De hortensia als haag

14 oktober 2019
De hortensia als haag

De meeste mensen kennen de hortensia als bijzonder fraaie en stijlvolle bloem. Maar wist u dat de hortensia ook als haagplant ingezet kan worden? Een hortensiahaag geeft uw tuin een landelijke, serene uitstraling. De hortensia is tevens geschikt om in grote groepen aan te planten. Wilt u een mooie hortensiahaag creëren? Dan helpen we u graag op weg. We vertellen u waar u op let bij de aanleg van een hortensiahaag en welke hortensia’s u het beste kunt gebruiken.

Hortensiahaag creëren: welke hortensia is geschikt?
De hortensia (wetenschappelijke naam: Hydrangea) is als haagplant bladverliezend.

Hortensiahaag creëren: welke hortensia is geschikt?

De hortensia (wetenschappelijke naam: Hydrangea) is als haagplant bladverliezend. Wanneer u op zoek bent naar een heester waarmee u een privacyhaag kunt aanleggen kunt u beter kiezen voor een wintergroene haagplant met een compacte groeivorm. Toch kunt u met de hortensia een prachtige tuinafscheiding aanleggen die uw tuin op fraaie wijze omlijst. Daarnaast kunt u gedurende de zomer en het najaar genieten van een buitengewoon mooie bloemenzee in uw tuin. Er zijn diverse soorten hortensia geschikt om een lage, informele haag mee aan te leggen. We hebben de beste soorten Hydrangea voor u geselecteerd. U hoeft ze enkel nog uit te kiezen in onze webshop.

Een hortensiasoort die bijzonder geschikt is als haagplant is de Hydrangea macrophylla 'Bodensee'. Van juli tot september bloeit deze rasechte zomerbloeier met bolvormige bloemen met een mooie blauwe tot lichtpaarse kleur. De hortensia 'Bodensee' bloeit op tweejarig hout. Daarin is hij ietwat verschillend van veel andere hortensiasoorten. Laat ongeveer de helft van de takken van de struik staan bij het snoeien. Zo kunt u dus elke zomer genieten van de schitterende bloemenpracht die de hortensia 'Bodensee' laat zien. Wist u trouwens dat de kleur van de hortensia 'Bodensee' wordt bepaald door de grondsoort waarin hij wordt aangeplant?

De hortensia ‘Bodensee’
De hortensia 'Bodensee' reageert namelijk op een bijzondere manier op zure grond: ze krijgen dan een andere kleur dan ze in minder zure grondsoorten zouden krijgen.

De hortensia 'Bodensee' reageert namelijk op een bijzondere manier op zure grond: ze krijgen dan een andere kleur dan ze in minder zure grondsoorten zouden krijgen. Afhankelijk van de grond varieert de kleur van de hortensia 'Bodensee' van roze tot lila of blauw. In een zure grond zal deze hortensiasoort blauwachtig van kleur zijn, terwijl hij in een kalkrijke grond eerder roze tot donkerroze zal kleuren. Om de befaamde blauwpaarse kleur te verkrijgen voegen veel tuiniers ijzermeststof toe aan de grond waarin de hortensia ‘Bodensee’ staat. U ‘manipuleert’ de grond op deze manier als het ware.

Ook de Hydrangea macrophylla 'Alpenglühen' is een soort hortensia die vaak wordt gebruikt in hagen. Beide haagplanten vergen weinig onderhoud maar leveren wel een fraaie, lage haag op. We zien deze hortensiasoorten vaak terug in landelijke tuinen, maar ook in formelere tuinstijlen komen deze typen hortensia regelmatig terug. Ze worden in het laatste geval vaak in groepen aangeplant, maar niet als haagplant ingezet. De hortensia 'Alpenglühen' draagt donkerroze tot rode bloemen die door een bolvorm worden gekenmerkt. Hij bloeit net als de hortensia 'Bodensee' van juli tot september. Deze soorten hortensia kunnen dan ook prima samen in een haag worden geplant.

Andere soorten hortensia die als haagplant geschikt zijn
Een geheel andere soort haagplant is bijvoorbeeld de klimhortensia.

Andere soorten hortensia die als haagplant geschikt zijn

Met de bovengenoemde soorten kunt u een prachtige, landelijke hortensiahaag creëren. Natuurlijk zijn dit niet de enige soorten hortensia die geschikt zijn als haagplant. Een geheel andere soort haagplant is bijvoorbeeld de klimhortensia. Zoals zijn naam al doet vermoeden is dit een klimplant die het beste langs een tuinscherm of gevel omhoog kan klimmen. De klimhortensia is een bladverliezende haagplant die wordt gekenmerkt door een snelle groei. In juli en augustus bloeit deze klimplant met fraaie witte bloemschermen. De klimhortensia past overigens heel goed thuis in een vogelvriendelijke tuin – vogels nestelen zich immers graag in deze haagplant.

Een andere hortensiasoort die populair is als haagplant is de bolhortensia 'Annabelle' (wetenschappelijke naam: Hydrangea arborescens 'Annabelle'). De bolvormige bloemtrossen die zich van juli tot september aan de takken van de bolhortensia vormen zijn lichtgroen tot wit van kleur. Ook deze haagplant is geschikt voor het maken van lage, informele heggen. Verder vindt u in ons assortiment ook de pluimhortensia 'Kyushu', de pluimhortensia 'Vanille Fraise' en de eikenbladhortensia terug. Kijk zelf eens rustig rond in onze webshop en bepaal vervolgens welke hortensiasoort het beste bij uw tuinontwerp zou passen.

Hoeveel hortensia per meter?
Om een mooie hortensiahaag te creëren heeft u ongeveer 2 tot 3 hortensia’s per meter nodig.

Hoeveel hortensia per meter?

Om een mooie hortensiahaag te creëren heeft u ongeveer 2 tot 3 hortensia’s per meter nodig. Koopt u kleinere haagplanten? Dan kan het zijn dat u er iets meer nodig heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval met de eikenbladhortensia. De verschillende soorten hortensia zijn na de aanplant eenvoudig te verzorgen. Sommige soorten hoeven niet tot nauwelijks te worden gesnoeid, waardoor de hortensia als haagplant prima thuis past in een onderhoudsvriendelijk tuinontwerp. Bemest de hortensia jaarlijks met organische meststof om ervoor te zorgen dat de struik gezond blijft. Een gezonde hortensia in goede conditie zal goed groeien en volop bloeien.

Met de juiste verzorging zorgt u er ook voor dat de hortensia een mooie, volle struik blijft. Want hoewel de hortensia als haag nooit helemaal zichtdicht wordt, is het wel mooi als de struik jong en enigszins compact oogt. Dit kunt u bewerkstelligen door de haagplant zo nu en dan te snoeien. U stimuleert op deze manier ook de rijkelijke bloei van de hortensia.

Hortensia als haagplant kopen
Wilt u graag een mooie hortensiahaag in uw tuin aanleggen? Dan bent u bij Haagplanten.net aan het juiste adres.

Hortensia als haagplant kopen

Wilt u graag een mooie hortensiahaag in uw tuin aanleggen? Dan bent u bij Haagplanten.net aan het juiste adres. In onze webshop vindt u diverse soorten hortensia die als haagplant gebruikt kunnen worden. We hebben de planten reeds voor u geselecteerd op eigenschappen die ervoor nodig zijn om een mooie heg aan te leggen. Neemt u eens rustig een kijkje in onze webwinkel en laat u inspireren door de vele soorten hortensia waaruit u kunt kiezen. Wenst u eerst meer informatie over het kopen van hortensia of over onze overige haagplanten? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder!