Een fraaie haag in een kleine tuin? Dat kan!

31 juli 2019
Een fraaie haag in een kleine tuin? Dat kan!

Wanneer u een kleine (stads)tuin heeft waarin niet veel ruimte lijkt voor een grote, brede haag, kan het neerzetten van een saaie schutting de perfecte oplossing lijken. Toch zijn er redelijk wat haagplanten waarmee u ook in een kleine tuin een fraaie haag creëert. We nemen graag met u door welke haagplanten uitermate geschikt zijn om een mooie, niet te brede heg mee aan te leggen.

Coniferen in de kleine tuin
Denk bijvoorbeeld aan de taxus. Deze conifeer groeit relatief langzaam, wat heb zeer geschikt maakt om in de kleine stadstuin aan te planten.

Coniferen in de kleine tuin

Een coniferenhaag lijkt wellicht niet weggelegd voor de kleine tuin, maar niets is minder waar. Er zijn verschillende soorten coniferen die heel goed tot een smalle, elegante haag te vormen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de taxus. Deze conifeer groeit relatief langzaam, wat heb zeer geschikt maakt om in de kleine stadstuin aan te planten. Ook is een smalle taxushaag prima te realiseren. U hoeft de taxus niet al te vaak te snoeien: door zijn trage groeisnelheid is een jaarlijkse snoeibeurt voldoende. Wilt u de taxushaag in een strakke, formele haagvorm snoeien? Dan zijn twee snoeibeurten per jaar aan te bevelen.

Prefereert u de uitstraling van een wat meer traditionele coniferenhaag? Dan kunt u heel goed kiezen voor de levensboom (wetenschappelijke naam: thuja). Het beste kunt u dan voor de thuja ‘Smaragd’ of de thuja ‘Brabant’ gaan. De thuja ‘Smaragd’ heeft echter een iets slankere groeivorm dan de thuja ‘Brabant’. Ook oogt hij sierlijker en groeit hij iets minder snel. Dat maakt de thuja ‘Smaragd’ de beste keuze voor de kleinere stadstuin. Plant u een thujahaag aan in een kleine tuin? Houd deze dan wel goed bij middels snoei. De thuja ‘Brabant’ heeft per jaar ongeveer twee snoeibeurten nodig om een nette uitstraling te behouden.

De thuja ‘Smaragd’ kan 1 à 2 keer per jaar worden gesnoeid om mooi te blijven. Het is wel zo dat hoe vaker u de thujahaag snoeit, hoe meer nieuwe vertakkingen er worden gestimuleerd. Er ontstaat dan een mooie, formele en zichtdichte heg. Naast de thuja is ook de Californische cipres een goede keuze voor de kleine tuin. Met twee snoeibeurten per jaar blijft een haag van Californische cipres in een nette, strakke haagvorm die uw tuin op prachtige wijze zal sieren.

Klimophaag
Een klimophaag is uitstekend geschikt voor een kleine tuin, voornamelijk omdat een dergelijke haag zeer smal is.

Klimophaag

Een klimophaag is uitstekend geschikt voor een kleine tuin, voornamelijk omdat een dergelijke haag zeer smal is. De klimop (hedera) groeit langs een metalen tuinscherm of hek omhoog, waardoor hij nauwelijks ruimte inneemt. Daarvoor krijgt u overigens wel heel veel terug: de klimop is een wintergroene haagplant die ook nog eens oersterk is. U kunt hem het gehele jaar door snoeien, behalve tijdens vorst. Een klimophaag groeit op mooie wijze dicht: dit waarborgt uw privacy erg goed. Heeft u plaats voor een schutting in uw tuin? Dan kan een klimophaag zeker ook. Dit schept ook nog eens een natuurlijke sfeer.

De hedera stelt weinig eisen aan de grond waarin hij geplant wordt. In bijna elke grondsoort gedijt deze haagplant namelijk prima. De klimop kan heel goed in de zon staan, maar ook in de schaduw of halfschaduw komt de haagplant perfect tot zijn recht. Een klimophaag is een ware aanwinst voor de kleine stadstuin.

Laurierkers in de kleine tuin
De meeste soorten laurierkers worden inderdaad gekenmerkt door een snelle en brede groei.

Laurierkers in de kleine tuin

Een laurierhaag in de kleine tuin? Dat kan toch niet? Toch wel! De meeste soorten laurierkers worden inderdaad gekenmerkt door een snelle en brede groei. Toch zijn er ook typen laurierkers die juist prima in de kleine tuin aangeplant kunnen worden. U moet dan wel weten wat u doet: de laurier ‘Novita’ gaat bijvoorbeeld niet voor succes zorgen in de kleine tuin. Soorten laurier die langzaam groeien zijn ideaal voor de kleine stadstuin. Denk daarbij aan de laurierkers ‘Otto Luyken’. Ook de laurier ‘Zabeliana’ is zeer geschikt om in een kleine tuin aangeplant te worden.

Deze soorten groeien vrij traag, zeker in verhouding tot andere soorten laurierkers. Hierdoor zijn ze prima in toom te houden met 1 à 2 snoeibeurten per jaar. De laurierkers ‘Mano’ en ‘Elly’ zijn ook geschikt voor de kleine tuin. Deze soorten laurier kennen een smalle groeivorm waardoor ze niet al te veel ruimte in beslag nemen. Voorzie deze soorten laurierkers wel van twee snoeibeurten per jaar: zo voorkomt u dat de haag te hoog en te breed wordt.

Andere haagplanten voor de kleine stadstuin
Een goed voorbeeld hiervan is de olijfwilg: deze haagplant is ook wanneer u weinig ruimte heeft prima te handhaven.

Andere haagplanten voor de kleine stadstuin

Natuurlijk zijn bovenstaande haagplanten niet de enige soorten die u in een kleine tuin kunt aanplanten. Een goed voorbeeld hiervan is de olijfwilg: deze haagplant is ook wanneer u weinig ruimte heeft prima te handhaven. Hetzelfde geldt voor de buxus, hoewel deze tegenwoordig stukken minder aangeplant wordt omdat hij niet zelden te kampen krijgt met nare ziekten en plagen. Buxusvervangers zijn dan goede alternatieven om in de kleine tuin aan te planten. Denk daarbij voornamelijk aan de Ilex crenata: elke soort Japanse hulst is perfect om een haag in een kleine tuin mee te creëren.

Zo kunt u kiezen voor de Japanse hulst ‘Dark Green’, ‘Convexa’ of ‘Green Hedge’. Ook de Ilex ‘Blondie’ is een mooie buxusvervanger waarmee u een mooie haag in de kleine tuin kunt aanleggen. Naast buxusvervangers en de olijfwilg kunt u ook nog kiezen voor de schijnhulst ‘Burkwoodii’. Deze haagplant groeit namelijk niet al te snel en neemt ook niet heel veel ruimte in. Heeft u interesse in onze haagplanten voor de kleine tuin? Kijk dan eens rustig rond in onze webwinkel. U kunt alle bovenstaande haagplanten daar snel en eenvoudig online bestellen.

Onze haagplanten zijn altijd gezond, sterk en in topconditie wanneer ze u bereiken. Op deze manier weet u zeker dat u een mooie en vitale haag kunt creëren waarvan het uitzicht u nog jarenlang zal bekoren!