Deze haagplanten brengen uw tuin tot leven!

1 oktober 2018
Deze haagplanten brengen uw tuin tot leven!

Zou u wel wat meer vogels, vlinders, bijen of andere bijzondere insecten in uw tuin willen terugzien? Er zijn haagplanten die geen bijzondere aantrekkingskracht hebben op deze dieren, maar sommige struiken dragen bijvoorbeeld bessen die uiterst smakelijk zijn voor vogels. Of ze bloeien met bloesems die bijen en vlinders naar uw tuin lokken. We vertellen graag welke planten dat zijn. Deze haagplanten brengen uw tuin tot leven!

De Gewone hulst
De Gewone hulst

De Gewone hulst

De Gewone hulst, wetenschappelijke naar Ilex aquifolium, is een wintergroene haagplant waarmee u zonder moeite een strakke en formele haag in uw tuin creëert. Het blad van de Gewone hulst is diepgroen en wordt gekenmerkt door een mooie glans. De bladeren van deze haagplant zijn stekelig, waardoor een haag van Gewone hulst inbraakwerend is. Van het najaar tot maart draagt deze haagplant mooie, dieprode bessen die erg geliefd zijn bij vogels. Bent u op zoek naar een klassieke haagplant die het hele jaar door groen is, maar toch een trekpleister is voor vogels? Dan is de Ilex aquifolium zeker een plant voor u!

De Vlinderstruik ‘White Profusion’
De Vlinderstruik ‘White Profusion’

De Vlinderstruik ‘White Profusion’

Heeft u liever een bloeiende, informele haag die goed past bij wilde tuinen en cottage tuinen? Dan is de Vlinderstruik ‘White Profusion’ een prachtige mogelijkheid. Deze haagplant draagt tijdens zijn bloei schitterende witte bloementrossen. Het is de overheerlijke geur van deze bloemen die vlinders en andere insecten naar uw tuin trekt. Maar ook voor mensen is de aangename geur een ware traktatie. De Vlinderstruik ‘White Profusion’ wordt niet geheel zichtdicht en is ook niet wintergroen. Dat kan een nadeel zijn voor mensen die de voorkeur geven aan een privacyhaag.

De
De Gewone sering

De Gewone sering

De Gewone sering is te herkennen aan de prachtige lilakleurige bloemen waarmee de plant bloeit. Een informele haag met een frivole en uitbundige bloei creëert u met de Gewone sering. Het mooie van deze haagplant is dat hij weinig verzorging vereist en ook niet vaak gesnoeid hoeft te worden. Verder is de plant zo krachtig en robuust dat hij wel tegen een stootje kan. De Gewone sering kan in een grote of kleine tuin aangeplant worden. Heeft u een kleine tuin? Dan is een jaarlijkse snoeibeurt wel aan te raden. De heerlijke geur van de paarse bloemen trekt vlinders en bijen aan. Zo brengt u uw tuin echt tot leven!

De taxushaag: zeer geliefd bij vogels
De taxushaag: zeer geliefd bij vogels

De taxushaag: zeer geliefd bij vogels

Een andere wintergroene haagplant die we veel terugzien in verschillende tuinen is de taxus baccata. De helderrode bessen van de taxus zijn een heerlijk zoete traktatie voor vogels. Het zaadje dat zich in het besje bevindt is giftig voor mens en dier. Vogels poepen het zaadje echter weer gewoon uit. Sommige vogels spugen het uit. De zaadhuid kan niet door vogels worden afgebroken, waardoor het zaadje onbeschadigd blijft en het gif erin niet kan vrijkomen. Een taxushaag kan zo strak gesnoeid worden als u zelf wilt. Ook is deze haagplant heel geschikt voor vormsnoei. Een formele, traditionele en wintergroene haag kan dus zeer zeker samengaan met veel leven in uw tuin.

De Ribes ‘King Edward VII
De Ribes ‘King Edward VII

De Ribes ‘King Edward VII

Bent u op zoek naar een haagplant met een zeer uitbundige bloei? Met de Ribes ‘King Edward VII’ creëert u een haag die alle aandacht direct naar zich toetrekt. Niet alleen mensen kunnen de schitterende roze bloei echter waarderen. Ook vlinders en bijen weten hun weg naar deze fantastische haagplant prima te vinden. De kruidige geur die de roze bloemen verspreiden hebben een grote aantrekkingskracht op bijzondere insecten. Niet iedereen ervaart de geur van deze haagplant echter als aangenaam. Door sommige mensen wordt de geur als vreemd of niet lekker ervaren. Heeft u met de geur van deze mooie haagplant echter geen problemen, is hij het aanplanten meer dan waard en zal hij uw tuin zeker tot leven toveren!

De Sneeuwbes ‘Magic Berry’
De Sneeuwbes ‘Magic Berry’

De Sneeuwbes ‘Magic Berry’

Tot slot willen we u graag kennis laten maken met de Sneeuwbes ‘Magic Berry’. Deze haagplant is vooral geschikt voor het aanleggen van lage hagen. Vanaf juli wordt de Sneeuwbes ‘Magic Berry’ gekenmerkt door mooie, roze bessen. Het beste komt de Sneeuwbes ‘Magic Berry’ tot zijn recht op een zonnige plek. Ook in de halfschaduw kan de haagplant goed groeien, maar in de schaduw maakt u deze haagplant niet blij. De roze bessen van de Sneeuwbes ‘Magic Berry’ zijn betoverend lekker voor allerlei soorten vogels. Die komen uw tuin dan ook graag verrijken wanneer deze mooie haagplant erin staat!