Wintergroene planten die ook winterhard zijn

14 mei 2019
Wintergroene planten die ook winterhard zijn

Wintergroene haagplanten misstaan in geen enkele tuin. Of u ze nu combineert met bladverliezende struiken of enkel met andere wintergroene beplanting: het hele jaar door behouden deze planten hun mooie, groene blad. Op deze manier zorgen ze voor privacy en afwisseling in uw tuinlandschap. Maar welke wintergroene planten komen ook nog eens fier en sterk de winter door, zonder extra bescherming nodig te hebben? We vertellen u graag welke wintergroene planten ook winterhard zijn.

Thuja
Bent u op zoek naar een wintergroene conifeer die ook zeer goed winterhard is? Dan is de levensboom een prima optie.

Thuja

Haagconiferen als de levensboom (wetenschappelijke naam: Thuja) zijn al sinds jaar en dag zeer populair onder tuinliefhebbers. Met de Thuja kunt u een schitterende en elegante tuinafscheiding creëren, maar ook solitair geplant komt deze conifeer uitstekend tot z’n recht. Zo is de Thuja bijvoorbeeld geschikt voor vormsnoei. In zowel grote als kleinere tuinen kan de levensboom een ware verrijking van het tuinontwerp zijn. Daarnaast is de Thuja oersterk en zeer winterhard. Temperaturen tot -25 graden Celsius worden prima verdragen. Dergelijke temperaturen komen in ons land echter nauwelijks tot niet voor.

Ook in de koudere streken van Europa wordt de Thuja veelvuldig aangeplant. Het noorden van Scandinavië wordt bijvoorbeeld gekenmerkt door veel strengere winters dan wij in Nederland kennen. Toch trotseert de Thuja deze winters met verve. Bent u op zoek naar een wintergroene conifeer die ook zeer goed winterhard is? Dan is de levensboom een prima optie. Kies bijvoorbeeld voor de robuuste Thuja 'Brabant' of de ietwat sierlijkere Thuja 'Smaragd'. Ook de reuzenlevensbomen zijn goed winterhard en staan erom bekend ook strengere winters prima door te komen.

Rhododendron
De rhododendron wordt geroemd om zijn goede vermogen om ook strenge winters ongeschonden door te komen.

Rhododendron

Waar veel uitbundig bloeiende haagplanten bladverliezend zijn, is de rhododendron juist bladhoudend. De rhododendron is een wintergroene haagplant die ook zeer goed winterhard is. Dat is voor sommige tuiniers misschien lastig voor te stellen wanneer zij de delicate en elegante bloemen waarnemen. Toch wordt de rhododendron geroemd om zijn goede vermogen om ook strenge winters ongeschonden door te komen. Er zijn diverse soorten rhododendron verkrijgbaar. De prachtige bloemen hebben diverse kleuren. Kies voor een of meerdere kleuren in een rhododendronhaag of plant de struik solitair aan voor een kleurrijk en gevarieerd tuinontwerp.

De rhododendron past goed bij diverse tuinstijlen. Zowel in formele als informele tuinontwerpen zien we de rhododendron terugkomen. ’s Winters behoudt de struik zijn groene blad. Gedurende mei en juni bloeit de heester met schitterende bloemen. De rhododendron kan in het voorjaar het best worden bemest met organische rhododendronmest. Daarnaast zorgt een standplaats in de volle zon of halfschaduw ervoor dat de struik optimaal tot bloei komt. Een plekje in de schaduw is voor deze heester niet erg geschikt.

Laurierkers
De laurier ‘Herbergii’ en ‘Mano’ zijn de soorten die echt zeer winterhard zijn. Deze heesters kunnen behoorlijk lage temperaturen doorstaan.

Laurierkers

De laurierkers is een haagplant met vele gezichten. Er zijn diverse soorten laurierhagen verkrijgbaar. Allemaal hebben ze zo hun eigen charme en elegantie. Over het algemeen is de laurierkers goed winterhard, al zijn er onderlinge verschillen. De laurier 'Herbergii' en 'Mano' zijn de soorten die echt zeer winterhard zijn. Deze heesters kunnen behoorlijk lage temperaturen doorstaan. Niet voor niets worden deze twee soorten laurierkers ook regelmatig aangeplant in de koudere streken van Europa. In Finland zijn de laurierkers 'Herbergii' en 'Mano' zelfs de enige twee soorten die worden verkocht.

Als u op zoek bent naar winterharde haagplanten zijn de bovengenoemde soorten laurierkers dus een prima keuze. Ook de andere typen laurier zijn aardig goed winterhard. De Nederlandse winters kunnen zij prima aan, maar bij zeer strenge vorst bestaat toch de kans dat er takken van de struik invriezen of er bladschade ontstaat door de kou. U kunt uw laurierhaag tegen de winterkou beschermen met een wintervliesdoek. Zo blijven ook de laurierstruiken met een gemiddelde winterhardheid uitstekend beschermd tegen vorst.

Taxus
Strenge winters komt hij probleemloos door. Extra bescherming is dan ook niet nodig. De taxus is tevens een zeer sterke haagplant.

Taxus

Een andere wintergroene haagplant die ook zeer winterhard is, is de taxus. Deze haagconifeer wordt gekenmerkt door zijn donkergroene naalden. Zijn stijlvolle uiterlijk en compacte groeivorm maken deze haagplant uitermate geliefd onder liefhebbers van de formelere tuinstijlen. De taxus laat zich goed snoeien. Ook strakke haagvormen en vormsnoei liggen met deze conifeer binnen handbereik. Strenge winters komt hij probleemloos door. Extra bescherming is dan ook niet nodig. De taxus is tevens een zeer sterke haagplant. Als enige haagconifeer verdraagt hij terugsnoei tot op het oude hout. Hij vormt dan toch nog nieuwe scheuten.

Ook solitair of in groepjes kan de taxus prima worden aangeplant. De schitterende, donkergroene kleur en mooie structuur van de taxus maakt deze conifeer erg veelzijdig. Ook in wat minder formele tuinstijlen kan de taxus prima worden aangeplant, mits hij gecombineerd wordt met bladverliezende struiken. Door wintergroene en bladverliezende beplanting met elkaar af te wisselen ontstaat er een gevarieerd tuinlandschap.

Andere wintergroene struiken die ook winterhard zijn
De wintergroene liguster ‘Atrovirens’, de haagbeuk (Carpinus betulus) of de hulst.

Andere wintergroene struiken die ook winterhard zijn

Natuurlijk zijn bovenstaande haagplanten niet de enige wintergroene struiken die ook winterhard zijn. Als u een bladhoudende, winterharde haagplant zoekt kunt u ook kiezen voor de wintergroene liguster 'Atrovirens’, de haagbeuk (Carpinus betulus) of de hulst. U kunt al deze haagplanten snel en eenvoudig kopen in onze online winkel. Bij de omschrijvingen die bij onze haagplanten staan is altijd te lezen hoe het met de winterhardheid van de plant gesteld is. Alle haagplanten die wij verkopen in ons webshop gedeelte zijn geschikt om onze Nederlandse winters door te komen.

Alleen enkele planten met een matige winterhardheid dienen tijdens de allerstrengste winters beschermd te worden tegen de vorst. Heeft u nog vragen over de winterhardheid van onze haagplanten? Neem dan gerust contact met ons op. Ons vakkundige team helpt u graag bij het vinden van de juiste planten voor in uw tuin.