Wettelijke regels voor een haag

Wettelijke regels voor een haag

Wettelijke regels voor een haag

Ook voor het planten van een haag gelden er in ons land regels en eigenlijk zijn die helemaal niet zo ingewikkeld. We hebben de belangrijkste regels voor u op een rij gezet.

Hoe hoog mag een haag zijn?

Landelijk geldt voor heggen en bomen in de voortuin geen maximale hoogte, maar in bepaalde situaties kunnen de gemeentelijke regels anders zijn, als bv. de verkeersveiligheid in gevaar komt. Een haag aan de zijkant of de achterkant van een huis mag twee meter hoog zijn. Per gemeente kunnen er andere regels gelden voor bepaalde bestemmingen, omdat bijvoorbeeld de verkeersveiligheid in het geding kan komen. Normaal gesproken vindt u deze afwijkende bepalingen op de website van uw gemeente onder het kopje Algemene Plaatselijke Verordeningen (ook wel afgekort tot APV).

Waar mag ik mijn haag plaatsen?

Als u op de hoogte bent van de plaatselijke regels is de logische volgende vraag waar de haag precies mag staan. Gaat u samen met uw buren een haag plaatsen? Dan mag deze op de erfafscheiding worden geplaatst. Dat betekent dat zowel de aanschaf als het onderhoud voor rekening van beide buren is, want het is gemeenschappelijk bezit met een gemeenschappelijk doel, namelijk privacy in uw eigen tuin creëren. Iedere buur mag in dit geval ook zelf bepalen hoe vaak de haag gesnoeid wordt en hoe breed deze aan zijn eigen zijde van de haag mag worden. De haag mag echter niet hoger worden dan de wettelijk toegestane hoogte.

Het is altijd slim om alles op en rondom de erfafscheiding in goed overleg met uw buren te doen. Een goede buur is immers beter dan een verre vriend. Mocht u er alsnog niet uitkomen met de buren, dan zijn er andere opties waar u rekening mee kunt houden.

Mag ik alleen een haag planten?

Alleen een haag plaatsen mag, maar dan gelden er extra regels naast die over de hoogte. Uw haag moet dan minstens 50 centimeter van de kavelgrens af komen te staan. Bovendien mag de haag niet over die grens heen gaan groeien. Idealiter kan de heg in zijn geheel vanaf eigen grond worden onderhouden. Als dit niet mogelijk is, moet er toestemming gevraagd worden om dat vanaf de grond van de buren te mogen doen. Dat is namelijk niet vanzelfsprekend en uw buren zijn niet verplicht om u ongelimiteerde toegang te verlenen.

Mag ik een haag tegen een muur of schutting plaatsen?

U mag een haag tegen een muur of schutting plaatsen. Dan mag de haag zelfs dichter bij de kavelgrens staan dan 50 centimeter. Daar staat echter wel tegenover dat de heg niet hoger mag zijn dan de bestaande erfafscheiding. Als u met uw buren afspreekt dat dit wel mag, dan is het slim om dit op papier vast te leggen om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen.

Houd er wel rekening mee dat deze afspraken alleen met de huidige buren is gemaakt. Krijgt u nieuwe buren? Dan zult u opnieuw moeten overleggen over alle afspraken die u met de vorige bewoners gemaakt heeft. De afspraken verjaren als ze meer dan 20 jaar oud zijn. Is er dan nog onenigheid? Dan kan de rechter beslissen over wat er wel en niet mag.

Een haag plaatsen: wat mag en wat niet?

Even nog een korte samenvatting van wat er nu mogelijk en toegestaan is bij het plaatsen van een haag:

  • Informeer van tevoren bij de gemeente wat u precies mag (en moet) doen als u een haag wilt planten.
  • Overleg met de buren over wat u op de erfafscheiding gaat doen en schrijf de afspraken op.
  • Houd rekening met de onderhoudsmogelijkheden van de haag. U bent sowieso verantwoordelijkheid voor het onderhoud aan uw kant van de erfafscheiding.

Hierna is het aan u om te beslissen welke haag het gaat worden, al dan niet samen met de buren. Op onze website vindt u een ruim aanbod aan haagplanten. Bovendien geven wij uitgebreide omschrijvingen van de hagen en hun onderhoudseisen. Komt u er alsnog niet uit? Schroom dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice en laat u zich persoonlijk adviseren door een van onze specialisten.

loader
Laden...