Welke haagplanten hebben doorns?

27 september 2018
Welke haagplanten hebben doorns?

Regelmatig stellen tuinliefhebbers ons de vraag: welke haagplanten hebben doorns? Een haag met doorns kent meerdere voordelen. Een dergelijke haag is niet alleen inbraakwerend, maar houdt ook ongewenste honden en katten weg uit uw tuin. Vooral in buurten waar veel katten loslopen komt dat uitstekend van pas. Daarnaast zijn er zulke mooie haagplanten met doorns verkrijgbaar, dat het zonde zou zijn om deze niet te overwegen wanneer u een nieuwe haag wilt aanplanten. We vertellen u daarom graag wat de allermooiste haagplanten met doorns zijn.

De Japanse bottelroos

De Japanse bottelroos is zo’n struik die inbrekers en ongewenste dieren buiten uw tuin houdt. Deze haagplant is heel goed solitair te planten, maar u kunt er ook een prachtige rozenhaag mee creëren. De Japanse bottelroos draagt de wetenschappelijke naam Rosa rugosa en bloeit met intens roze bloemen die de nodige vlinders en insecten naar uw tuin zullen lokken. Na de bloei verschijnen er aan zijn takken oranje rozenbottels die niet alleen een grote aantrekkingskracht op vogels uitoefenen, maar ook eetbaar zijn voor mensen. De rozenbottels zijn rasechte vitamine C-bommetjes en lenen zich erg goed voor het maken van een overheerlijke en gezonde jam.

Het allerbeste komt de Japanse bottelroos tot zijn recht bij informele, natuurlijke of landelijke tuinstijlen. Dit komt mede doordat het een bladverliezende haagplant is. De haagplant is geschikt voor het aanleggen van hagen tot anderhalve meter hoogte en kan het beste in de zon of halfschaduw worden neergezet. De meeste grondsoorten worden goed verdragen. Woont u in een kustgebied waar veel zeewind waait? Ook dan kunt u zonder problemen een schitterende haag van Japanse bottelroos aanplanten.

De verschillende soorten Berberis

Een andere haagplant met doorns is de Berberis. Deze haagplant is in vijf verschillende soorten verkrijgbaar. Drie van deze soorten worden gekenmerkt door een sierlijk blad en mooie lichtgele bloemen: De Berberis ‘Amstelveen’ en ‘Telstar’ en de Berberis verruculosa. Het kan een uitdaging zijn om deze haagplant te snoeien door de vele doorns, maar u krijgt er wel een mooie en zichtdichte haag voor terug. De Berberis ‘Telstar’ en de Berberis ‘Amstelveen’ zijn twee soorten die veel uiterlijke gelijkenissen met elkaar vertonen. De Berberis ‘Telstar’ heeft echter een iets ruigere groei, waardoor hij een robuuste uitstraling heeft.

Beide soorten lenen zich goed voor het aanleggen van lagere hagen. Met de Berberis verruculosa creëert u wel wat hogere hagen: deze haagplant kan een hoogte van 2 meter bereiken. Ook is de Berberis verruculosa zeer winterhard: temperaturen tot en met -20 worden verdragen. Ook geliefde haagplanten zijn de Berberis thunbergii en de Berberis thunbergii ‘Atropurpurea. Deze worden ook nog wel eens omschreven als de Gewone Zuurbes en de Rode Zuurbes. De Gewone Zuurbes heeft groene bladeren en zijn rode variant is te herkennen aan het rode blad. Beide soorten zijn uitstekend geschikt om lagere hagen aan te planten. Ook worden deze soorten Berberis nog wel eens aangeplant onder het raam om zo ongenode gasten buiten de deur te houden.

De Vuurdoorn

Hebben we het over de verscheidene soorten Vuurdoorn, dan hebben we het over een prachtige haagplant die kenmerkende rode of oranje bessen dragen in het najaar. Deze bessen zijn erg in trek bij vogels, die er dan ook graag een nestje in bouwen. Alle soorten Vuurdoorn bloeien met schitterende witte bloemen die uw tuin veranderen in een paradijselijk plekje. De Vuurdoorn ‘Red Cushion’ is alleen geschikt voor het aanleggen van lage haagjes tot 80 centimeter. Ook wordt deze plant wel als bodembedekker gebruikt. De Vuurdoorn ‘Red Column’ kan een hoogte van 1,50 meter bereiken, evenals de Vuurdoorn ‘Orange Glow’. Alle soorten Vuurdoorn zijn inbraakwerend en gedijen goed op nagenoeg alle grondsoorten.

De Meidoornhaag

De Meidoornhaag, wetenschappelijke naam Crataegus monogyna, is een haagplant die veel wordt aangeplant op boerderijen, omdat vee er niet zo gemakkelijk doorheen komt. Hetzelfde geldt uiteraard voor inbrekers. De fikse doorns van deze haagplant maken het lastig om hem te snoeien zonder handschoenen en beschermende kleding. De Meidoornhaag is een haagplant die vooral goed tot zijn recht komt in grote tuinen: u hoeft er niet persé voor op een boerderij te wonen. Wat deze struik zo geliefd maakt is dat hij op elke grondsoort prima kan groeien. Tevens kan de Meidoornhaag prima tegen flinke wind. De haagplant bloeit met witte of witroze bloemen en oefent een grote aantrekkingskracht uit op vogels.

De Sleedoorn

Ook de Sleedoorn is een haagplant die flinke doorns draagt. Deze plant is echter ongeschikt om in tuinen aan te planten: de plant wordt vooral in houtwallen en als landschapshaag ingezet. In de nazomer verschijnen er blauwzwarte bessen aan de takken van de Sleedoorn. Deze bessen kunnen gegeten worden en worden ook nog wel eens gebruikt voor het maken van jam of vruchtensap.

Zoals u kunt lezen is er genoeg keuze uit verschillende soorten haagplanten met doorns. Kies op Haagplanten.net de haagplant die mooi in uw tuin tot zijn recht komt en bestel deze eenvoudig online!