Fagus sylvatica - een plant met vele kwaliteiten

Fagus sylvatica

Op Haagplanten.net verkopen wij verschillende soorten haagplanten die geschikt zijn om als haag in de tuin te planten. Deze planten hebben allemaal hun eigen kenmerken en kunnen op hun eigen manier van uw tuin een paradijs maken. Eén van de bijzonderste haagplanten die wij op onze website aanbieden is de fagus sylvatica, oftewel de beuk, die ook wel de ‘gewone’ beuk wordt genoemd. Nu zult u waarschijnlijk onmiddellijk denken aan de voor jong en oud herkenbare beuk die u tegenkomt wanneer u een wandeling in het bos gaat maken: een boom die vele meters hoog is (op zijn hoogst wel dertig meter), met een prachtige, gladde, grijsgroene stam en een dik bladerdak.

De beuk is dan ook inheems in grote delen van Europa. Als u onder een beuk gaat staan lijkt het alsof u zich in een boomhut bevindt: het bladerdek vormt een dak. Doordat het bladerdek haast geen zonlicht doorlaat, groeit er weinig op de bodem onder de fagus sylvatica. Hij is door zijn dikke bladerdek verder zeer geliefd bij vogels als plek om hun nest in te bouwen. De jonge bladeren van de beuk hebben zachte beharing, zijn ondiep gegolfd en hebben kleine kartelrandjes. Ze zijn prachtig, heldergroen van kleur. De beuk heeft bloemen met vier of meer meeldraden, die bijeen zitten in een omhulsel met een leerachtige structuur: het napje. In deze napjes groeien beukennootjes. De beukennootjes breken nadat zij volgroeid zijn uit hun napjes en worden onder andere door eekhoorns verzameld als voedselvoorraad voor de winter. Er is ook een rode variant op de beuk, namelijk de fagus sylvatica ‘atropurpurea’ (de rode beuk). Deze heeft rode tot paarse bladeren en geeft uw tuin een interessante en opvallende aanblik.

Fagus sylvatica als haagplant

Fagus sylvatica als haagplant

Bij ons draait het om de fagus sylvatica in zijn functie van haagplant. Hij is zeer geschikt als haag omdat hij veel later blad krijgt dan de meeste bomen, namelijk pas half april. Dat betekent ook dat de herfst voor de fagus sylvatica ook later begint en dat u langer een groene tuin heeft. In de herfst verkleurt het blad naar de meest uiteenlopende tinten rood en oranje. De bladeren verdorren weliswaar, maar ze blijven er wel gedurende de winter aan zitten. De fagus sylvatica is dus een haag die met de seizoenen meegaat. Uiteraard is er wel een periode dat de fagus sylvatica zijn blad verliest om ruimte te creëren voor nieuwe, frisse blaadjes, maar langer dan twee weken duurt dat niet. Bij de fagus sylvatica ‘atropurpurea’ worden de bladeren in de herfst bruin en ook deze blijven er gedurende de winter aan zitten, met twee weken bladverlies. Deze eigenschappen maken van de fagus sylvatica een unieke haag, die veel waarde toevoegt aan uw tuin.

Fagus sylvatica op Haagplanten.net

Fagus sylvatica op Haagplanten.net

Op Haagplanten.net kunt u heel gemakkelijk groene beuken kopen. Het enige dat u hoeft te doen is in onze online shop te kijken wat voor soort beukenhaag u wilt kopen (en ook welke variant: met blote wortels, met kluit of in een pot) en hoe groot hij moet zijn, wij regelen vervolgens de rest. Bij ons krijgt u altijd de beste kwaliteit, de meest klantvriendelijke service en de laagste prijzen! Liever rode beuk kopen? Ook deze plant mag niet ontbreken in ons omvangrijke assortiment! Hebt u al planten, lees dan meer over beukenhaag planten.