De mooiste wintertuinen

9 december 2019
De mooiste wintertuinen

De mooiste wintertuinen zijn helemaal af als er haagplanten in staan die er juist ’s winters op hun best uitzien. Het beeld dat mensen van haagplanten in de winter hebben bestaat meestal uit kale takken, maar wintergroene haagplanten zorgen er bijvoorbeeld voor dat uw tuin er tijdens de koudste maanden van het jaar niet kaal uitziet. Daarnaast zijn er verschillende haagplanten die op een andere manier wat schoonheid aan uw wintertuin toevoegen. We delen graag wat suggesties met u, zodat ook uw tuin straks tot de mooiste wintertuinen van het land behoort.

Wat voegen haagplanten toe aan een wintertuin?

Planten die ’s winters wat aan uw tuin toevoegen zijn in de meeste gevallen wintergroene haagplanten.

Wat voegen haagplanten toe aan een wintertuin?

Planten die ’s winters wat aan uw tuin toevoegen zijn in de meeste gevallen wintergroene haagplanten. Er zijn bladverliezende haagplanten die ’s winters hun sierwaarde hebben, zoals verschillende soorten kornoelje met gekleurde takken, maar een mooie wintertuin begint meestal met haagplanten die het hele jaar hun groene bladeren behouden. Het groenblijvende blad is echter niet de enige reden om voor wintergroene haagplanten te kiezen. Er zijn genoeg andere manieren waarop haagplanten een bijdrage aan het uiterlijk van uw wintertuin kunnen leveren.

Bloeien doen de meeste haagplanten niet in de winter, maar sommige haagplanten krijgen na de bloei mooie vruchten. En als de bessen niet heel opvallend zijn, kan het alsnog voorkomen dat vogels die niet naar het zuiden vliegen uw haag weten te vinden. Veel bessen aan haagplanten zijn namelijk in trek bij vogels. Zelfs bessen die giftig zijn voor mensen, zoals die aan de taxus of de liguster. Bezoek van vogels brengt zelfs nog meer kleur in de tuin dan alleen uw haagplanten.

Verder is het met een klein beetje aandacht niet moeilijk om uw tuin op te laten vallen in de winter. Veel mensen snoeien hun haagplanten na de bloei en doen er dan tot de lente niets meer mee. Heeft u haagplanten die ’s winters wat kleur en leven in de tuin brengen, dan trekt uw tuin in de wintermaanden al snel de aandacht.

Hulst: een ware winterklassieker

In de winter is hulst dan ook overal te zien. Het bekendst is hulst als kerstversiering. Zijn stekelige, glanzende bladeren en opvallende rode vruchten zijn rond de feestdagen in veel huishoudens te zien.

Hulst: een ware winterklassieker

Vraag een willekeurig persoon naar een plant die het in de winter goed doet en de kans is groot dat het antwoord hulst is. Hulst (Ilex) is dan ook een echte winterklassieker. In de winter is hulst dan ook overal te zien. Het bekendst is hulst als kerstversiering. Zijn stekelige, glanzende bladeren en opvallende rode vruchten zijn rond de feestdagen in veel huishoudens te zien. Dat is niet toevallig. Dit uiterlijk heeft de hulst namelijk juist in de winter, waarmee hij ook in de tuin een opvallende verschijning is.

Op het prachtige blad van de hulst hoeft u geen heel jaar te wachten. Hulst is wintergroen, dus de bladeren heeft u het hele jaar aan de haag. In de loop van het najaar komen daar echter ook zijn kenmerkende vruchten bij. Met een diameter van ongeveer een halve centimeter zijn deze bessen niet al te groot, maar hun knalrode kleur trekt hoe dan ook de aandacht. Deze kleur steekt ook mooi af tegen de donkergroene achtergrond van de bladeren. Dat zorgt ervoor dat de hulst in de winter misschien wel de mooiste haagplant is.

Houd er wel rekening mee dat de bessen van de hulst erg veel voedingswaarde hebben voor vogels. Heeft u veel vogels in de buurt, dan zullen de bessen dus niet allemaal de hele winter aan de haag blijven zitten. Wilt u uw hulstbladeren als kerstversiering gebruiken, knip er dan rond november een of meer takken uit en zet deze in koud water. Een voordeel van een hulsthaag is wel dat hij na een aantal jaren dicht genoeg is om als inbraakwerende haag in te zetten. De stekelige bladeren zijn namelijk erg onaangenaam voor indringers.

Andere haagplanten voor een mooie wintertuin

Wat voor uw tuin het beste werkt hangt eigenlijk vooral af van uw tuinstijl en uw voorkeuren. Heeft u een tuin met een strakke, formele uitstraling?

Andere haagplanten voor een mooie wintertuin

Wat voor uw tuin het beste werkt hangt eigenlijk vooral af van uw tuinstijl en uw voorkeuren. Heeft u een tuin met een strakke, formele uitstraling? Dan kunt u het beste kiezen voor een coniferenhaag. Coniferen zijn er in verschillende soorten en maten, maar lenen zich door hun kleine naalden of schubben altijd om in een rechte vorm te snoeien. De taxus is goed laag te houden, omdat hij niet zo snel groeit, maar er zijn ook soorten die snel hoger worden. De thuja, de Californische cipres en de snelgroeiende leylandii zijn de meest aangeplante opties.

Heeft u een wat speelser ogende tuin en maakt het dus niet uit als u haagplanten heeft met wat grotere bladeren? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een laurierhaag of een Japanse broodboom. Deze wintergroene haagplanten hebben grote, ovalen bladeren die aan de bovenzijde nog meer glanzen dan die van de hulst. Het geel gevlekte blad van de Japanse broodboom vrolijkt uw tuin hoe dan ook op. Later in de winter krijgt de Japanse broodboom trouwens ook rode bessen, zelfs als de planten in de schaduw staan.

Haagplanten voor de mooiste wintertuinen online kopen

Tijdens een uitzonderlijk koude winter kunt u de wortels eventueel afdekken met een vliesdoek, maar dat zal normaal gesproken niet nodig zijn.

Haagplanten voor de mooiste wintertuinen online kopen

Alle hierboven genoemde haagplanten zijn niet alleen wintergroen, maar ook nog eens goed tot zeer goed winterhard. U hoeft daardoor niet bang te zijn dat de winterkou snel schade aan de planten zal aanrichten. Tijdens een uitzonderlijk koude winter kunt u de wortels eventueel afdekken met een vliesdoek, maar dat zal normaal gesproken niet nodig zijn. U kunt deze haagplanten voor de mooiste wintertuinen online kopen in onze webshop. Daar kunt u ook rustig de verschillende soorten hulst en alle coniferensoorten met elkaar vergelijken. Als u nog met vragen of onduidelijkheden zit, staan onze haagplantenexperts klaar om u te helpen.