Wanneer moet ik mijn haagplanten snoeien?

8 januari 2019
Wanneer moet ik mijn haagplanten snoeien?

Alle haagplanten moeten gesnoeid worden. Er zijn haagplanten die u gewoon hun gang kunt laten gaan, zodat ze een mooie, natuurlijke vorm krijgen. Maar zelfs bij die planten is het aan te raden om eens in de zoveel tijd de takken die het meest uitsteken weg te knippen. Dat klinkt allemaal heel eenvoudig, maar toch krijgen we vaak de vraag: wanneer moet ik mijn haagplanten snoeien? Een terechte vraag, want hoe vaak en wanneer haagplanten het beste gesnoeid kunnen worden verschilt per soort. We nemen graag met u per haagplant door wat de beste periodes zijn om te snoeien.

De ideale snoeiperiode voor haagplanten
De meeste haagplanten kunnen het beste tussen mei en september gesnoeid worden.

De ideale snoeiperiode voor haagplanten

Omdat er zoveel verschillende haagplanten zijn, is het moeilijk om iets algemeens over het snoeien te zeggen. Toch kunnen de meeste haagplanten het beste tussen mei en september gesnoeid worden. Als u de planten in die periode meerdere keren dient te snoeien, kun u de eerste snoeibeurt het beste vóór de langste dag laten plaatsvinden. Probeer de snoeibeurten zo regelmatig mogelijk in te plannen. De beste dagen binnen deze periode zijn bewolkte dagen nadat het geregend heeft. Door de regen zijn de takken makkelijker door te knippen en de bewolking verkleint de kans op verbranding door fel zonlicht. Dit is vooral bij haagplanten met dunne takken en kleine bladeren een reëel risico.

Verder mag er nooit gesnoeid worden als het vriest. Sommige planten kunnen prima in de winter gesnoeid worden, maar bij vorst kunnen planten moeilijker voeding opnemen en kan er ook aan de buitenkant vorstschade optreden. Niet iedere plant herstelt hier even goed van. Winterharde planten kunnen er in de regel beter tegen dan planten met een matige of slechte winterhardheid, maar het is voor geen enkele plant echt goed. Bovendien heeft het ook een praktisch voordeel: takken worden aanmerkelijk harder bij vorst, waardoor het snoeien moeilijk wordt. Vooral de takken van de kornoelje zijn zelfs met het beste snoeigereedschap niet door te knippen als de temperaturen onder nul zakken.

Haagplanten snoeien in het voorjaar
Planten die na juni bloeien zijn in de lente aan de beurt.

Haagplanten snoeien in het voorjaar

Het merendeel van de haagplanten die bij Haagplanten.net te bestellen zijn worden in het voorjaar gesnoeid. Planten die na juni bloeien zijn in de lente aan de beurt. Daar horen populaire haagplantensoorten bij, zoals de laurierhaag, de beukenhaag, de buxus, de hortensia en de vlinderstruik. Let er in dat geval wel op dat de nachtvorst geheel verdwenen is. Na een strenge winter kan dat namelijk aan het begin van het voorjaar nog het geval zijn.

Met snoeien in het voorjaar bereidt u bloeiende haagplanten bijvoorbeeld goed voor op het bloeiseizoen. Snoeit u een bloeiende plant in het voorjaar, dan ontwikkelt hij veel nieuwe scheuten waar de bloemen op zullen groeien. Dan moet de snoei natuurlijk wel zo vroeg mogelijk in het voorjaar plaatsvinden.

Een andere reden waarom het bij de meeste tuinplanten goed is om in het voorjaar te snoeien heeft te maken met het einde van de rustperiode. Als de planten weer op gang komen, groeien ze het snelst. Als de snoei dan niet goed bijgehouden wordt, maakt uw haag al snel een onverzorgde indruk. Bij wat speelsere soorten als de laurierkers is dit geen groot probleem, maar als u uw haag formeel wilt houden wilt u dit natuurlijk voorkomen.

Haagplanten snoeien in de zomer
Voor wat lichter werk als het bijknippen van al gesnoeide haagplanten is het echter het ideale jaargetijde.

Haagplanten snoeien in de zomer

De zomer is in de meeste gevallen niet het beste seizoen voor een radicale snoeibeurt. Voor wat lichter werk als het bijknippen van al gesnoeide haagplanten is het echter het ideale jaargetijde. Coniferen moeten verschillende keren per jaar worden gesnoeid, zeker de wat sneller groeiende soorten, zoals de Californische cipres en de leylandii. De taxus groeit weliswaar wat langzamer, maar ook die kan het beste in het late voorjaar of de vroege zomer gesnoeid worden.

Over het algemeen moeten planten die in het voorjaar bloeien ’s zomers gesnoeid worden. Wacht u daar te lang mee, dan zullen de planten het eerstvolgende jaar minder of zelfs helemaal niet bloeien. Snoei voorjaarsbloeiers dus zo kort mogelijk na de bloei. Bij vroegbloeiers als de sleedoorn, de gele kornoelje en het Chinees klokje kan dit dus al in mei of juni zijn.

Haagplanten snoeien in het najaar
Vooral planten die bovengemiddeld gevoelig voor zonlicht zijn hebben daar baat bij.

Haagplanten snoeien in het najaar

De herfst wordt meestal niet met groei geassocieerd. Het kan zijn dat u daardoor denkt dat geen enkele plant in het najaar gesnoeid mag worden, maar er zijn haagplanten waarvoor juist dan het ideale snoeimoment is. Vooral planten die bovengemiddeld gevoelig voor zonlicht zijn hebben daar baat bij. Maar ook de sapproductie kan een factor zijn. Die staat bij de veldesdoorn in de herfst op een laag pitje, waardoor de kans op uitdroging dan het kleinst is. Ook bij de haagbeuk is dit het geval, al kunt u daar aan het einde van de zomer al aan beginnen. Zorg dan wel dat u dat doet voordat de nachtvorst begint, want anders lopen de planten alsnog schade op.

In de winter willen de meeste haagplanten met rust gelaten worden. Zolang het niet vriest, is het natuurlijk geen probleem om die ene lelijke tak uit de haag te knippen, tenzij de planten al sappen aan het produceren zijn. Beukenhagen kunnen eventueel wel in de winter gesnoeid worden. Toch raden wij aan om dit pas aan het einde van de winter of het begin van de lente te doen. Bij het snoeien van een beukenhaag neemt u namelijk altijd wel wat verdorde bladeren mee. Pas in de lente komen de nieuwe bladeren uit de knoppen, dus u zit dan met open plekken in de haag, wat niet ideaal voor uw privacy is.