Voordelige soorten haagplanten

27 september 2018
Voordelige soorten haagplanten

Een mooie tuinafscheiding kan aardig prijzig zijn. Hoe langer de haag is, hoe meer hij gaat kosten. Niet iedereen heeft echter een groot budget. Gelukkig zijn er voordelige soorten haagplanten verkrijgbaar die u kunt aanplanten zonder dat het gelijk een vermogen kost. En neem van ons aan: ook de minder prijzige haagplanten zijn in uitstekende conditie en zorgen voor een elegante en blikdichte tuinafscheiding. We vertellen u graag welke soorten haagplanten dit zijn.

Laurierhaag: chique maar betaalbaar

U zou het misschien niet direct denken wanneer u de chique uitstraling van menig laurierhaag ziet, maar toch is deze wintergroene haagplant heel voordelig.

Laurierhaag: chique maar betaalbaar

U zou het misschien niet direct denken wanneer u de chique uitstraling van menig laurierhaag ziet, maar toch is deze wintergroene haagplant heel voordelig. Natuurlijk zijn er verschillende soorten laurierkers die onderling ook wat in prijs verschillen. Zo zijn de laurier ‘Caucasia’, ‘Novita’, ‘Rotundifolia’ en de Portugese laurier uitermate betaalbaar. Ook de laurierkers ‘Otto Luyken’ is vrij voordelig. Dit is tevens een laagblijvende soort die niet al te snel groeit. Dat maakt deze soort ook heel geschikt om aan te planten in kleinere tuinen. De meeste andere typen laurierkers groeien snel en krachtig. U hoeft dus niet lang te wachten op een mooie zichtdichte haag!

Taxushaag: veelzijdig en voordelig

De taxushaag is een haag die we veel terug zien komen in verschillende soorten tuin. Dat is ook niet verwonderlijk, want deze haagplant is erg veelzijdig en gaat goed samen met vele tuinontwerpen.

Taxushaag: veelzijdig en voordelig

De taxushaag is een haag die we veel terug zien komen in verschillende soorten tuin. Dat is ook niet verwonderlijk, want deze haagplant is erg veelzijdig en gaat goed samen met vele tuinontwerpen. De gewone taxus, ook wel bekend als Taxus baccata, is ook nog eens heel voordelig om aan te planten in uw tuin. Een taxushaag blijft het hele jaar prachtig groen en groeit mooi compact. Hierdoor biedt een taxushaag voldoende privacy in uw tuin. De Taxus media ‘Hicksii’ en de mannelijke tegenhanger Taxus media ‘Hillii’ zijn wat prijziger dan de gewone taxus. Beide soorten groeien minder snel dan de Taxus baccata.

De beukenhaag en haagbeuk

Veel mensen verwarren de haagbeuk nogal eens met de beukenhaag.

De beukenhaag en haagbeuk

Veel mensen verwarren de haagbeuk nogal eens met de beukenhaag. Toch zijn dit echt twee verschillende haagplanten, die beiden overigens zeer betaalbaar zijn. De haagplanten lijken behoorlijk op elkaar. Als je dichterbij komt zie je dat het blad van de beukenhaag mooi glanst, waar het blad van de haagbeuk niet glanzend en dieper generfd is. Ook verliest de beukenhaag ’s winters zijn blad niet. Wel worden zijn bladeren bruin. De haagbeuk is ’s winters geheel bladverliezend. Feit blijft dat zowel de haagbeuk als de beukenhaag prachtige haagplanten zijn die in vrijwel elke tuin goed tot hun recht komen. Aan welke soort u ook de voorkeur geeft: in uw portemonnee zult u het niet voelen!

De coniferenhaag: een klassieker voor weinig geld

De levensboom, ook wel thuja genoemd, is een echte klassieker op het gebied van haagplanten.

De coniferenhaag: een klassieker voor weinig geld

De levensboom, ook wel thuja genoemd, is een echte klassieker op het gebied van haagplanten. De coniferenhaag is eigenlijk nooit weggeweest: hij past bij verscheidene tuinstijlen en kan op verschillende manieren worden gesnoeid. Zo kunt u hem strak en formeel houden, maar ook wat wilder laten groeien. De Westerse levensboom ‘Brabant’ is een veel aangeplante soort die zich uitstekend leent voor het creëren van een mooie coniferenhaag. Tevens is dit gelijk de voordeligste soort. De Westerse levensboom ‘Smaragd’, Reuzenlevensboom ‘Martin’ en Reuzenlevensboom ‘Atrovirens’ zijn iets prijziger, maar nog steeds niet duur in vergelijking met veel andere coniferen. Een thujahaag is dus een uitstekende keuze als u geen heel groot budget heeft, maar wel een mooie haag wilt.

Andere goedkope haagplanten

Ook een haag van gewone hulst is een betaalbare optie voor in uw tuin.

Andere goedkope haagplanten

We hebben enkele voordelige soorten haagplanten voor u uitgelicht, maar dit zijn uiteraard niet de enige planten die u voor een relatief kleine prijs aanplant. Op Haagplanten.net vindt u diverse goedkope haagplanten die ook prachtig in menig tuin zullen staan. Zo zijn enkele haagplanten te koop met blote wortel. Dit is altijd goedkoper dan planten met kluit of in pot. Koopt u bijvoorbeeld liguster met blote wortel, dan kunt u al voor heel weinig geld een mooie ligusterhaag aanleggen. Planten in pot zijn vaak overigens weer goedkoper dan haagplanten met kluit.

Ook een haag van gewone hulst is een betaalbare optie voor in uw tuin. Geeft u de voorkeur aan een inbraakwerende haag met doorns? Dan zijn de gewone zuurbes, de rode zuurbes en de Japanse bottelroos prima opties. Die laatste geeft overigens een schitterende haag in uw tuin die bloeit met felroze bloemen. Daarna verschijnen er rozenbottels aan zijn takken. Welke haagplant u ook mooi vindt, er is voldoende keuze wanneer het aankomt op haagplanten voor een klein budget!