Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Buxusschimmel

Buxusschimmel

Naast de rups van de buxusmot en de buxusrups in het algemeen is ook de buxusschimmel een bedreiging voor buxushagen over de hele wereld. Vooral als uw tuin zich op een plek bevindt die tijdens de warmere maanden van het jaar vochtig kan worden, is het risico dat uw buxushaag aangetast wordt door deze schimmelziekte groot, aangezien schimmels zich over het algemeen thuis voelen op plekken die warm en vochtig zijn. Omdat de buxusschimmel pas sinds enkele jaren schade aanricht in onze tuinen, is er nog weinig bekend over de bestrijding en preventie van deze schimmels. Maar dat betekent niet dat u niets anders kan doen dan hulpeloos toezien hoe zij de buxushaag of het vormsnoeiexemplaar in uw tuin vernietigen.

Wat is buxusschimmel?

Wat is buxusschimmel?

Hoewel wij het over “de buxusschimmel” hebben, zijn er feitelijk twee verschillende schimmels actief. De bekendste is de Cylindrocladium buxicola, die te herkennen is aan de zwarte strepen die hij op de takken van uw buxus achterlaat en de lichtbruine tot zwarte vlekken die op de blaadjes verschijnen. Daarnaast is er de Volutella buxi, die ervoor zorgt dat de blaadjes aanvankelijk bruin en vervolgens helemaal bleek worden. Beide schimmels zijn behoorlijk agressief; als u de eerste tekenen van hun aanwezigheid opmerkt, is de kans aanwezig dat uw volledige haag binnen enkele dagen dood is. Het is dus belangrijk om bij besmetting zo snel mogelijk actie te ondernemen om verdere verspreiding tegen de buxusziekte tegen te gaan en zo uw buxus te redden.

Bestrijding buxusschimmel

Bestrijding buxusschimmel

Als u er op tijd bij bent, zou u de buxusschimmel uit uw haag kunnen bannen door de besmette takken te snoeien. Omdat de schimmel zich door aanraking gemakkelijk verder kan verspreiden, is het echter wel belangrijk om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. Gooi de besmette takken na het snoeien meteen in de gft-bak of een plastic zak en zorg daarbij dat de gezonde delen van uw buxus niet geraakt worden. Omdat er sporen van de schimmel op uw kleding of op het snoeigereedschap kunnen zitten, is het bovendien essentieel dat u deze na de snoeisessie goed reinigt. Met een fungicide als Eminent kunt u de schimmel behoorlijk goed onder controle houden. Regelmatige behandeling is wel noodzakelijk; de plant moet tussen mei en september maandelijks worden behandeld.

Lees ook het artikel buxusschimmel bestrijden op haagplanten.net nog eens extra door!

Buxusschimmel: voorzorgsmaatregelen en alternatieven

Buxusschimmel: voorzorgsmaatregelen en alternatieven

De buxusschimmel tast vooral de variant Buxus sempervirens aan. De schimmel is zeer lastig te bestrijden en uit te bannen. Dit komt omdat de schimmelsporen zich door de gehele tuin verspreiden. In de tuinen van Het Loo, was de nieuwe buxusaanplant binnen zes weken weer aangetast door de schimmel. Opspattend water zorgt er voor dat de sporen zich weer op het blad kunnen nestelen en zo in de plant kunnen binnendringen.

En dat is jammer, want juist die buxus is zo geschikt voor Europese tuinen. Andere buxussoorten zijn echter ook vatbaar voor de schimmelziekte. De buxushagen in ons assortiment worden voor verzending goed gecontroleerd op de ziekte, maar als u zeker wilt zijn dat uw lage haag gezond blijft, kunt u ook buxusalternatieven als de Japanse kardinaalsmuts of de Japanse hulst in uw tuin planten. Dit zijn eveneens wintergroene haagplanten en hun gebladerte lijkt zeer sterk op dat van de buxus, maar de buxusschimmel tast deze planten niet aan. De buxusrups overigens ook niet. Daarmee zijn het perfecte vervangers voor de buxus.

Wanneer plant ik een buxusvervanger aan?

Is uw buxushaag getroffen door buxusschimmel? Of wilt u dit vervelende probleem voor blijven? In beide gevallen is het mogelijk een buxusvervanger aan te planten. U heeft een ruime keuze aan prachtige buxus vervangers die stuk voor stuk net zo mooi en veelzijdig zijn als de buxus. Zo kunt u met de Japanse hulst 'Dark Green' zowel hoge als lage hagen aanleggen. De Japanse hulst 'Convexa' en 'Green Hedge' lijken ook erg veel op de buxus. Alle buxusvervangers zijn daarnaast net zo gemakkelijk te snoeien als de buxus zelf. U kunt met deze haagplanten net zulke strakke en symmetrische hagen creëren als met de buxus.

Kijk goed welke buxusvervanger voldoet aan uw wensen. De Chinese kamperfoelie is weliswaar heel geschikt voor het maken van een strakke, wat lagere haag, maar niet voor vormsnoei. Dit komt doordat deze haagplant een stuk sneller groeit dan de andere alternatieven voor de buxus. Wilt u buxusschimmel uitbannen uit uw tuin, of helemaal buiten de tuin houden? Dan is het raadzaam om een buxusvervanger aan te planten. Op deze manier kunt u genieten van een prachtige wintergroene haag, maar hoeft u zich niet langer druk te maken om schimmelziekten.