Winterbescherming van haagplanten

10 september 2018
Winterbescherming van haagplanten

Sommige haagplanten zijn van nature heel winterhard. Die overleven zonder met hun ogen te knipperen temperaturen van -25 graden en blijven dan nog groen ook. Dat is heel prettig, maar het zijn helaas niet altijd de planten die u in uw tuin wilt hebben. Mocht uw tuin nu begroeid zijn met planten die wat minder goed tegen kou en vorst kunnen, lees dan vooral onze tips over winterbescherming van haagplanten.

Welke planten bescherm ik in de winter?

De meeste inheemse planten, zoals de haagbeuk of de sleedoorn, zullen een Nederlandse winter wel doorstaan.

Welke planten bescherm ik in de winter?

De meeste inheemse planten, zoals de haagbeuk of de sleedoorn, zullen een Nederlandse winter wel doorstaan. Ze komen hier immers vandaan. Het gaat bij het beschermen van planten over het algemeen dus vooral om exotische planten die oorspronkelijk in warme landen groeien, zoals de vlinderstruik of de glansmispel. Erg vreemd is dat natuurlijk niet, een plant is afgestemd op het klimaat waar hij vandaan komt. Planten die uit het zuiden komen, bijvoorbeeld uit het Middellandse Zeegebied, zullen minder koude winters gewend zijn en moeten bij strenge vorst dus zeker beschermd worden. Planten die van nature verder van het water af groeien kunnen ook snel last krijgen van de Nederlandse winter. Misschien zijn ze dan wel gewend aan de kou, maar de vochtige Nederlandse winters kunnen toch een probleem vormen.

Als u haagplanten op onze site koopt, kunt u bij de productinformatie altijd lezen hoe winterhard de plant is. Staat hier ‘goed’ of ‘zeer goed’, dan zult u in de meeste winters niets hoeven doen. Alleen als het echt uitzonderlijk koud is, is het in dat geval nodig om actie te ondernemen. Staat er bijvoorbeeld ‘matig’, zoals bij de griselinia littoralis, dan is het vaak wel handig om het zekere voor het onzekere te nemen.

Hoe bescherm ik planten in de winter?

Een eerste belangrijke stap is om, zeker in de winter, te zorgen dat de bodem onder uw planten niet al te nat word.

Hoe bescherm ik planten in de winter?

Een eerste belangrijke stap is om, zeker in de winter, te zorgen dat de bodem onder uw planten niet al te nat word. Houd in de gaten dat de grond goed gedraineerd is, zodat er geen water onder blijft staan. Wanneer dit water gaat bevriezen kan dat de wortels van uw planten flink aantasten. Bij planten die hier erg gevoelig voor zijn, zoals bepaalde rozensoorten, is het handig om de grond te bedekken met plastic om overtollig water weg te houden.

Planten die boven de grond afsterven kunt u het beste inpakken met bijvoorbeeld coniferentakken en kippengaas of met vliesdoek. Op sommige sites wordt ook noppenfolie aangeraden, maar dit is een erg slecht idee. Noppenfolie ademt niet en de condens die zich daardoor verzamelt kan ook weer bevriezen. Zo verergert u dus eigenlijk het probleem. Het kan wel handig zijn om bijvoorbeeld een paraplu boven de plant te hangen, als bescherming tegen overtollig water. In het voorjaar moet de bescherming uiteraard weggehaald worden, zodat de plant genoeg zonlicht krijgt om weer uit te lopen.

Heeft u niet zoveel zin in al dat gedoe? Kies dan voor een plant die van nature al zeer winterhard is. Neem bijvoorbeeld de klimop, taxus, levensboom of heesterganzerik.