Bestel uiterlijk 24 maart 2024 en u ontvangt uw bestelling vóór Pasen!! Alleen mogelijk voor de planten die direct leverbaar zijn.

Beukenhaag (Fagus)

Filters filter
2 resultaten
Groene beuk
Populair
Groene beuk
Fagus sylvatica
Vanaf
0,73
arrow-right
Rode beuk
Fagus sylvatica 'Atropurpurea'
Vanaf
2,01
arrow-right
Filters filter
2 resultaten

De welbekende groene beuk, met de mooie Latijnse naam Fagus sylvatica, spreekt al sinds jaar en dag tot de verbeelding. Deze klassieke boom, die bijna een standaardonderdeel is van Europese loofbossen, wordt al eeuwenlang gebruikt als haagplant. Het gaat hier om een natuurlijke soort, die niet voortgekomen is uit veredeling en selectie. De groene beuk en de rode beuk (Fagus sylvatica 'Atropurpurea') doen het goed op zanderige gronden die niet te nat zijn. Wilt u een soortgelijke haag planten op een kleiachtige, natte grond? Kies dan voor de haagbeuk (Carpinus betulus).

Met de mooie en geliefde groene beuk krijgt u dus een echte inheemse boom in uw tuin. Voor wie op zoek is naar een haagplant met precies hetzelfde karakter als de beuk, maar met een interessante twist, hebben wij de rode beuk in ons assortiment opgenomen. De rode beuk, op z’n Latijn Fagus sylvatica 'Atropurpurea', verschilt maar op één manier van de groene beuk, maar wel een opvallende: de groene beuk heeft precies wat je verwacht van een boom, namelijk groene blaadjes. De rode beuk heeft echter donkerpaarse bladeren, wat een uniek effect geeft in uw tuin. Deze soort is de laatste decennia daarom steeds populairder geworden. In de herfst zijn de bladeren van beide soorten overigens net zo rustiek bruin. 

Een beukenhaag biedt privacy en prachtige herfstkleuren

Beuken zijn planten die op verschillende manieren in te zetten zijn. Vaak worden beuken geassocieerd met hoge bomen in het bos. Toch zijn beukenhagen op uiteenlopende plekken in West-Europa te zien. In veel tuinen (in een voortuin) , maar ook in het openbaar groen dat door de gemeente wordt aangelegd. U kunt een beukenhaag lekker zijn gang laten gaan, zodat uw haag een wat natuurlijker vorm krijgt, maar als u wilt, kunt u ze ook in een wat formelere vorm snoeien. Bovendien zijn beuken inheemse haagplanten. Ze gedijen dus prima in een Nederlandse tuin zonder dat u veel extra tijd aan verzorging kwijt bent.

Wie op zoek is naar een beukenhaag en niet wil dat de planten tot woudreuzen uitgroeien moet wel regelmatig zijn beukenhaag snoeien. Op die manier vormen de beuken een dichte haag die goed bestand is tegen de wind. De beukenhaag staat in onze catalogus tussen de bladverliezende haagplanten. Het is ook zeker waar dat de beuk niet wintergroen is, maar echt bladverliezend is hij vaak ook niet. Bovendien is de Fagus sylvatica dicht vertakt en zal hij alleen nog maar dichter vertakken als u hem regelmatig snoeit. 

Verschil beukenhaag en haagbeuk

Hoewel de beuk (Fagus sylvatica) en de haagbeuk (Carpinus betulus) allebei geen groenblijvende haagplanten zijn, zorgt een beukenhaag onder de meeste omstandigheden wel het heel jaar voor meer privacy in de tuin. Als het in het najaar kouder wordt, verkleuren de bladeren van de groene beuk en de rode beuk namelijk naar bruin, maar de meeste bladeren zullen aan de takken van uw beukenhaag blijven hangen. In combinatie met zijn behoorlijk dichte vertakking zorgt uw beukenhaag er dus zelfs in de winter nog voor dat niemand uw tuin in kan kijken. De beuk is hiermee een verrassend goede privacy haag.

Mocht u optimaal gebruik willen maken van de privacy mogelijkheden van uw beukenhaag, dan is het wel belangrijk dat u uw haag op een beschutte plaats in uw tuin plant. Op een plek waar hij veel wind vangt kan uw beukenhaag meer bladeren verliezen dan normaal. Ook de vertakking kan op zo’n standplaats wat minder dicht zijn, al helpt regelmatig uw beukenhaag snoeien de vertakking wel om dichter te worden. In de herfst zullen de bladeren er dan ook niet meer af waaien. De haag blijft het hele koude seizoen lang blikdicht en heeft dan ook een aantrekkelijke herfstkleur. In het voorjaar verdringen nieuwe blaadjes de oude en blaakt de beukenhaag van het groene leven.

Beukenhaag geschiedenis

Een veelzijdige cultuurplant

De beuk komt in ons deel van de wereld al sinds de laatste ijstijd voor. Dat is dus al meer dan tienduizend jaar. In al die jaren heeft de Fagus sylvatica bewezen prima om te kunnen gaan met de onvoorspelbaarheid van ons weer. Maar hoewel de beuk van nature in West-Europa voorkomt, lijkt het er wel op dat het succes van de beuk in onze contreien samenhangt met de opkomst van de landbouw. Zo is de beuk een boom die bij mensen hoort: mensen ontgonnen grond, kapten andere bomen en creëerden zo ruimte voor de beuk, die zich daardoor snel kon verspreiden.

Mensen en beuken hebben dus een gemeenschappelijke geschiedenis. Toch duurde het even voor de beukenhaag voor het eerst zijn intrede deed. Beuken werden vroeger vooral als losse bomen aangeplant. Als windsingel bij een boerderij bijvoorbeeld. Als haagje tussen twee stukken landbouwgrond werden meestal andere planten gebruikt. De sleedoorn en de meidoorn bijvoorbeeld, die weinig onderhoud vragen en met hun doorns ook nog eens vee ontmoedigde om van gewassen te eten.

Uitstekende redenen om een beukenhaag te kopen

Wanneer u een nieuwe haag gaat uitzoeken, bekijkt u vaak meerdere haagplanten. U weegt voor- en nadelen van elke heester tegen elkaar af en kijkt wat goed bij uw tuinontwerp past. De beukenhaag is al sinds jaar en dag een populaire keuze onder tuiniers. En eerlijk is eerlijk: er zijn ook uitstekende redenen om een beukenhaag te kopen op te noemen. Zo past de beuk eigenlijk heel goed bij verreweg de meeste tuinstijlen. Ook is de haagplant prima te snoeien en te onderhouden. We vertellen u graag wat andere goede redenen om een beukenhaag aan te planten in uw tuin. 

Namelijk,  de beuk laat zich uitstekend combineren met verschillende andere bomen, struiken en planten. Of u nu een landelijke, natuurlijke of wat meer klassieke tuinstijl heeft: een beukenhaag zal altijd fantastisch staan als omlijsting van uw erf. Voor een mooi effect kunt u wintergroene en bladverliezende beplanting met elkaar combineren. De beuk leent zich hiervoor prima. Hij creëert een natuurlijke en bovenal warme sfeer in uw tuin, en dat gedurende elk seizoen!  ’s Winters houdt de beukenhaag zijn dorre blad vast, waardoor hij u ook in de koude periode van de nodige privacy voorziet. Officieel is de beuk een bladverliezende haagplant, maar hij laat eigenlijk nooit al zijn blad vallen.  

Een nadeel kan zijn, dat de Fagus sylvatica later in het voorjaar in frisgroen blad komt te staan, dan de haagbeuk. Ook een nadeel de plek waar u de haagbeuk wilt planten, is deze te nat, daar groeit de haagbeuk niet goed. We adviseren u dan te kiezen voor de beukenhaag, Carpinus ‘betulus’.  Naast als haagplant kunt u de beuk ook als leiboom kopen. Leibomen zijn momenteel bijzonder populair en staan nagenoeg overal mooi. Heeft u een erg natte bodem in uw tuin? Dit is erg nadelig voor de Fagus ‘sylvatica’. Kiest u dan voor de haagbeuk, Carpinus ‘betulus’. Deze haagplant lijkt in veel opzichten op de beukenhaag, met als verschil dat hij zijn dorre blad ’s winters wel laat vallen. Ook kunt u subtiele verschillen in het blad van beide planten waarnemen.

Eenvoudig te snoeien en te onderhouden

De beukenhaag is eenvoudig te snoeien en te onderhouden. De beukenhaag kan jaarlijks 1 à 2 maal worden gesnoeid. In het voorjaar, en vervolgens in het najaar weer. Zo gaat de beukenhaag strak en netjes de winter in.De beukenhaag is een relatief snelgroeiende haagplant (30-75 cm per jaar) en kan dus het beste meerdere keren per jaar gesnoeid worden. Zorg dat de eerste snoeibeurt altijd plaatsvindt voor de langste dag van het jaar en snoei daarna in de zomer of nazomer nog een keer. Snoeien na september is vaak een slecht idee, omdat de plant bij koud weer minder goed kan herstellen. Naast snoei heeft de beukenhaag maar weinig onderhoud nodig. Zet hem op een plaatsje in de zon of halfschaduw, op vruchtbare grond en geniet van uw prachtige haag. Daarnaast is een jaarlijkse bemesting erg goed om uw beukenhaag gezond en sterk te houden. Door de beuk te bemesten blijft zijn blad mooi groen en blijven de takken gezond. U kunt de beukenhaag het beste na de snoei bemesten. Zo herstelt de beuk zich sneller na dit snoei geweld. Meer informatie kunt u vinden in de tuingids beukenhaag. 

De opkomst van de beukenhaag

Pas sinds de achttiende eeuw zien we dat beukenhagen echt populair worden. In die tijd kwamen dichte hagen, in rechte lijnen in de mode, bij rijke tuinliefhebbers. Het is dus niet raar om te zeggen dat de beuk het begin van de opkomst van de haag zoals we die nu kennen heeft meegemaakt. Halverwege de achttiende eeuw werd in Schotland bijvoorbeeld de Meikleour Beech Hedge geplant ("beech hedge" betekent beukenhaag). Deze haag leeft nog steeds en is inmiddels 30 meter hoog. U kunt dus nog vele jaren op uw beukenhaag vertrouwen. Beuken zijn de laatste jaren eveneens vaak gebruikte haagplanten in nieuwbouwwijken. Dit is grotendeels te danken aan het feit dat een beukenhaag planten bijna overal kan groeien, met slechts minimaal onderhoud. Maar het feit dat groene beuk erg voordelig is in aankoop, zal dit  zeker een rol  gespeeld hebben dat de beuk voor nieuwbouwwijken,op de liguster na, een van de populairste haagplantensoort is.

Buche als Heckenpflanze

Rode bladeren: de rode beuk

In tegenstelling tot de groene beuk komt de rode beuk (Fagus sylvatica 'Atropurpurea') in de natuur niet voor. De rode beuk is namelijk een kweekvorm van de groene beuk. Er is bijna geen verschil tussen de twee planten. Beide planten groeien vrij snel, zijn gemakkelijk te verzorgen en hebben dezelfde wensen qua bodem en standplaats. Er is natuurlijk één heel belangrijk verschil en dat is de bladkleur. Eigenlijk verandert die met de jaargetijden mee. Als de bladeren in het voorjaar uitkomen, hebben ze een koperrode kleur. Naarmate het jaar vordert worden ze wat donkerder. Uiteindelijk zullen ze purperrood of zelfs donkerpaars worden. In de winter zullen de droge roodbruine bladeren uw tuin nog lang tegen inkijk beschermen. Ook de rode beuk is dus een prima privacyhaag.

Beukenhaag planten: waar moet ik rekening mee houden?

In een gewone tuin wordt een beukenhaag natuurlijk geen 30 meter hoog. Daar zult u de beuk een à twee keer per jaar moeten snoeien. Vaker snoeien betekent een formele haag en een dichtere structuur. Een beukenhaag voegt in de eerste plaats privacy en beschutting aan uw tuin toe, maar de grote schoonheid van de Fagus ‘sylvatica’  is het kleurenpalet van de bladeren. Die veranderen ieder jaargetijde van kleur. De herfstkleuren zijn bij veel liefhebbers favoriet. En die kleuren blijven ook in de winter bewaard, want op een beschutte plek waaien ze er niet af. De beste tijd om een beukenhaag te planten,  is in de wintermaanden. Dat is ook het enige moment waarop beuken met blote wortels geleverd kunnen worden, wat voordeliger is dan in pot, wanneer u een Beukenhaag in pot plant,  heeft u wel sneller een mooie, dichte haag. 

Als u een beukenhaag wilt planten, kunt u ervoor kiezen om één rij beuken te planten. Twee rijen in een zigzagpatroon levert echter sneller een dichte haag op. Bij een gemengde beukenhaag is het zelfs aan te raden om voor twee rijen te gaan. De kleuren komen er dan mooier uit en het voorkomt ook tijdelijke openingen in de haag. De groene variant, Fagus ‘sylvatica’,  groeit gemiddeld namelijk iets sneller dan de rode variant. Houd er wel rekening mee dat je voor zo’n haag anderhalf keer zoveel planten nodig hebt als wanneer je een enkele rij plant. Het planten van een gemengde beukenhaag gaat in grote lijnen hetzelfde als een normale beukenhaag planten. Graaf een geul of een aantal plantgaten over de breedte van de haag, draineer deze,  door wat gaten in de bodem te prikken, gooi daar ongeveer de helft van de losse uitgegraven aarde in en plaats de planten daarbovenop. Bij een zigzagpatroon moeten de rijen ongeveer 30 centimeter uit elkaar staan. Tussen de haagplanten moet een ruimte van zo’n 40 centimeter zitten. 

Eventueel kunt u de grond mengen met speciale beuken aarde. In deze aarde zitten schimmels die de groei van uw beuken stimuleren. Zorg voor het planten altijd voor een goede afwatering, want de beuk is erg kwetsbaar als hij natte voeten krijgt. U kunt dit al doen door gaten in de bodem te prikken voor u de planten in hun geul zet. Bij te zware grond, zoals klei, is het risico dat de wortels onder water blijven staan erg groot en kunt u beter een haagbeuk planten. De haagbeuk is namelijk een van de weinige haagplanten die tegen natte grond kan. Houd er wel rekening mee dat deze in het najaar meer bladeren verliest. De beuk kan het best geplant worden op een standplaats in de zon of halfschaduw en heeft een voorkeur voor droge tot normale grond. Standplaatsen met erg veel harde wind zijn ook geen goede locatie voor de beuk. De beuk is overigens wel zeer goed winterhard. Een nadeel van een beuk is dat de haagplanten niet gelijktijdig uitlopen. Dat is bij de haagbeuk wel het geval.

Groene of rode beukenhaag?

Soorten beukenhaag

Bij Haagplanten.net kunt u twee soorten beukenhagen kopen: de groene beuk en de rode beuk. Deze haagplanten hebben veel met elkaar gemeen. De groene beuk is de Fagus sylvatica zoals hij bij ons ook in de natuur voorkomt en de rode beuk is daar een kweekvorm van. Het enige verschil is de bladkleur. Als het blad van de rode beuk nieuw uitloopt heeft het namelijk een koperachtige kleur. Later in het jaar worden de bladeren dieprood of donkerpaars en zelfs als ze uitgedroogd zijn hebben ze nog een rode gloed. Zo heeft u zelfs zonder bloeiende haagplanten een kleurrijke haag. 

Een belangrijk verschil tussen de verschillende opties die we aanbieden is te vinden in de wortels van de planten. Haagplanten.net verkoopt beukenplanten in pot, met kluit of met blote wortel. Voor elke optie valt wat te zeggen. Daarom bieden wij ze allemaal aan in onze shop. Planten in pot zijn het minst voordelig, maar kunnen het hele jaar door geplant worden, zolang het buiten niet vriest. Bovendien hebben potplanten een hogere overlevingskans. Planten met kluit zijn net als planten met blote wortels alleen in het seizoen beschikbaar. Een groot voordeel is echter dat deze planten voordeliger zijn (lees over de prijs van onze beukenhagen). Zeker wanneer u ervoor kiest om de beuk met blote wortel aan te schaffen kan dit behoorlijk wat geld schelen. Let op: haagplanten met blote wortel zijn enkel gedurende het winterseizoen verkrijgbaar. 

Ook wanneer u voor een beuk met kluit of in pot kiest, is dit nog steeds goedkoper dan veel andere haagplanten. Kant-en-klare beukenhagen zijn een geval apart. Bij de opties die we hierboven benoemd hebben geldt dat de planten de eerste paar jaar nog moeten groeien in zowel breedte als lengte. Dit heeft als gevolg dat uw haag nog niet meteen zichtdicht is. Als u dat bezwaarlijk vindt, kunt u kiezen voor een kant-en-klare haag. Ook voor het repareren van een oude heg waarin enkele planten zijn doodgegaan en er een gat is ontstaan kunt u kiezen voor een kant-en-klaarhaag. U heeft dan meestal maar één of twee meter nodig, afhankelijk van de schade. Haagplanten.net is er dus voor iedere tuinbezitter! Kunt u niet kiezen tussen een groene of een rode beukenhaag? Omdat het eigenlijk gewoon dezelfde haagplanten in twee verschillende kleuren zijn, kunt u ze zonder problemen door elkaar planten. Ze groeien allebei 30 tot 60 centimeter per jaar en hebben beide een voorkeur voor droge grond. Een tweekleurige beukenhaag is dus zeker een optie. Bij onze gemengde hagen kunt u zo’n beukenhaag kopen als handig haagpakket. Met een haag die zo kleurrijk is valt uw tuin ongetwijfeld op!

Beide soorten beuk zijn inheems, of in het geval van de Fagus sylvatica 'Atropurpurea' voortgekomen uit een inheemse soort, en hebben daardoor maar weinig verzorging nodig om in ons klimaat te kunnen gedijen. Hoewel de beuk een bladverliezende plant is, zal hij in de winter toch zijn bladeren behouden. Pas in de lente zullen de dorre bladeren eraf vallen, om gelijk te worden vervangen door nieuw, groen gebladerte. Hierdoor geeft een beukenhaag het hele jaar door kleur aan de tuin. Bovendien geeft een beukenhaag hierdoor nog wat privacy in de wintermaanden.

Beuken bestellen bij Haagplanten.net

Wat kost een beukenhaag?

Professionele kwekers telen hun planten weliswaar met de modernste technieken, maar ook zij zijn gebonden aan de eigenschappen van de plant. Een langzame groeier zal bij de kweker niet veel sneller groeien dan in uw tuin. Dat beïnvloedt natuurlijk de prijs. Want hoe meer tijd de kweker aan zijn werk kwijt is, hoe hoger de kosten. Er bestaan wel wat trucjes om langzame groeiers een flinke boost te geven, maar dat komt de kwaliteit van de planten zelden ten goede. Onze kwekers gaan voor kwaliteit en kiezen er daarom voor zoveel mogelijk van het natuurlijke karakter van de plant te respecteren. Dat zorgt uiteindelijk voor de beste resultaten in uw tuin.

Tijd speelt in feite bij alle producten een belangrijke rol als het om de prijs gaat. Er zijn echter ook een aantal factoren die juist bij planten een rol spelen. Gepatenteerde nieuwe soorten zijn over het algemeen duurder dan klassieke soorten waar geen patent meer op rust, zoals de beukenhaag. Ook de populariteit van een bepaalde soort is belangrijk: een plant die veel geteeld wordt, is over het algemeen goedkoper dan een zeldzamere plantensoort. Op deze aspecten die de prijs beïnvloeden heeft de klant geen invloed, maar dat geldt niet voor alles.

Klanten kunnen ervoor kiezen bij te betalen voor gemak en luxe, bijvoorbeeld door grotere planten te selecteren of zelfs een kant-en-klare beukenhaag. Hierdoor heeft u sneller de haag die u voor ogen had. Bovendien is het mogelijk te kiezen voor beukenplanten met blote wortel (de voordeligste optie), met kluit of in pot (de duurste optie).

Beukenhaag online kopen

Wie een haag wil om meer privacy in de tuin te hebben komt al gauw uit op de laurierhaag of coniferen, zoals de taxus of de thuja. Omdat de beuk zijn bladeren ook ’s winters behoudt heeft u echter niet per se wintergroene haagplanten nodig om tegen inkijk te beschermen. Hiermee is de beukenhaag een aantrekkelijk geprijsd alternatief voor wintergroene soorten. Bovendien doen beuken het goed op Nederlandse grond, waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken of ze het grillige weer hier wel aankunnen.Onze haagplanten worden met veel liefde en zorg opgekweekt tot gezonde en sterke heesters waarvan u nog een lange tijd kunt genieten. Koopt u haagplanten in onze webwinkel? Dan worden deze speciaal voor u gerooid. Ze komen direct vanuit de kwekerij uw kant op, zodat de conditie van de planten er niet op achteruitgaat. Op deze manier voldoen we aan de allerstrengste kwaliteitseisen. Bij Haagplanten.net kunt u eenvoudig en snel een beukenhaag kopen van de hoogst mogelijke kwaliteit. Dit kunnen we u beloven, omdat we uitsluitend samenwerken met Europa’s beste kwekers. Dat geldt voor onze beuken, maar ook voor al onze andere haagplanten.

Bent u op zoek naar een lage haag of wilt u direct privacy met een zichtdichte beukenhaag? Wij hebben het voor u in huis! Zo kunt u kiezen voor een lage beukenhaag van bijvoorbeeld 150 cm, 120 cm of 100 cm hoog. Of kies direct voor een zichtdichte haag van 180 cm of 200 cm met onze kant-en-klaar hagen.

De beukenhaag is in verschillende formaten verkrijgbaar, waaronder: 

  • 60 – 80 cm
  • 80 – 100 cm
  • 100 – 125 cm
  • 125 – 150 cm
  • 150 – 175 cm
  • 175 – 200 cm
loader
Laden...