Formele hagen

Formele hagen - taxus

Het bijzondere aan hagen is dat zij een natuurlijke afbakening van het erf zijn. Eeuwen geleden werden er al hagen geplant rondom kerkhoven, kloosters of paleistuinen. Ze zijn goedkoper dan muren en schuttingen, beter voor het milieu en ook een stuk prettiger om naar te kijken. Maar niet alleen rondom, ook binnen de tuin worden hagen toegepast om de tuin in verschillende vlakken te verdelen, of om bepaalde gedeeltes af te perken. In zekere zin zijn hagen een vorm van architectuur, Formele hagen met hun strakke lijnen. Formele hagen worden strakgesnoeid omdat zij een elegante uitstraling hebben, maar ook omdat de haagplanten die als formele haag worden toegepast behoefte hebben aan flinke snoeibeurten. Zonder de juiste verzorging is een formele haag geen lang leven beschoren

Soorten formele hagen - Japanse lariks

Soorten formele hagen

Wie denkt dat formele hagen saai zijn of allemaal op elkaar lijken, heeft waarschijnlijk alleen kennis gemaakt met één of twee soorten. Onderling bestaat er echter ontzettend veel variatie. Veel mensen denken bij formele hagen direct aan de conifeer, want deze soort wordt het vaakst toegepast als formele haag. Maar zij vergeten, of zijn er niet van op de hoogte, dat er niet slechts één conifeer is. Tot de familie der coniferen behoren onder andere de taxus, de Californische cipres, de watercipres, de Japanse lariks… u ziet wanneer u naar de foto’s op de landingspagina over coniferen kijkt dat deze soorten totaal niet op elkaar lijken. Soms zit het verschil hem in de details, maar het is er wel. Natuurlijk zijn coniferen niet de enige optie als het gaat om een formele haag. Ook de haagbeuk, de beukenhaag of zelfs de laurierhaag kunnen er erg formeel uitzien, als ze goed gesnoeid worden.

Een andere populaire plant voor formele hagen is de buxus. Al eeuwen is deze wintergroene haagplant vaak in deftige tuinen te zien. De laatste decennia wordt de bedreiging van de buxusmot en de buxusziekte echter steeds groter, waardoor tuinliefhebbers voor hun buxus alternatieven moeten vinden. Gelukkig zijn er daar genoeg van. De Japanse hulst (Ilex crenata), en de Japanse hulst 'Dark Green'® in het bijzonder, lijkt heel veel op de buxus en is daarom ideaal voor in een formele haag. De struikkamperfoelie (Lonicera nitida) en de kardinaalsmuts liggen iets minder voor de hand als buxusvervangers, omdat die van nature wat minder formeel zijn, maar met een paar snoeibeurten is daar prima een mooie formele haag van te maken.

De overeenkomst tussen de verschillende soorten formele hagen is de manier van snoeien. Snoeien doet u twee keer per jaar, één keer ter bevordering van de gezondheid van de haag en één keer om de vorm te kunnen behouden. Snoei de bovenkant altijd smaller dan de onderkant, zodat de onderkant genoeg zonlicht kan ontvangen. Om ervoor te zorgen dat u recht blijft snoeien kunt u een lijn spannen langs de haag. Zorg voor een goede en scherpe heggenschaar. Of u met een gewone of elektrische heggenschaar te werk gaat ligt aan de grootte van het oppervlak dat gesnoeid moet worden. Draag altijd handschoenen, want van sommige soorten, zoals de taxus, zijn de bladeren en vruchten giftig. De afgesnoeide takken moet u wanneer u klaar bent onmiddellijk opruimen. Gedurende het jaar kunt u zo nu en dan uitstekende takjes afknippen. Houd er rekening mee dat niet alle soorten tot op het oude hout teruggesnoeid kunnen worden, omdat er anders gaten ontstaan.

Een formele haag vormt een prachtige groene muur die kan zorgen voor bescherming en privacy of uw tuin overzichtelijk kan maken. Maar waar u ook voor kiest, u bent op Haagplanten.net aan het juiste adres! Wij helpen u de formele haag uit te zoeken die bij u en uw stijl past. Dat is nu eenmaal onze service.