De beste wintergroene hagen

28 januari 2019
De beste wintergroene hagen

Wintergroene haagplanten zijn altijd erg in trek geweest. Denk bijvoorbeeld aan de statige, strak gesnoeide buxushaagjes die lange tijd menig tuin sierden. Ook coniferenhagen zijn wat dat betreft behoorlijk tijdloos: deze zien we nog altijd veel terug in verschillende tuinontwerpen. Bladhoudende heggen geven uw tuin gedurende het hele jaar een warme uitstraling. Ook beschermen ze u op stijlvolle wijze tegen ongewenste inkijk. Het is dus niet zo vreemd dat altijdgroene haagplanten erg geliefd zijn. Maar wat zijn nu de beste wintergroene hagen? We nemen onze favorieten graag met u door.

De taxus
In de herfst draagt de taxus rode bessen die erg geliefd zijn bij vogels.

De taxus

De taxus baccata, ook wel venijnboom genoemd, is officieel een conifeer. Met zijn donkergroene, ietwat glanzende naalden en compacte groeivorm is hij echter een stuk eleganter dan menig conifeer. De taxus wordt vaak in een strakke haagvorm gesnoeid en omlijst voornamelijk tuinen met een formeel voorkomen. Met de taxus kunt u een donkergroene, natuurlijke muur om uw tuin vormen. Een taxushaag kan zowel hoog als wat lager zijn. Hoe vaker u deze haagplant snoeit, hoe compacter en voller de haag zal worden. Een andere mooie eigenschap van de taxus is dat hij eenvoudig te verzorgen is.

De taxus kan op de meeste grondsoorten wel groeien, al houdt hij niet van erg natte voeten. In de herfst draagt de taxus rode bessen die erg geliefd zijn bij vogels. Een taxushaag is dan ook een heel goede keuze wanneer u een vogelvriendelijke tuin ambieert die toch een klassieke uitstraling heeft. Heeft u liever een taxushaag zonder bessen? Kies er dan voor om alleen mannelijke taxus aan te planten. Naast als haagplant is de taxus ook erg geschikt voor vormsnoei. Door zijn vrij trage groei blijft de snoeivorm langer in model. Kortom: met deze wintergroene topper kun je alle kanten op!

Laurierkers
Alle soorten laurierkers zijn bladhoudend. Daarnaast is de laurierkers een heester die in verschillende tuinontwerpen goed tot zijn recht komt.

Laurierkers

De laurierkers is een zeer veelzijdige wintergroene haagplant. Er zijn verschillende soorten laurier die allemaal hun eigen charmante eigenschappen hebben. De Portugese laurier staat bijvoorbeeld bekend om zijn stijlvolle voorkomen en slanke groei. Deze haagplant is dan ook erg geschikt voor iedereen die de voorkeur voor een wat smallere laurierhaag heeft. Wordt de Portugese laurier op tijd gesnoeid? Dan is hij ook geschikt voor de kleinere tuin. Andere lauriersoorten die in de kleine stadstuin kunnen worden aangeplant zijn de laurierkers ‘Otto Luyken’, laurier ‘Etna’ en laurier ‘Zabeliana’.

Veel andere lauriersoorten groeien vrij breeduit en zijn daarmee vooral geschikt voor de middelgrote tot grote tuin. De laurierkers ‘Rotundifolia’, ‘Genolia’, ‘Novita’ en ‘Caucasica’ zijn overigens ook schitterende haagplanten die uw tuin een luxueuze uitstraling geven. Alle soorten laurierkers zijn bladhoudend. Daarnaast is de laurierkers een heester die in verschillende tuinontwerpen goed tot zijn recht komt. Hij is goed strak te snoeien, maar door hem wat wilder te laten groeien kan hij ook prima in een landelijke of natuurlijke tuinstijl als haag fungeren. Ook kunnen laurierstruiken solitair worden aangeplant. Deze heester biedt voor elke tuin wel een mogelijkheid!

De levensboom (thuja)
Vooral de levensboom (thuja) is niet meer weg te denken uit menig tuin. Coniferen bieden een hoge mate van privacy en zijn oersterk.

De levensboom (thuja)

Coniferen zijn altijd flink populair geweest. Vooral de levensboom (thuja) is niet meer weg te denken uit menig tuin. Coniferen bieden een hoge mate van privacy en zijn oersterk. Ze zijn minder vatbaar voor ziektes en plagen dan veel andere haagplanten, groeien goed en blijven langdurig mooi en gezond. De thuja komt in diverse varianten. Zo is er de ietwat sierlijke en slank opgaande thuja ‘Smaragd’. Deze wordt gekenmerkt door zijn diepgroene kleur en elegante loof. Een haag van thuja ‘Smaragd’ gaat niet snel vervelen en laat zich bovendien goed snoeien. Hetzelfde geldt voor de thuja ‘Brabant’, al heeft deze een ietwat robuuster uiterlijk.

Dan is er ook nog de reuzenlevensboom. Deze varianten kunnen erg hoog worden en groeien ook vrij rap. Het is wel van belang om deze soorten thuja op tijd te snoeien, anders kunnen ze al snel teveel ruimte in gaan nemen. Alle thujasoorten hebben die prettige, typische coniferengeur waar veel mensen dol op zijn. Daarnaast stelt de levensboom niet al te veel eisen aan de grond waarin hij wordt neergezet. Natte voeten worden overigens minder goed verdragen. Vindt u de levensboom een interessante haagplant? In onze webwinkel kunt u de verschillende soorten thuja snel en eenvoudig kopen.

Wintergroene buxusvervangers
De buxusvervangers die wij aanraden zijn de Japanse hulst en de Chinese kamperfoelie.

Wintergroene buxusvervangers

Ook erg geliefd zijn onze wintergroene buxusvervangers. Veel mensen houden van de veelzijdigheid van de buxus, maar willen vervelende buxusziekten en plagen buiten de deur houden. Daarom zijn er voor de buxus vervangers in het leven geroepen. Deze haagplanten lijken wat betreft uiterlijk op de buxus en kunnen op dezelfde manier worden gebruikt in uw tuinontwerp. Van vormsnoei tot lage of wat hogere, statige haagjes: het kan allemaal. De buxusvervangers die wij aanraden zijn de Japanse hulst en de Chinese kamperfoelie. Daarnaast wordt ook de taxus gebruikt als alternatief voor de buxus.

Buxusvervangers laten zich prima snoeien, ook in strakke vormen. Kleine haagjes van buxusvervangers zijn prachtig om bijvoorbeeld borders mee af te zetten. Vanzelfsprekend kunnen buxusvervangers ook als tuinafscheiding worden gebruikt. U hebt dezelfde mogelijkheden als met de buxus. Dat maakt deze bladhoudende haagplanten erg geliefd. Zoals u kunt lezen zijn er tal van opties voor wie een wintergroene tuinafscheiding aan wil planten. Natuurlijk zijn de haagplanten die in dit artikel genoemd worden niet de enige bladhoudende opties. U kunt ook kiezen voor de olijfwilg, leylandii conifeer, berberis, glansmispel, liguster, klimop, kardinaalsmuts of rhododendron.

In onze webwinkel koopt u wintergroene haagplanten voor een vriendelijke prijs. Onze heesters zijn altijd in goede conditie en verkeren in een perfecte gezondheid. De haagplanten zijn goed vertakt en zeer geschikt om een volle en blikdichte haag mee aan te leggen. Laat u inspireren door onze mooie haagplanten en begin binnenkort met het creëren van uw perfecte tuinafscheiding!