Buxus planten

Buxus planten

Buxus kopen
Buxus planten

Met de buxus (Buxus sempervirens) kiest u voor een stijlvolle plant die ook in de wintermaanden zijn groene bladeren behoudt. Buxussen passen in elk type tuin. Al van oudsher laat men de buxus planten in klooster- en kasteeltuinen en hij heeft ook in deze tijd zijn klassieke en elegante uitstraling behouden. Met een buxus in de tuin combineert u klassiek én modern.
Voor een lage haag met een rechte vorm zijn er weinig haagplanten geschikter dan de buxus. Deze groenblijvende haagplanten groeien uitzonderlijk langzaam, waardoor ze de vorm waarin u ze snoeit niet snel verliezen. Voordat het zover is, moet u natuurlijk eerst uw buxus planten. Er zijn momenten in het jaar heel geschikt om een nieuwe buxushaag te planten, maar ook momenten waarop u deze haagplanten beter niet in de grond kunt zetten. We nemen daarom graag met u door wanneer u de buxus planten kunt en wanneer u beter even kunt wachten. Zo krijgen de planten een goede start in uw tuingrond.

Hoe moet ik een buxushaag planten?

Een buxus planten hoeft met de juiste voorbereiding niet moeilijk te zijn. Omdat de buxus niet snel groeit kunt u hem elke vorm geven die u maar wenst en hoeft u slechts twee tot vier keer paar jaar te snoeien. Wel zult u de buxus op de juiste manier moeten planten om er plezier aan te kunnen beleven. Hiervoor onderneemt u de volgende stappen:

  • Wacht op het juiste moment. U kunt uw buxus het beste planten in de wintermaanden, van oktober tot eind april, zodat hij voor de zomer stevig in de grond geworteld is. Als u hem later in het jaar plant, loopt u het risico dat de wortels zijn uitgelopen en de planten niet zullen gedijen in de grond.
  • Zorg voordat u begint met de buxus planten voor een gleuf die breed genoeg is. Voor een plant met blote wortels moet de gleuf 30 centimeter breed en diep zijn en voor een plant met kluit ongeveer 40 centimeter breed en diep. Hou hierbij rekening met de grootte van de kluit.
  • Rond deze gleuf moet een onkruidvrij gebied komen van ongeveer 50 centimeter aan alle kanten van de haag. Houd dit gebied ten minste tot de buxushaag volgroeid is onkruidvrij, zodat de wortels van uw haag alle voedingsstoffen op kunnen nemen uit de grond.
  • Ongeveer de helft van de aarde die u uitgegraven heeft mag nu terug de gleuf in. Zo hebben de wortels de ruimte om zich vast te zetten in de grond.
  • Vermeng de grond die u weer terug stopt met stalmest of compost. Let op dat er geen ongemengde mest bij de wortels komt. Dan kunnen ze namelijk verbranden.
  • Nu kan de buxus de aarde in. Het aantal planten dat u per meter kunt planten is afhankelijk van de grootte van de plant. Bij een buxus met blote wortels kunt u uitgaan van ongeveer zeven planten per meter. Bij buxusstruiken met kluit vier à vijf.
  • Bedek de wortels van uw buxushaag met aarde, druk dit licht aan en houd ze goed nat met een tuinslang of gieter. U dient de buxus nooit in water te zetten zoals u bij bloemen zou doen. De buxus mag namelijk niet te nat worden.

Als u deze stappen volgt, kan er niet veel misgaan bij het planten van de buxus. Buxussen zijn vaak klein van stuk en zullen daarom niet al te veel wegen. Dit is voor het planten erg prettig.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Hoe moet ik een buxushaag planten?

Wanneer kan ik de buxus planten?

U kunt uw buxus het beste planten in de wintermaanden, vanaf oktober tot eind april. Als u hem later in het jaar wil planten loopt u het risico dat de wortels zijn uitgelopen en dan loopt u de kans dat hij niet goed zal gedijen in de grond. Als u de buxus echter in de wintermaanden plant, zal hij tegen de tijd dat het zomer is stevig in de grond geworteld zijn. Omdat de zomer net voorbij is, is de grond nog vrij warm, wat het eenvoudiger en aangenamer voor de wortels maakt om door de aarde heen te groeien. De bodem is dan echter niet zo warm dat het water in de grond meteen verdampt, dus de jonge wortels hebben genoeg water om zich mee te voeden.

Dat wil niet zeggen dat de herfst het enige seizoen is waarin u een nieuwe buxushaag planten kunt. De omstandigheden van de lente lijken in veel opzichten op die van de herfst. Ook in het voorjaar kunt u dus uw nieuwe buxussen planten. Bij voorkeur plant u de buxus dan zo vroeg mogelijk in het voorjaar, maar dat kan pas als de laatste nachtvorst voorbij is. Hoewel buxussen vrij goed winterharde haagplanten zijn, zijn jonge planten nog redelijk kwetsbaar voor vorstschade. Bovendien is het bijna niet te doen om een plantgeul te graven in bevroren grond. De wortels van de planten hebben het net zo moeilijk om door zulke aarde heen te komen.

Wordt er in maart of april helemaal geen vorst meer verwacht? Dan kunt u al beginnen met het planten van uw nieuwe buxushaag. Zo kunnen de planten nog net van hun eerste groeispurt aan het einde van het voorjaar profiteren. Als u de buxussen in de herfst al plant, zijn de planten al aangeslagen en gewend aan uw tuin als de lente aanbreekt.

Wilt u toch een buxus kopen in een andere tijd van het jaar, kies dan voor een buxus in een pot. Indien u uw buxus niet direct gaat planten na levering moet u de wortels bedekken met aarde en goed nathouden met een tuinslang of gieter. U dient de buxus nooit in water te zetten zoals u bij bloemen zou doen. De buxus mag namelijk niet te nat worden.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Wanneer kan ik de buxus planten?

 

Buxus: stijlvol en klassiek

Wanneer kan ik de buxus beter niet planten?

Omdat in de winter de kans op vorst veruit het grootst is, raden we met klem af om de buxus in de winter te planten. Zelfs tijdens vrij warme winters is er altijd wel enige nachtvorst en dat kan schadelijk zijn voor jonge haagplanten. Zoals gezegd kan een volwassen buxus prima tegen vorst, temperaturen tot -23 °C doen deze planten weinig, maar daarvoor moeten ze wel eerst aanslaan. En daarvoor is het belangrijk dat de planten eerst goed wortelen en aan de omstandigheden in uw tuin wennen. Vermijd daarom dus ook buiten de winter perioden met vorst als u een nieuwe buxushaag in de tuin wilt.

In de zomer kunt u beter ook even wachten met het planten van een buxushaag. Het is weliswaar eenvoudiger voor de wortels om door warme, losse grond heen te groeien, maar jonge haagplanten hebben relatief veel water nodig om aan te slaan en uiteindelijk tot een volle haag uit te groeien. De temperatuur kan ’s zomers in de grond zo hoog zijn dat het water al verdampt is voor het de wortels van de planten bereikt. Warmte en droogte behoren niet tot de favoriete omstandigheden van de buxus en dat geldt voor jonge exemplaren nog veel sterker. Op een schaduwrijke standplaats, waar de buxus zich prima op zijn gemak voelt, zijn deze problemen wat minder groot. Maar ook daar is verdamping een risico.

Zelfs in de herfst of zomer kunnen de omstandigheden ongeschikt zijn om een buxushaag te planten. Als het een tijd hard regent wordt de grond te zwaar en te compact voor de planten om goed te wortelen. Bovendien bestaat dan het gevaar op wortelrot. Langdurige droogte en harde wind kunnen er dan weer voor zorgen dat de planten uitdrogen. Wilt u het zekere voor het onzekere nemen? Kies dan voor haagplanten in pot. Deze kunnen namelijk enige tijd in hun pot blijven staan voor u ze plant. Geef ze tot het zover is wel voldoende water.

Buxus bij Haagplanten.net

Wanneer kan ik een buxus verplaatsen?

Bent u niet tevreden meer met waar uw buxushaag staat? Of zijn de omstandigheden in uw tuin gewijzigd, waardoor de haag bijvoorbeeld veel meer wind vangt? Dan kunt u de buxus verplanten. Bij de buxus is dit iets minder riskant dan bij sommige andere haagplanten, omdat de buxus niet al te diep wortelt. Normaal gesproken lopen de wortels tot ongeveer 30 centimeter onder het grondoppervlak. Houd hier rekening mee als u de oude buxussen uitgraaft, zodat u de wortels van de planten niet beschadigt. Dit soort schade is vaak onomkeerbaar.

Het beste moment om een buxus te verplaatsen is min of meer gelijk aan het plantseizoen van de buxus. Grofweg kunnen we zeggen dat u dat het beste op vorstvrije dagen tussen september en april kunt doen. Bij wat oudere buxussen kan dit iets dichter op de vorstperiode, omdat ze al volwassen zijn, maar ook die planten hebben even de tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe plek in de tuin. Bij het verplaatsen zelf neemt u het beste nog wat aarde van de oude plek mee. Die aarde kunt u direct voordat u de planten op hun nieuwe plek zet van de wortels af schudden.

Wat moet er na het planten met mijn buxus gebeuren?

Na het planten hoeft u alleen nog water te geven, af en toe bij te mesten indien de grond daarom vraagt en natuurlijk te snoeien. Een buxus snoeien hoeft niet al te vaak te gebeuren, omdat de buxus een van de langzaamst groeiende haagplanten ter wereld is. Maar omdat een buxushaag er in een formele vorm op zijn mooist uitziet, moet het wel met enige regelmaat gebeuren.

loader
Laden...