxus vervangen.
Buxus kopen
Buxusziekte

Cylindrocladium buxicola, algemeen bekend als de buxusziekte, is een schimmelziekte die bij warme, vochtige omstandigheden enorme schade aan buxusplanten kan veroorzaken. Helaas is de Buxus sempervirens, de buxussoort die in West-Europa het meest als haagplant wordt aangeplant, het meest vatbaar voor deze ziekte. Een buxushaag die aangetast is door de buxusziekte is te herkennen aan zwarte takken en bruine blaadjes; de buxus is immers een wintergroene plant en zou daarom niet moeten verkleuren. Als er niet op tijd wordt opgetreden tegen de buxusziekte, bestaat het risico dat de plant na enige tijd volledig afsterft. Hoewel de ziekte zich snel verspreidt, betekent een infectie nog niet automatisch dat u uw buxushaag kunt opgeven. Wij informeren u graag over de bestrijding en preventie van de buxusziekte.

Eigenlijk is het antwoord hierop relatief eenvoudig als u zich bedenkt dat het bestrijden van de grootste boosdoener, de buxusmot, gelijk staat aan dweilen met de kraan open.

Struikkamperfoelie
Populair
Struikkamperfoelie
Lonicera nitida
Vanaf
1,91
arrow-right
Japanse Kardinaalsmuts
Euonymus fort. 'Vegetus'
Vanaf
4,00
arrow-right

De geschiedenis van de buxus

Al sinds honderden jaren wordt de buxus, in tuinen door heel Europa gebruikt. Het is een makkelijke en erg sterke plant die tot voor kort geen enkele problemen had in de tuin. De buxus verdraagt de snoei zo goed dat u er eigenlijk vele vormen van kunt knippen, van hele haag patronen tot een gewenste vorm zoals bollen, zuilen en kegels. Mede hierdoor is de buxus uitgegroeid tot een zeer populaire tuinplant die je in nagenoeg elke tuin van Europa terugvindt.

De geschiedenis van de buxus

Buxusschimmels

De buxus had geen problemen tot een tiental jaren geleden de eerste serieuze problemen opdoken: de buxusschimmels. Voordat de buxusziekte midden jaren negentig in Groot-Brittannië werd ontdekt, dachten veel mensen dat de buxus immuun was tegen plantenziektes. De schimmelziekte ontkrachtte dit idee op hardhandige wijze, want zodra de buxus geïnfecteerd is, kan het binnen enkele dagen gedaan zijn met de plant. Vaak zijn er twee schimmelziektes actief van de buxusschimmel; Cylindrocladium buxicola laat zijn aanwezigheid blijken met bruine of zwarte vlekken op de blaadjes en zwarte strepen op de takken, terwijl Volutella buxi de blaadjes verbleekt.

Zoals veel schimmels kunnen ze zich verspreiden door de wind en de regen, maar ook aanraking met tuingereedschappen of kleding waarop zich sporen van de schimmels bevinden kan de plant besmetten. De Cylindrocladium buxicola en Volutella buxi komen voornamelijk voor bij vochtige zomers en kunnen dan veel schade aanrichten. Bij een wat drogere zomer krijgen deze schimmels minder vat en blijft de aantasting beperkt.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Buxusschimmels

De buxusmot en de buxusrups

De grootste boosdoener van dit moment is echter de Cydalima perspectalis oftewel de buxusmot. Deze komt oorspronkelijk uit China en is waarschijnlijk al in 2006 Europa binnengekomen. Omdat de buxusmot in Europa maar weinig natuurlijke vijanden heeft, het milde klimaat ze goed bevalt en er op elke straathoek buxus staat, kon deze zich explosief vermeerderen en zorgt nu voor veel schade door bijna heel Europa. Is hij in uw buurt nog niet gezien dan is het een kwestie van tijd voordat wel het geval is.

De levenscyclus van een buxusmot ziet er als volgt uit: het vrouwtje legt een tiental eitjes aan de onderzijde van een blad. Hieruit komen de rupsjes. Deze beginnen meteen te vreten zodat ze zo snel mogelijk kunnen groeien om te kunnen verpoppen tot een vlinder en weer eitjes kunnen gaan leggen. Deze cyclus kan tot drie keer per jaar voorkomen en zodoende gaat de aantasting erg snel. Ze overwinteren als kleine rupsjes en zodra het weer wat warmer wordt, in maart meestal, beginnen ze met hun verwoestende werk.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
De buxusmot en de buxusrups

De bestrijding van de buxusmot

Soms is verdere verspreiding te voorkomen. Hier vertellen wij u daarom graag hoe buxus schimmel bestrijden in z'n werk gaat. In eerste instantie door de zieke takken en blaadjes te verwijderen. Let in dat geval wel op dat u het snoeigereedschap en uw kleding voor en na het snoeien grondig reinigt en dat de takken direct een plastic zak of de gft-bak in gaan, zodat ze geen gezonde planten aanraken. Daarnaast is de ziekte met fungiciden vrij goed onder controle te houden. Het is dan wel belangrijk dat de plant minstens vier à vijf keer per jaar behandeld wordt. Bovendien zijn de juiste fungiciden vaak moeilijk te verkrijgen voor particulieren en moeten ze op ieder onderdeel van de buxus worden aangebracht, wat door de dichte bladstand van deze plantensoort niet gemakkelijk is.

Preventief bestrijden is erg moeilijk. De eitjes liggen aan de onderkant van de bladeren en de buxus heeft nu eenmaal nogal veel bladeren. Huismiddeltjes tegen deze rupsen zijn er ook niet. Azijn en spiritus hebben weinig tot geen effect en het enige wat dan nog blijft is insecticiden uit de winkel. Deze bespuitingen hebben op de rupsenplaag wel een effect, maar moet vele malen per jaar worden uitgevoerd. Dit omdat de plaag minimaal drie keer per jaar terugkomt én u alle rupsen moet raken, omdat het contactmiddelen zijn.

U bent dus het hele groeiseizoen gif aan het spuiten, wat naast de rupsen van de buxusmot ook nog allerlei andere dieren doodt. De gebruikte insecticiden doden namelijk alle insecten, ook de nuttige zoals bijen, die het toch al zo moeilijk hebben. Ook sterven de jongen van insectenetende vogels, zoals de koolmees en pimpelmees, omdat deze gevoerd worden met de vergiftigde rupsen.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
De bestrijding van de buxusmot

Buxusziekte voorkomen

Preventieve maatregelen nemen tegen deze schimmelziekte is lastig. Wij raden in ieder geval aan om alleen buxushagen van betrouwbare kwekerijen te kopen, omdat het helaas maar al te vaak voorkomt dat buxusplanten zo dicht op elkaar gekweekt worden, dat ze niet tot krachtige planten uit kunnen groeien. Uiteraard werken wij alleen maar samen met kwekerijen die weten hoe een buxus fatsoenlijk gekweekt moet worden. Wees bovendien voorzichtig met water geven, zeker tijdens de zomer en de herfst, omdat schimmels zich in een vochtige omgeving thuis voelen.

Buxusziekte bestrijden

Buxus vervangen door een buxusalternatief

De beste remedie is dan ook, helaas maar waar, een aangetaste buxus te vervangen door andere soorten planten. Gelukkig is hierin ook een keur aan alternatieven te verkrijgen. Wilt u planten die echt op de buxus lijken? Dan is de Japanse hulst een goed buxusalternatief, want die is bijna niet van een buxus te onderscheiden. Hij wordt echter niet aangetast door de rups.

Natuurlijk kunt u ook de hagen vervangen door andere haagplanten. Het hoeft niet een exacte kopie te worden en met diverse andere haagplanten kunt u ook dezelfde vormen maken. Planten die hiervoor uitermate geschikt zijn bijvoorbeeld de taxus, de struikkamperfoelie, de groenblijvende liguster, maar ook de gewone hulst of de schijnhulst. Laat u eens adviseren en inspireren door een haagplantenspecialist voor een passende oplossing.

loader
Laden...