Buxus planten

Buxus planten

Met de buxus (volle Latijnse naam: Buxus sempervirens) kiest u voor een stijlvolle plant die ook in de wintermaanden zijn groene bladeren houdt en die past in elk type tuin. Al van oudsher laat men de buxus planten in klooster- en kasteeltuinen en hij heeft ook in deze tijd zijn klassieke en elegante uitstraling behouden. Met een buxus in de tuin combineert u klassiek én modern.

Buxus: stijlvol en klassiek

Hoe moet ik een buxushaag planten?

Een buxus planten hoeft niet moeilijk te zijn met de juiste voorbereiding en de informatie van Haagplanten.net. Omdat de buxus niet snel groeit kunt u hem elke vorm geven die u maar wenst en slechts twee tot vier keer paar jaar hoeven snoeien. Wel zult u de buxus op de juiste manier moeten planten om er plezier aan te kunnen beleven. Haagplanten.net laat u graag zien wat de buxus als haagplant allemaal kan!

  1. Wacht op het juiste moment. U kunt uw buxus het beste planten in de wintermaanden, van oktober tot eind april, zodat hij voor de zomer stevig in de grond geworteld is. Als u hem later in het jaar plant, loopt u het risico dat de wortels zijn uitgelopen en de planten niet zullen gedijen in de rond.
  2. Zorg voordat u begint met de buxus planten voor een gleuf die breed genoeg is. Voor een plant met blote wortels moet de gleuf 30 centimeter breed en diep zijn en voor een plant met kluit 40 centimeter breed en diep.
  3. Rond deze gleuf moet een onkruidvrij gebied komen van ongeveer 50 centimeter aan alle kanten van de haag. Houd dit gebied ten minste tot de buxushaag volgroeid is onkruidvrij, zodat de wortels van uw haag alle voedingsstoffen op kunnen nemen uit de grond.
  4. Ongeveer de helft van de aarde die u uitgegraven heeft mag nu terug de gleuf in. Zo hebben de wortels de ruimte om zich vast te zetten in de grond. Vermeng de grond die u weer terug stopt met stalmest of compost. Let op dat er geen ongemengde mest bij de wortels komt. Dan kunnen ze namelijk verbranden.
  5. Nu kan de buxus de aarde in. Het aantal planten dat u per meter kunt planten is afhankelijk van de grootte van de plant. Bij een buxus met blote wortels kunt u uitgaan van ongeveer zeven planten per meter. Bij buxusstruiken met kluit vier à vijf.
  6. Bedek de wortels van uw buxushaag met aarde, druk dit licht aan en houd ze goed nat met een tuinslang of gieter. U dient de buxus nooit in water te zetten zoals u bij bloemen zou doen. De buxus mag namelijk niet te nat worden.

Buxus planten: wanneer?

Buxus planten: wanneer?

U kunt uw buxus het beste planten in de wintermaanden, vanaf oktober tot eind april. Als u hem later in het jaar wil planten loopt u het risico dat de wortels zijn uitgelopen en dan loopt u de kans dat hij niet goed zal gedijen in de grond. Als u de buxus echter in de wintermaanden plant, zal hij tegen de tijd dat het zomer is stevig in de grond geworteld zijn.

Wilt u toch een buxus kopen in een andere tijd van het jaar, kies dan voor een buxus in een pot. Indien u uw buxus niet direct gaat planten na levering moet u de wortels bedekken met aarde en goed nathouden met een tuinslang of gieter. U dient de buxus nooit in water te zetten zoals u bij bloemen zou doen. De buxus mag namelijk niet te nat worden.

Buxus planten: aan de slag

Wat moet er na het planten met mijn buxus gebeuren?

Na het planten hoeft u alleen nog water te geven, af en toe bij te mesten indien de grond daarom vraagt en natuurlijk te snoeien. Dat hoeft niet al te vaak, omdat de buxus een van de langzaamst groeiende haagplanten ter wereld is, maar omdat een buxushaag er in een formele vorm op zijn mooist uitziet, moet het wel met enige regelmaat gebeuren. Lees hier meer over hoe u de buxus snoeien moet.

Buxus bij Haagplanten.net

Online uw buxus kopen

Haagplanten.net is een webshop vol haagplanten. De buxus is een vaste waarde in ons assortiment, deze haagplant is blijvend populair. Buxus planten doet u zelf, al het andere regelen wij: het contact met de kweker, de kwaliteitscontrole en de bezorging van de plant. Dat is het werk van Haagplanten.net!

Heeft u voor uw buxus alternatieven nodig, omdat de buxusschimmel en de buxusrups in uw regio actief zijn? Lees dan over buxus en Japanse hulst - daar leggen wij u haarfijn uit waarom de Japanse hulst de ideale keuze is als u voor uw buxus vervangers zoekt.