Deze haagplanten doen het goed in de schaduw

13 september 2019
Deze haagplanten doen het goed in de schaduw

Nederland staat niet bekend om zijn eindeloze zomers en vele zonuren. Ook gedurende de zomer staat de weersverwachting niet zelden in het teken van onvoorspelbare grijze luchten en bewolking. Daarnaast is niet iedereen gezegend met een tuin op het zuiden. Het kan dus vrij lastig zijn om een zonnig plekje in uw tuin te vinden om een haag aan te planten. Het weer of de ligging van uw tuin kunnen we helaas niet veranderen, maar we kunnen u wel vertellen welke haagplanten het goed doen in de schaduw. Een fraaie heg is immers voor iedereen weggelegd!

Laurierkers: perfect voor de schaduwrijke tuin
Ook in de zon of halfschaduw komt een laurierhaag echter prima tot zijn recht.

Laurierkers: perfect voor de schaduwrijke tuin

De laurierkers is niet alleen een van onze meest geliefde haagplanten: de struik staat ook bekend om het feit dat hij in de schaduw prima gedijt. Ook in de zon of halfschaduw komt een laurierhaag echter prima tot zijn recht. De laurierkers (wetenschappelijke naam: Prunus laurocerasus) is bladhoudend en wordt gekenmerkt door grote, glanzende, gepolijste bladeren die uw tuin een mondaine uitstraling geven. Er zijn verschillende soorten laurierkers verkrijgbaar bij Haagplanten.net. Elke soort is uniek en heeft weer andere sterke eigenschappen. Zo staat de Portugese laurier bekend om zijn verfijnde uitstraling: de dieproze twijgen en het langwerpige, donkergroene blad geven deze haagplant een ongekende elegantie.

De laurierkers 'Novita' staat bekend om zijn grote, glanzende bladeren en zijn buitengewoon vlotte groeisnelheid. Wanneer u veel waarde hecht aan privacy en beschutting is dit wellicht de juiste soort laurierkers voor u. De laurier 'Novita' is een robuuste struik die wel tegen een stootje kan. Zoekt u een lauriersoort die uw tuinlandschap iets unieks geeft? De laurier 'Etna' is een compact groeiende haagplant. De jonge blaadjes zijn rood van kleur, wat deze struik een bijzondere uitstraling geeft. Hetzelfde geldt voor de laurier 'Tico': in het voorjaar en in het najaar vormt deze haagplant nieuwe scheuten die een schitterende, koperachtige kleur aan de haag geven.

Natuurlijk zijn er nog veel meer populaire soorten laurierkers die veelvuldig worden aangeplant door tuiniers. Het hangt voor een groot deel van uw tuinstijl af welke lauriersoort het beste bij u past. U kunt in onze webwinkel onder meer terecht voor de laurier 'Rotundifolia', 'Otto Luyken', 'Zabeliana', 'Caucasica', 'Genolia', 'Mano' en 'Elly'.

Glansmispel 'Red Robin'
De glansmispel 'Red Robin'(wetenschappelijke naam: Photinia x fraseri 'Red Robin')

Glansmispel 'Red Robin'

De glansmispel 'Red Robin' (wetenschappelijke naam: Photinia x fraseri 'Red Robin') is een prachtige haagplant die schaduw uitstekend verdraagt. Deze haagplant wordt gekenmerkt door grote, glanzende bladeren. In dat opzicht doet hij enigszins aan de laurierkers denken, ware het niet dat de glansmispel 'Red Robin' wordt gekenmerkt door een fraaie bladkleur. Het jonge blad is rood van kleur, terwijl de wat oudere bladeren een diepgroene kleur hebben. Snoei wordt door de glansmispel 'Red Robin' prima verdragen. Snoei de glansmispel ongeveer 2 maal per jaar om een strakke, formele haag te creëren. Een informele glansmispelhaag hoeft vanzelfsprekend veel minder vaak gesnoeid te worden.

Ook groeit deze struik op nagenoeg iedere grondsoort uit tot een robuuste haagplant, waardoor hij voor bijna elke tuin geschikt is. Ook schaduw wordt door de glansmispel 'Red Robin' prima verdragen, evenals halfschaduw of zon. Deze haagplant is wintergroen, maar kan wel te maken krijgen met bladval. Vooral tijdens erg koude winters kan dit gebeuren: zorg er dus voor dat u de glansmispel beschermt gedurende strenge winters en vorst. Ook harde wind wordt door deze heester slecht verdragen. Houdt u hier rekening mee? Dan geniet u van een unieke, elegante en mooie haag die uw tuinontwerp zeker zal complimenteren.

Sneeuwbal (Viburnum tinus)
De sneeuwbal is een bijzonder mooie haagplant die ons tijdens de winter trakteert op een schitterende massa van witte bloemschermen.

Sneeuwbal (Viburnum tinus)

Een andere wintergroene haagplant die prima aangeplant kan worden op schaduwrijke plekken is de Viburnum tinus, ook wel sneeuwbal genoemd. Hoewel deze haagplant niet geschikt is om een formele haag mee aan te leggen, houdt hij zijn blad wel vast gedurende de winter. Net als de glansmispel 'Red Robin' worden zeer winterse temperaturen, koude standplaatsen en harde wind niet goed verdragen. De Viburnum tinus heeft dan ook extra bescherming nodig tijdens de allerstrengste winters. Ook droge grond wordt door de sneeuwbal niet erg op prijs gesteld. Schaduwrijke plekken zijn echter geen probleem. Hetzelfde geldt voor een plekje in de halfschaduw of in de zon.

De sneeuwbal is een bijzonder mooie haagplant die ons tijdens de winter trakteert op een schitterende massa van witte bloemschermen. De Viburnum tinus groeit niet helemaal zichtdicht. Wanneer u een privacyhaag wilt creëren kunt u dus het beste voor een haagplant als de taxus of de laurierkers kiezen. Deze haagplanten kunnen de schaduw ook uitstekend verdragen.

Andere schaduwminnende haagplanten
Heeft u nog vragen over onze haagplanten of leveringsvoorwaarden? Of wenst u een persoonlijk advies op maat? Neem dan gerust even contact met onze professionals op.

Andere schaduwminnende haagplanten

Bovenstaande haagplanten zijn vanzelfsprekend niet de enige soorten heesters die goed tegen schaduw kunnen. Andere schaduwminnende haagplanten zijn onder meer Taxus baccata, Leylandii coniferen, Olijfwilg (Eleagnus ebbingei), beuk (Fagus sylvatica), Thuja plicata en vuurdoorn. Dit is echter slechts een kleine greep uit ons assortiment van haagplanten die goed tegen schaduw kunnen. U heeft een royale keuze uit zowel bladverliezende als wintergroene haagplanten die schaduwminnend zijn en uw tuinontwerp op fraaie wijze omlijsten. Neem eens rustig een kijkje in onze webshop en laat u inspireren door de vele mogelijkheden die er zijn. Voor praktische tuintips, meer informatie en inspiratie houdt u onze blog in de gaten.

Heeft u nog vragen over onze haagplanten of leveringsvoorwaarden? Of wenst u een persoonlijk advies op maat? Neem dan gerust even contact met onze professionals op. We nemen graag de tijd voor u. Wanneer u goed geïnformeerd bent kunt u namelijk eenvoudiger een weloverwogen keuze maken voor de haagplant die echt bij uw tuinlandschap past.