De mooiste lentebloeiers

10 april 2019

Bloemen zijn voor veel mensen onlosmakelijk aan de lente verbonden. Toch staan de meeste haagplanten pas aan het einde van de lente of in de zomer in bloei. Mei, juni en juli zijn bij uitstek de maanden waarin er kleurige bloemen aan uw haagplanten te zien zijn. Heeft u toch liever dat het karakter van het voorjaar versterkt wordt in uw tuin? Dan zijn er verschillende bloeiende haagplanten verkrijgbaar waarvan de bloei al eerder begint. Wij nemen graag even de mooiste lentebloeiers met u door. Misschien zit de perfecte lentebloeier voor uw tuin daar ook bij.

Uw tuin opvrolijken is iets wat deze plant zeker doet. Vooral ook omdat de bloemen behoorlijk groot zijn.

Een spectaculair geel bloemenscherm: het Chinees klokje

Met zijn bovengemiddeld uitbundige bloei en de knalgele kleur van zijn bloemen is het Chinees klokje (Forsythia intermedia 'Spectabilis') een plant die schreeuwt om aandacht. Uw tuin opvrolijken is iets wat deze plant zeker doet. Vooral ook omdat de bloemen behoorlijk groot zijn. Een groot voordeel is dat het Chinees klokje op bijna iedere voedselrijke grondsoort groeit. Heeft u dat niet in de tuin? Dan zijn er speciale soorten tuinaarde waarmee u al een heel eind komt. Het Chinees klokje bloeit in april en met de juiste verzorging ziet hij er dan ronduit spectaculair uit.

Die verzorging is bij het Chinees klokje wel van essentieel belang om de bloei te kunnen blijven garanderen. Nadat hij uitgebloeid is, moeten alle takken waarop hij gebloeid heeft tot een paar centimeter boven de grond worden teruggesnoeid. Als het goed is zijn dan de nieuwe scheuten al te zien. Dit worden de takken waarop de plant het komende jaar bloeit. Om die reden is het Chinees klokje ook niet geschikt voor een privacyhaag, hoewel de bloemen in het voorjaar onder optimale omstandigheden wel een behoorlijk dicht scherm kunnen vormen.

Uitbundig de lente in met de krentenboom
Heeft uw tuin een wat meer wilde, landelijke uitstraling? Dan is de krentenboom een perfecte keuze voor een uitbundig bloeiende haag in de lente.

Uitbundig de lente in met de krentenboom

De krentenboom (Amelanchier lamarckii) valt op door zijn enorme trossen witte bloemen, al mag de charmante kleur van zijn bladeren niet onderschat worden. De bloemen van de krentenboom zijn niet alleen mooi, ze geven de planten ook een wat speelse, vrolijke uitstraling. Ze komen in april en mei op en zijn dan in zulke grote aantallen aanwezig, dat de lente in die maanden nog eens extra versterkt wordt in uw tuin. De krenten die rond juni volgen zijn geliefd voer bij vogels en voordat de krentenboom in het najaar zijn bladeren verliest heeft hij een prachtige gele herfstkleur.

Houd er wel rekening mee dat de krentenboom nooit helemaal tot een strakke haag te snoeien is. Hiermee schaadt u de bloei en bovendien heeft de krentenboom een vrij open structuur. Voor de formele tuin is hij dus niet geschikt. Heeft uw tuin een wat meer wilde, landelijke uitstraling? Dan is de krentenboom een perfecte keuze voor een uitbundig bloeiende haag in de lente. In een grote, wat meer bosachtige tuin kan het bovendien mooi zijn om krentenbomen in een groep te planten en de grond daaronder op te sieren met bodembedekkers.

Het kleurrijke lentefestijn van de rhododendron
Rhododendrons zijn namelijk wintergroene haagplanten met een mooi donkergroen blad dat het hele jaar te zien is.

Het kleurrijke lentefestijn van de rhododendron

Later in het voorjaar bloeit de rhododendron. Dat het mensen bij deze planten vooral om de kleurrijke bloei gaat is al enigszins aan de naam van de plant af te zien. Die is namelijk afgeleid van het Griekse woord voor rozenboom. Rhododendrons zijn dan ook in een uitgebreid aanbod aan verschillende kleuren te verkrijgen: van wit tot rood en van geel tot roze en paars. Toch heeft de rhododendron ook als haag zijn voordelen. Rhododendrons zijn namelijk wintergroene haagplanten met een mooi donkergroen blad dat het hele jaar te zien is. Bovendien kunnen ze 2 tot 3 meter hoog worden.

Omdat rhododendrons geen inheemse haagplanten zijn – van origine komen ze uit Azië en Noord-Amerika – is het wel belangrijk om ze op de juiste bodemsoort te planten. Rhododendrons zijn zuurminnend en staan daarom het liefst op zure grond. Mocht u dat niet hebben, dan kunt u daar alsnog wat aan doen met compost voor zuurminnende planten. Een rhododendron die te groot is geworden is gemakkelijk te verjongen door hem sterk terug te snoeien. Dan zal hij het eerstvolgende jaar alleen niet bloeien, want de rhododendron bloeit in mei en juni op hout dat een jaar oud is.

Andere mooie lentebloeiers
De spierstruik 'Grefsheim' (Spiraea x cinerea 'Grefsheim') bijvoorbeeld. In tegenstelling tot het grootste deel van zijn soortgenoten bloeit deze in april en mei al.

Andere mooie lentebloeiers

De drie lentebloeiers die we tot nu toe hebben genoemd zijn de meest voor de hand liggende keuzes voor een voorjaarsbloeiende haag. Toch zijn er meer opties. De spierstruik 'Grefsheim' (Spiraea x cinerea 'Grefsheim') bijvoorbeeld. In tegenstelling tot het grootste deel van zijn soortgenoten bloeit deze in april en mei al. Hij staat in het Duits dan ook bekend als de “frühe Brautspiere”: de vroege spierstruik. Deze spierstruik is niet groot en dat geldt ook voor zijn bloemen, maar die staan wel met behoorlijk veel bij elkaar in een bloementros.

De bloei van de hulst (Ilex aquifolium) kan in mei en juni ook wat mooie witte of gele bloementrosjes opleveren. Wilt u extra vroeg de lente in uw tuin hebben? Dan zou u ook de gele kornoelje (Cornus mas) of de sneeuwbal (Viburnum tinus) in de tuin kunnen planten. Die bloeien allebei aan het einde van de winter al. Gele kornoelje doet dat zelfs al als hij in februari nog geen bladeren heeft. De sneeuwbal begint rond dezelfde tijd, maar die is wintergroen.

De mooiste lentebloeiers online kopen
U kunt lentebloeiers via Haagplanten.net snel en eenvoudig bestellen.

De mooiste lentebloeiers online kopen

Heeft u tussen deze lentebloeiers een haagplant gezien die u echt mooi vindt? Dan kunt u die via Haagplanten.net snel en eenvoudig bestellen. U krijgt hem dan zo snel mogelijk bij u thuis geleverd. Natuurlijk is dat bij andere haagplanten, zoals de taxus, de laurierhaag, de beukenhaag of de vlinderstruik, ook het geval.