Diervriendelijke haag: nuttig voor mens en dier

3 oktober 2018
Diervriendelijke haag: nuttig voor mens en dier

Soms kan een haag meer functies hebben dan u denkt. Een mooie haag hoeft namelijk niet alleen voor uzelf een prachtige aanvulling op uw tuin te zijn; ook voor de dieren in uw buurt kan een haag nuttig zijn. Een diervriendelijke haag kan bijvoorbeeld eten of beschutting bieden voor vogels, insecten en kleine zoogdieren. Uw tuin zal er een stuk levendiger op worden als deze dieren hem graag met een bezoekje vereren. Een levendig ogende haag is vaak de beste keuze voor een tuin met een informeel karakter. De meeste diervriendelijke hagen zijn daarom vaak ook niet al te formeel, maar er zijn zeker ook wat formelere mogelijkheden om uw tuin een stuk aantrekkelijker te maken voor de dieren in uw omgeving.

Maak vlinders en bijen blij met een bloeiende haag

Maak vlinders en bijen blij met een bloeiende haag

Een bloeiende haag is bij uitstek een haag waar u vlinders en bijen een enorm plezier mee doet, terwijl uw tuin er ook door wordt opgefleurd. De bloemen die aan zo’n soort haag groeien zijn namelijk bijna altijd prachtig gekleurd, waardoor ze een aantrekkelijk kleuraccent aan uw tuin geven. Vlinders, bijen en andere insecten zijn bovendien blij met een bloeiende haag omdat ze zich dan kunnen voeden met de nectar in de bloemen. En als u al zo’n opvallend gekleurde haag in de tuin heeft staan, zal het bezoek van vlinders uw tuin definitief tot een waar kleurenfestijn maken. Toch is niet alleen de kleur een factor die een bloeiende haag zo aantrekkelijk maakt. De bloemen verspreiden een heerlijke geur, waardoor het altijd aangenaam thuiskomen is.

De naam verraadt het eigenlijk al, maar de vlinderstruik is bij uitstek een bloeiende haagplant die vlinders aantrekt. Deze rijkelijk bloeiende haagplantensoort is verkrijgbaar in verschillende mooie kleuren. Er is er dus zeker ook een te vinden die bij uw tuin past. Ook de hortensia, de hondsroos, de Japanse bottelroos, het Chinees klokje, de ribes 'King Edward VII', de weigela en de boerenjasmijn zullen indruk maken op vlinders, bijen, hommels en zelfs voorbijgangers. De rhododendron is zelfs een wintergroene haagplant die uitbundig bloeit.

U kunt er natuurlijk voor kiezen om een van deze mooie soorten in de tuin te planten, maar voor een maximum aan kleur kunt u ook een gemengde bloeiende haag planten. U kunt bijvoorbeeld planten met opeenvolgende bloeiseizoenen planten om vlinders en bijen zo lang mogelijk welkom te heten in uw tuin. Combineer bijvoorbeeld de vroegbloeiende spirea of kornoelje met de langbloeiende vlinderstruik en heesterganzerik voor een haag die van de vroege lente tot het begin van de herfst in bloei staat.

Hagen waar vogels van houden

Hagen waar vogels van houden

Vogels zullen eveneens blij zijn met bepaalde soorten haagplanten in uw tuin. Ook dat heeft deels met voeding te maken. Er zijn namelijk veel haagplanten die na hun bloei bessen krijgen die vogels heel erg lekker vinden. Soms zijn dat zelfs bessen die giftig zijn voor mensen. Mensen wordt bijvoorbeeld afgeraden om de bessen van de taxus te eten, omdat er in de pitten een gif zit dat dodelijk kan zijn voor mensen. Het verteringsstelsel van vogels zit echter heel anders in elkaar dan dat van ons. De maag van een vogel laat het omhulsel van de pitten intact, waardoor zij zonder problemen ervan kunnen eten. Door ze uit te poepen helpen vogels zelfs mee aan de verspreiding van deze coniferen.

Ook de kornoelje, de meidoorn, de sneeuwbes 'Magic Berry' en de krentenboom zijn planten met bessen die vogels graag eten. Deze planten zijn dan ook onderdeel van ons gemengde haagpakket voor vogels. Toch is voedselvoorziening niet de enige reden waarom vogels van hagen houden. Een haag kan vogels namelijk ook de nodige bescherming bieden tegen katten of andere natuurlijke vijanden. Vogels bouwen daarom graag hun nest tussen de takken van dicht vertakte planten of planten met doorns aan hun takken. De doorns van de meidoorn schrikken natuurlijk katten af. Maar een plant met een heel dicht takkenstelsel, zoals de haagbeuk, de beukenhaag of de Spaanse aak, heeft een afschrikwekkende werking op roofdieren. Die hebben namelijk de grootste moeite om door zo’n haag heen te dringen.

De beste hagen voor mens en dier

De beste hagen voor mens en dier

Diervriendelijke haagplanten zijn vaak haagplanten die een ietwat landelijke uitstraling hebben. Logisch ook, want juist op het platteland komen veel dieren voor. Echte plattelandsklassiekers als de meidoorn en de sleedoorn zijn daarom geliefde hagen bij dieren. Als formeel alternatief noemden we al de taxus, al zal een taxus met vruchten er altijd wel wat minder formeel uitzien dan een taxus zonder bessen die in een hele strakke vorm gesnoeid is. Ook de beuk kan in een behoorlijk formele vorm gesnoeid worden, al moet u er dan wel rekening mee houden dat de bladeren een aantal maanden per jaar niet groen, maar bruin zijn. De bladeren van de liguster blijven normaal gesproken wel groen en als u deze haag niet te strak snoeit, zullen vogels zich graag tegoed doen aan de bessen die eraan groeien.

Er zijn dus diervriendelijke hagen in alle soorten en maten. Veel daarvan kunnen ook nuttig zijn voor uzelf. Er groeien bijvoorbeeld bloemen aan waarmee uw tuin er bijzonder kleurig uitziet of er zitten doorns aan de takken waarmee de haag niet alleen uitnodigend is voor vogels, vlinders en insecten, maar ook nog eens ongewenste indringers buiten de tuin houdt. De meeste diervriendelijke hagen zijn dus met recht multifunctionele hagen. Het is dus goed mogelijk om uw wensen goed op die van de dieren in uw omgeving af te stemmen. Mocht het nodig zijn, dan helpen we u daar natuurlijk graag mee.