Buxus snoeien

Buxus snoeien

Voor het onderhoud van uw buxus (Buxus sempervirens) is het belangrijk dat u de plant snoeit. Buxus snoeien is gelukkig helemaal niet moeilijk. U kunt geweldige resultaten behalen met vormsnoei. Het snoeien van een buxus als haagplant vergt wel enige kennis en oefening. U moet er op letten dat u niet te veel takken afsnoeit, omdat er dan gaten ontstaan.

Buxus vormsnoei

Buxus vormsnoei

Hoe u uw buxus modelleert is geheel aan u. De Buxus sempervirens groeit namelijk niet zo snel en blijft daarom lange tijd zijn vorm behouden. Vaak vindt u in tuinen een haag- of bolvormige buxus, dit omdat het een chique uitstraling geeft, maar de mogelijkheden zijn uiteraard eindeloos als u creatief bent. Voor de vormsnoei is de langzaam groeiende buxus namelijk ideaal.

Buxus snoeien: wanneer

Buxus snoeien: wanneer

Om uw buxus een strak en vol uiterlijk te geven zult u hem minimaal twee keer per jaar moeten snoeien. De meest geschikte periode om de buxus de eerste keer te snoeien is de maand mei, de tweede keer kunt u dit het beste doen tussen half augustus en oktober.

Daartussenin kunt u hem nog enkele malen snoeien om een buxus in topconditie te krijgen, want hoe vaker de buxus gesnoeid wordt, hoe voller hij wordt. Als u uw buxus met spoed wilt terugsnoeien kunt u dit het beste doen tussen februari en begin maart.

Buxus snoeien: aan de slag

Buxus snoeien: aan de slag

Zorg er allereerst voor dat u een scherpe haagschaar heeft, want bij het snoeien van een buxus ontstaan bij de takken en bladeren open wondjes. Als het warm is verdampt er veel water via deze wondjes en drogen de bovenste bladeren uit. Een scherpe heggenschaar zorgt voor minder grove wondjes en dus voor minder uitdroging. Echter, al is uw buxus heel uitgedroogd na het snoeien hoeft u zich nog geen zorgen te maken, want na een aantal weken vallen de verdroogde takken en bladeren eraf en zult u een tijdlang naar een gedeeltelijk kale heg moeten kijken, maar de plant groeit na enkele weken weer bij.

Of u nu een gewone- of een motorheggenschaar gebruikt, let u erop dat u tijdens het snoeien de heggenschaar recht houdt. Beweeg een motorheggenschaar steeds een klein stukje naar voren. De details kunt u bijwerken met een schaar. Bij een bolvorm gaat het net anders, dan gaat u van boven naar beneden met de schaar en volgt u de ronding.

Om verbranding te voorkomen dient u alleen te snoeien op bewolkte of koudere dagen, want door de zon ontstaat er verbrandingsgevaar. Eventueel kunt u de buxus natsproeien om verbranding op een zonnige dag te voorkomen.

Buxus bij Haagplanten.net

Buxus bij Haagplanten.net

Haagplanten.net heeft passie voor haagplanten en passie voor de buxus, één van onze klassiekers. Voor informatie over het planten, snoeien en onderhouden van uw buxushaag kunt u altijd onze website raadplegen. Lees bijvoorbeeld buxus planten, buxus in de tuin en buxus en Japanse hulst om alles te weten te komen over de buxushaag. Ook als u voor uw buxus vervangers nodig heeft, omdat de buxusziekte in uw buurt actief is en bijvoorbeeld de Japanse hulst daarom een betere optie is, kunt u bij ons de beste alternatieven voor de buxus vinden. Uiteraard kunt u bij ons ook terecht als u een buxushaag wilt aanschaffen.