Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Beukenhaag

De beukenhaag is een bekend gezicht in Nederland. Beuk (in het Latijn Fagus sylvatica genoemd) en haagbeuk (Carpinus betulus) worden allebei graag gebruikt en lijken op het eerste oog erg op elkaar. Echter, het zijn twee verschillende soorten beukenhaag met elk hun eigen kwaliteiten.

De beukenhaag is een haagplant die voor een mooie, lage prijs verkocht wordt en op elke gewenste hoogte kan worden gesnoeid. Omdat de bladeren van de beuk alleen verdorren maar niets laten vallen, geeft een beukenhaag ook in de winter nog privacy. Deze factoren hebben er zeker aan bijgedragen dat de beukenhaag populair is geworden. Wilt u meer weten of de kosten van een beukenhaag, lees dan de infotekst beukenhaag prijs.

De beuk als haagplant

De beuk als haagplant

Ondanks het feit dat beuken in het wild tot grote bomen van wel 30 meter hoog kunnen uitgroeien, zijn ze ook zeer geschikt voor gebruik als haagplant. Dit heeft alles te maken met hoe beuken zich laten snoeien. Beuken groeien 30-60 cm per jaar en kunnen in de late zomer of herfst gesnoeid worden. Indien dit elk jaar gedaan wordt, zal de beukenhaag op de gewenste hoogte blijven. Beuk kan het best geplant worden op een standplaats in de zon of halfschaduw en heeft een voorkeur voor droge tot normale grond. Voor erg natte grondsoorten, zoals kleigrond, is de beuk geen goede keuze. Standplaatsen met erg veel harde wind zijn ook geen goede locatie voor de beuk. Wie toch graag de uitstraling van een beukenhaag wil hebben, kan overwegen haagbeuk als vervanger in te zetten. Haagbeuk kan namelijk prima tegen zowel natte grond als harde wind. De beuk is overigens wel zeer goed winterhard. Een beuk geeft vaak een formelere en luxueuzere sfeer aan een tuin. Nadeel van een beuk is dat de haagplanten niet gelijktijdig uitlopen. Dat is bij een haagbeuk oftewel Carpinus betulus wel het geval.

Beuk wordt ook wel gewone beuk of groene beuk genoemd, om het onderscheid met rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’) te benadrukken. Klanten die rode beuk kopen doen dat vanwege het unieke, roodkleurige blad. De rode beuk heeft dezelfde kenmerken als de groene beuk, met de toegevoegde waarde van mooie rode bladeren. Hierdoor heeft rode beuk een opvallendere uitstraling dan groene beuk. Het is bovendien mogelijk om rode en groene beuk gemengd te planten om een schitterende tweekleurige haag te creëren. Beide soorten beuk zijn inheems, of in het geval van de ‘Atropurpurea’ voortgekomen uit een inheemse soort, en hebben daardoor maar weinig verzorging nodig om in ons klimaat te kunnen gedijen. Hoewel de beuk een bladverliezende plant is, zal hij in de winter toch zijn bladeren behouden. Pas in de lente zullen de dorre bladeren eraf vallen, om gelijk te worden vervangen door nieuw, groen gebladerte. Hierdoor geeft een beukenhaag het hele jaar door kleur aan de tuin. Bovendien geeft een beukenhaag hierdoor nog wat privacy in de wintermaanden.

Geschiedenis van de beukenhaag

Geschiedenis van de beukenhaag

Beuken komen al in Nederland voor sinds de laatste ijstijd. Hiermee heeft de beuk een erg lange geschiedenis in onze streken en het is daarom niet verwonderlijk dat hij zo goed op ons klimaat is ingesteld. Hoewel beuken hier van nature groeien, is het toch gedeeltelijk door menselijk ingrijpen dat de soort zo algemeen is geworden. Doordat grote stukken grond werden ontgonnen voor gebruik als landbouwgrond, verdween er veel bos. Snel groeiende bomen, zoals de beuk, waren hierdoor in het voordeel om zich verder te verspreiden. Mensen plantten destijds beuken ook nog wel eens bij boerderijen als bomenrij om de wind te breken. Zodoende heeft de mens op meerdere vlakken de beuk geholpen om zich te verspreiden en te handhaven.

Aanvankelijk werden beuken dus als solitaire bomen of als onderdeel van een bomenrij aangeplant. Dat beuken door correct snoeien ook klein konden worden gehouden om dienst te doen als haagplant was toen niet bekend. Maar vanaf de achttiende eeuw verschijnt de beukenhaag steeds vaker in tuinen. Sindsdien hebben de beuken alleen nog maar aan populariteit gewonnen. Zo is beuk de laatste jaren een vaak gebruikte haagplant in nieuwbouwwijken. Dit is grotendeels te danken aan het feit dat een beukenhaag planten bijna overal kan en de haag slechts minimaal onderhoud nodig heeft. Maar het feit dat groene beuk erg voordelig is in aankoop zal zeker ook een rol hebben gespeeld.

Kiezen voor een beukenhaag

Kiezen voor een beukenhaag

Bij het inrichten of herinrichten van de tuin is de juiste afscheiding kiezen één van de belangrijkste keuzes. Een schutting is misschien snel geplaatst, maar een haag geeft een veel natuurlijker en levendiger uitstraling. Wie besluit een haag te planten, zal kunnen kiezen uit een zeer ruim aanbod haagplanten. Welke de juiste keuze is voor u en uw tuin is afhankelijk van uw wensen.

De beuk heeft als haagplant weinig eisen. Alleen de natste grondsoorten en erg harde wind worden niet getolereerd. Bovendien hoeft beuk maar een keer per jaar gesnoeid te worden, waarmee hij met recht onderhoudsarm genoemd kan worden. Kiezen voor een tweekleurige beukenhaag geeft een heel bijzonder en origineel effect, zonder dat dit extra moeite met zich meebrengt. Groene en rode beuk geven beiden in alle seizoenen privacy en kleur aan de tuin. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een haag van alleen maar groene beuken te kopen. Een beukenhaag kopen heeft veel voordelen en maar weinig nadelen. Of beuk voor u de juiste haagplant is, is daarom vooral afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren.