Beukenhaag snoeien

Beukenhaag snoeien

Beuken zijn prachtige planten om een haag mee aan te leggen, maar het is wel belangrijk deze in vorm te houden. Aangezien de beuk van nature een vrij grote boom is, moet deze al in een vroeg stadium regelmatig gesnoeid worden om op de gewenste hoogte te blijven als haagplant. Zelfs als u een wat meer informele haag wil aanleggen, is het daarom belangrijk om de plant goed bij te houden. Beukenhaag is echter erg geschikt om een mooie, hoge formele haag te vormen.

Wanneer snoei ik mijn beukenhaag?

Wanneer snoei ik mijn beukenhaag?

Een beukenhaag moet ten minste één keer per jaar gesnoeid worden, voor de langste dag van het jaar. Het is van belang dat dit ook al gebeurt voordat de haag de gewenste hoogte heeft bereikt. Dit komt omdat het snoeien van de haag ervoor zorgt dat deze mooi dicht groeit. Zou u dus wachten tot de haag de juiste hoogte heeft, dan is de beukenhaag niet blikdicht. Let zoals altijd bij het snoeien op het weer. Bladeren die na de snoeibeurt aan de oppervlakte komen zijn niet gewend aan direct zonlicht en lopen dus het risico te verbranden als de beukenhaag op een erg zonnige dag gesnoeid wordt. Snoei uw beukenhaag niet later in het jaar dan september. Er kan dan namelijk nachtvorst optreden en de haag moet na een snoeibeurt de tijd hebben zich te herstellen. U kunt uw beukenhaag altijd vaker snoeien dan één keer per jaar. Hoe vaker u de haag snoeit, hoe dichter hij zal groeien.

Beukenhaag snoeien tips

Beukenhaag snoeien tips

Als u een geschikte dag heeft gevonden om uw beukenhaag te snoeien zijn er een aantal dingen waar u nog op moet letten. Ten eerste is het altijd aangeraden om scherp gereedschap te gebruiken. Dit maakt het snoeien een stuk lichter en zorgt er ook voor dat de takken rechter afgesneden worden. Dat is beter voor de plant en ziet er mooier uit. Het is aanbevolen de beukenhaag voor het snoeien helemaal nat te sproeien. Zo beschadigt u de plant niet alleen minder, maar blijft uw snoeischaar ook langer goed.

Zorg ervoor dat de bovenkant van de haag altijd smaller is dan de onderkant. Op die manier krijgt elk deel van de plant genoeg zonlicht en blijven de bladeren mooi groen in de zomer. Als u de bovenkant van de beuk snoeit, haal dan alle takken van de plant af. Als u deze laat liggen kunnen zij de haag ook van zonlicht afschermen. U kunt de beukenhaag vrij ingrijpend terugsnoeien zonder schade aan te richten. Deze plant groeit behoorlijk snel en zal dus in korte tijd terug op zijn oorspronkelijke hoogte zijn.

De beukenhaag is niet de eerste plant waar aan gedacht wordt bij vormsnoei. De groeivorm van de beuk is niet zo dicht als die van bijvoorbeeld de liguster of de buxus. Voor simpele vormen, zoals kegels of kubussen, is de beukenhaag wel bruikbaar, maar als u echt artistiek te werk wil gaan kunt u beter een plant met een dichtere groeivorm kiezen.