Carpinus betulus

Carpinus betulus

De meeste mensen kennen deze bekende haagplant als de haagbeuk, de Nederlandse naam. De welluidende Latijnse naam van deze boomsoort is carpinus betulus, een benaming die ook veel gebruikt wordt. De Latijnse naam geeft altijd de meeste zekerheid als we het over plantensoorten hebben. Alle plantenkenners ter wereld weten precies wat je bedoelt als je het hebt over carpinus betulus, terwijl de volkse benamingen per land verschillen. Ook bij het zoeken naar informatie over een plant of het bestellen van haagplanten is het fijn om te weten wat de Latijnse naam van een plant is, zo weet u tenminste zeker dat u de juiste plant bestelt. En dat is juist bij de haagbeuk geen overbodige luxe…

Het woord haagbeuk bestaat uit twee elementen, haag en beuk. In de natuur is de haagbeuk noch een haag, noch een beuk (de carpinus betulus is verwant aan de berk). Het is immers een gewone boomsoort, en die groeien van nature niet in een haagvorm. Dat deze boom toch de naam haagbeuk heeft gekregen, is echter niet zo moeilijk te verklaren. Deze inheemse soort, die in het wild alleen voorkomt in de zuidelijke delen van het land, groeit ook elders in het land zonder problemen. Langs tuinen en weilanden wordt de haagbeuk al eeuwenlang aangeplant als haag. Het woord is aangetroffen in een tekst uit de vijftiende eeuw, geschreven als haeghbuecke, maar mogelijk is het woord zelfs nog ouder dan dat.

Carpinus betulus met blote wortel
Carpinus betulus in pot
Carpinus betulus met kluit

 

Dat geeft wel aan dat de illustere carpinus betulus al eeuwenlang meedraait als haagplant. In Nederlandse dialecten bestaan er nog talloze andere namen voor deze boom, maar het woord haagbeuk is bij iedereen bekend. In Nederland hebben we er dus voor gekozen de geschiktheid als haagplant te benadrukken in de naam van de plant. In andere talen ligt de focus vaak op een ander aspect, zoals in het Engelse hornbeam, dat “hard hout” betekent. Als u in twee of meer talen over planten leest, schrijft of praat kan het nog knap verwarrend zijn dat er zoveel verschillende benamingen bestaan op de wereld. Wij kiezen daarom graag voor carpinus betulus, een even mooie als doeltreffende naam!

Het karakter van de carpinus betulus als haag

Het karakter van de carpinus betulus als haag

Wat is dan de reden dat de haagbeuk niet alleen beschouwd wordt als een uitstekende haagplant, maar ook vergeleken wordt met de beuk? Dat kan vooral verklaard worden door de opvallende overeenkomsten tussen de twee soorten. De bladeren, groeivorm en zelfs de toepassing als haagplant hebben de soorten met elkaar gemeen. De carpinus betulus wordt vandaag de dag met name geplant als alternatief voor de beukenhaag, omdat de haagbeuk minder eisen stelt en robuuster is dan de beuk. De populariteit van de haagbeuk is wat ons betreft meer dan terecht!