Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Alternatief voor buxus

De buxusziekte en de buxusmot richten overal ter wereld steeds meer schade aan buxushagen aan. En dat terwijl iedereen tot voor kort dacht dat de Buxus sempervirens overal wel tegen kon. Een van de meest effectieve manieren om van deze plagen af te komen is om een alternatief voor buxus met een vergelijkbaar uiterlijk te planten. Dat lijkt gezien het unieke karakter van de buxus een lastige opgave, maar er zijn best wel wat haagplanten op de markt die veel overeenkomsten hebben met de buxus. Een prima alternatief voor de buxus is dus beter mogelijk dan u misschien zou denken.

Waarom is een alternatief voor buxus nodig?

Tot het begin van deze eeuw waren er weinig bedreigingen voor de buxus. Zolang de bodem waarin een buxushaag stond enigszins vochtig gehouden kon worden, konden tuiniers erop vertrouwen dat de wintergroene haagplanten hun sierlijke kleine bladeren het hele jaar lieten zien. Maar toen dook de buxusmot op. Of eigenlijk kunnen we beter de buxusrups zeggen. Het zijn namelijk de rupsen van de Cydalima perspectalis die een buxushaag in een paar dagen kaal kunnen vreten, omdat ze zich voeden met het sap in het buxusblad. De mot legt zijn eitjes in de haag, waarna de rupsen zich naar buiten vreten.

Waarom is een alternatief voor buxus nodig?

Ook de buxusziekte, die veroorzaakt wordt door de schimmels Cylindrocladium buxicola en Volutella buxi, richt behoorlijk wat schade aan. We zien deze buxusschimmel vooral bij zwakkere buxusstruiken, die om de kosten te drukken snel op te weinig ruimte gekweekt zijn, maar dat betekent niet dat sterke buxussen veilig zijn voor de schimmels. De buxusziekte verspreidt zich namelijk heel snel en daar is niet veel meer dan een aanraking met een zieke tak voor nodig. Zelfs als er maar enkele takken getroffen zijn en u deze wegsnoeit, moet u voorzichtig zijn. De schimmel springt namelijk zo over naar gezonde takken.

Bent u er snel bij, dan zijn de buxusziekte en de buxusmot te bestrijden, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Bestrijdingsmiddelen zijn duur en niet algemeen verkrijgbaar, terwijl één achtergebleven schimmel of eitje al een hele haag kan vernietigen. De buxushaag verwijderen en een alternatief voor de buxus planten is dus een optie die u op de lange termijn veel geld en ergernis kan schelen.

Japanse hulst: het beste alternatief voor buxus

Japanse hulst: het beste alternatief voor buxus

Veel mensen die op zoek gaan naar een alternatief voor de buxus komen bij de Japanse hulst (Ilex crenata) terecht. Vooral de Japanse hulst 'Dark Green'® lijkt verbazingwekkend veel op de buxus en wordt daarom zelfs door professionals als vervanger van de buxus aangeplant. De hoveniers van Paleis Het Loo zijn daar een goed voorbeeld van. Daar zijn zo’n 300.000 buxusstruiken vervangen door de Japanse hulst 'Dark Green'® en de tuinen staan er weer prachtig bij. Alleen doorgewinterde kenners zullen een klein verschil zien, maar de uiterlijke kenmerken zijn hetzelfde: kleine donkergroene bladeren met een licht glanzende bovenkant en een compacte groeivorm.

Andere kweekvormen van de Ilex crenata, zoals de Japanse hulst 'Convexa', de Japanse hulst 'Green Hedge' en de Japanse hulst 'Blondie'®, lenen zich eveneens goed voor een formele lage haag. Ze zullen alleen net een wat andere kleur hebben dan een ouderwetse buxushaag, maar dat kan juist wel weer een mooi effect hebben. De Japanse hulst hoeft niet veel vaker gesnoeid te worden dan de buxus, al kan hij met zijn 15 tot 30 centimeter groei per jaar af en toe een extra snoeibeurt nodig hebben. De Japanse hulst groeit echter alsnog traag genoeg om voor de vormsnoei te gebruiken.

Andere mooie alternatieven voor buxus

Andere mooie alternatieven voor buxus

Welke planten u verder het beste kunt gebruiken als u voor uw buxus vervangers nodig heeft hangt vooral af van wat u ermee wilt doen. Wilt u zo snel mogelijk een lookalike van uw oude buxushaag in de tuin hebben, maar is een kant en klaarhaag u te duur? Dan raden wij u aan om eens te kijken naar de Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida), ook wel struikkamperfoelie genoemd. Deze eveneens wintergroene soort groeit tussen de 40 en de 60 centimeter per jaar. Dat betekent dus ook dat hij veel vaker gesnoeid moet worden, want hij heeft de neiging zijn vorm snel kwijt te raken.

Verschillende soorten kardinaalsmuts werken ook verrassend goed als alternatief voor de buxus. De Japanse kardinaalsmuts (Euonymus fortuneii 'Vegetus') lijkt bijvoorbeeld vrij veel op de buxus. De bladeren hebben een iets andere vorm, maar ze zijn klein, ovaal, donkergroen en staan dicht op elkaar. De kardinaalsmuts 'Emerald ‘n Gold' en 'Emerald ‘n Gaiety' hebben wat uitbundigere, tweekleurige bladeren, waarmee ze een vrolijker alternatief voor een buxushaag zijn.

Bent u een liefhebber van vormsnoei en zoekt u daarom een vervanger voor de buxus? De taxus is dan een uitstekende optie. De kleine naalden laten zich makkelijk heel precies in een herkenbare vorm snoeien en de lage groeisnelheid van de taxus (15 à 20 centimeter per jaar) doet de rest. Ga dan wel voor de Taxus baccata of de Taxus media 'Hillii', want daar groeien geen bessen aan.

Alternatief voor buxus kopen

Alternatief voor buxus kopen

Wanneer u een alternatief voor de buxus nodig heeft, wilt u natuurlijk wel een goede start met sterke, gezonde haagplanten. Daar kunt u op rekenen wanneer u uw buxusalternatieven bij Haagplanten.net bestelt. Dat is precies waarom wij uitsluitend met de beste kwekers van Europa samenwerken. Of u nu op zoek bent naar de Japanse hulst, een andere buxusvervanger of misschien zelfs een hele andere plant zoals de beukenhaag, de laurierhaag, de veldesdoorn of een coniferenhaag: wij garanderen u kwaliteit en een snelle levering.