Unieke haagplanten voor een bijzondere haag

24 juni 2019
Unieke haagplanten voor een bijzondere haag

Op tuingebied zijn er allerlei trends. Zo zijn er tuinontwerpen die vrij tijdloos zijn, zoals de landelijke tuin en de formele tuin. Daarnaast zijn er tuintrends die elkaar in rap tempo afwisselen. Ooit was de betegelde tuin met een groot terras en schutting als tuinafscheiding erg populair. Tegenwoordig is juist de natuurlijke tuin waarin haagplanten centraal staan overal wat groeit en bloeit erg in trek. Maar niet iedere tuinier wil zich door trends laten leiden. Bent u iemand die een uniek tuinontwerp nastreeft? Dit zijn enkele unieke haagplanten voor een bijzondere haag.

Glansmispel ‘Red Robin’
Deze heester heeft een luxueuze uitstraling en wordt gekenmerkt door een glanzend, fris- tot donkergroen blad.

Glansmispel ‘Red Robin’

Niet iedereen houdt van een strakke, wintergroene haag als tuinafscheiding. Sommige tuiniers zijn op zoek naar een haagplant met een bijzondere of niet-alledaagse uitstraling. De glansmispel ‘Red Robin’ (Photinia x fraseri ‘Red Robin’) is zo’n haagplant. Deze heester heeft een luxueuze uitstraling en wordt gekenmerkt door een glanzend, fris- tot donkergroen blad. In het voorjaar loopt de haagplant echter uit met nieuwe, glanzende rode bladeren die later pas hun groene kleur verkrijgen. Het rode blad in de lente maakt deze haagplant uniek en geeft uw tuinontwerp een fraaie twist. Daarnaast groeit de glansmispel ‘Red Robin’ vrij snel.

De groeivorm van deze haagplant is niet heel compact. Om een dichte haag met formele uitstraling te verkrijgen is het nodig om de heg twee maal per jaar te snoeien. Hoewel de glansmispel ‘Red Robin’ wintergroen is, is de plant niet heel winterhard. In Nederland is dit echter geen probleem: onze milde winters komt de Photinia x fraseri ‘Red Robin’ met verve door. Bij extreem strenge winters kunt u de heg eventueel beschermen met een wintervliesdoek. Plant de glansmispel bij voorkeur aan op een niet al te winderige plek: harde wind verdraagt de heester niet zo goed.

Op nagenoeg elke grondsoort kan de glansmispel ‘Red Robin’ groeien. Veeleisend is de heester allerminst, al worden langdurige droogte en te natte voeten wat minder gewaardeerd. Geef de glansmispel ‘Red Robin’ twee keer per jaar organische mest om hem in topconditie te houden. U zult dan nog lang van het prachtige uitzicht deze unieke haagplant kunnen genieten.

Bonte haagliguster
Dat is voor de bonte haagliguster (Ligustrum ovafolium ‘Aureum’) wel anders. Deze haagplant wordt gekenmerkt door fraai, tweekleurig blad.

Bonte haagliguster

De gewone liguster kent u waarschijnlijk wel: deze haagplant wordt immers veelvuldig aangeplant in Nederlandse tuinen. En hoewel de gewone liguster een mooie en sterke haagplant is, is hij natuurlijk niet heel uniek. Dat is voor de bonte haagliguster (Ligustrum ovafolium ‘Aureum’) wel anders. Deze haagplant wordt gekenmerkt door fraai, tweekleurig blad. Groen en geel wisselen elkaar op speelse wijze af. ’s Winters verliest de bonte haagliguster een deel van zijn blad: de heester is dus niet wintergroen. Dit weegt echter niet op tegen de vele voordelen die deze haagplant biedt voor uw tuinlandschap.

Zo is de bonte haagliguster een haagplant die bijzonder in trek is bij vogels. U brengt uw tuin dan ook helemaal tot leven wanneer u een haag creëert met de bonte haagliguster. Deze haagplant is daarnaast gemakkelijk te onderhouden. Houd er wel rekening mee dat u de bonte haagliguster gemiddeld twee keer per jaar dient te snoeien om hem in vorm te houden. Dit komt doordat de bonte haagliguster behoorlijk rap groeit. Voor de meeste tuiniers is dit echter eerder een voordeel dan een nadeel!

Rode beuk
Ook de rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’) is een haagplant die we nog niet bijzonder vaak terugzien in Nederlandse tuinen.

Rode beuk

Ook de rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’) is een haagplant die we nog niet bijzonder vaak terugzien in Nederlandse tuinen. Zijn groene broertje zien we echter wel met regelmaat in tuinen prijken. De beukenhaag is een schitterende haagplant met een romantische uitstraling. In nagenoeg elk tuinontwerp komt de haagplant goed tot zijn recht. Voor wie houdt van de beukenhaag, maar toch liever een uniekere heg ziet in eigen tuin is de rode beukenhaag een te overwegen optie. Op alle fronten lijkt hij op de gewone beukenhaag, met als uitzondering dat hij een donkerpaarse bladkleur heeft.

De rode beukenhaag: niet iedere tuinier is gecharmeerd van deze haagplant. Eigenlijk komt het erop neer dat u hem of prachtig, of niet zo mooi vindt. De tuiniers die deze haagplant mooi vinden hebben geluk: de rode beukenhaag geeft uw tuin namelijk een bijzondere en luxueuze uitstraling. In de herfst geniet u van zijn mooie herfstkleuren en ’s winters draagt de haagplant fier zijn rosse, dorre loof, waardoor hij u ook gedurende de wintermaanden kunt genieten van privacy in de tuin. De rest van het jaar heeft u een fraai uitzicht op de donkerpaarse pracht die de rode beuk naar uw tuin brengt.

Unieke haagplanten online kopen
Denk daarbij bijvoorbeeld aan bladverliezende haagplanten zoals de bittere wilg, heesterganzerik of sneeuwbes.

Unieke haagplanten online kopen

Het online kopen van unieke haagplanten is steeds gangbaarder. In onze webshop kunt u de haagplanten die we in dit artikel aanhaalden op snelle en eenvoudige wijze bestellen. U bent ervan verzekerd dat u haagplanten ontvangt die in zeer goede conditie zijn. Onze haagplanten staan bekend om hun uitstekende gezondheid en goede vertakking vanaf onderaan. Onze kwekers zijn dan ook vakmensen die een jarenlange expertise hebben met het kweken van veel verschillende soorten haagplanten. Dit maakt onze webshop dan ook tot zo’n groot succes. Uiteraard kunt u in onze webwinkel nog meer haagplanten vinden die een unieke uitstraling hebben.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan bladverliezende haagplanten zoals de bittere wilg, heesterganzerik of sneeuwbes. Daarnaast maakt de rest van uw tuinontwerp ook verschil: door diverse heesters en tuinplanten met elkaar te combineren creëert u een divers tuinlandschap dat helemaal naar uw persoonlijke stijl is ingericht. Heeft u nog vragen over onze haagplanten of over onze service? Neem dan gerust contact op met ons team. We helpen u graag verder bij het vinden van de haagplant die echt bij u past.