Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Waarom snoeien bij regenachtig weer het beste is

snoeien regenachtig weer

Waarom snoeien bij regenachtig weer het beste is

Tuinieren is een geweldige hobby. Wat is er nu fijner dan op de eerste warme dagen van de lente de tuin in te gaan en een dag te besteden tussen de bloemen en planten? Helaas werkt het niet helemaal zo, want snoeien kunt u beter doen op een regenachtige dag. Waarom is dat eigenlijk zo?

Water plantjes

Ten eerste zijn de takken gemakkelijker door te knippen, omdat het water in de takken trekt en deze zachter maakt. Ten tweede is de kans op rafelige randen of scheuren kleiner

Water is goed voor de plantjes

Iedereen weet dat planten water nodig hebben, maar water is niet alleen goed als voeding voor de planten. Een plant die vochtig is, is vaak een beetje buigzamer dan een drogere plant. Dit maakt snoeien om twee redenen gemakkelijker. Ten eerste zijn de takken gemakkelijker door te knippen, omdat het water in de takken trekt en deze zachter maakt. Ten tweede is de kans op rafelige randen of scheuren kleiner, waardoor de plant zich beter kan herstellen van de snoeibeurt. Hiervoor hoeft het trouwens niet te stortregenen. Een dag met een hoge luchtvochtigheid is ook prima.

Daarnaast is een regenachtige dag vaak ook een bewolkte dag. Dit betekent dat er minder direct zonlicht op de plant valt en hoewel planten zeker zonlicht nodig hebben, is schaduw tijdens het snoeien een groot voordeel. Als u aan het snoeien bent, brengt u namelijk nieuwe bladeren aan de oppervlakte, die nog niet gewend zijn aan zoveel direct licht. Als de zon hier rechtstreeks op schijnt, kunnen de bladeren verbranden of bruine vlekken krijgen en dat is natuurlijk geen mooi gezicht. Een bewolkte, vochtige, of regenachtige dag is daarom ideaal om te snoeien.

Let er wel op dat u niet snoeit op een dag waarop zon en regen elkaar veel afwisselen. De regendruppels die dan op de nieuwe bladeren vallen, kunnen werken als een vergrootglas wanneer de zon weer gaat schijnen, waardoor de impact van de zonnestralen juist versterkt wordt. Kies voor uw tuinwerk dus vooral een dag uit die een beetje druilerig en bewolkt is. Het is misschien niet het ideale weer om de hele dag buiten te besteden, maar het is uiteindelijk wel veel beter voor uw tuin en uw planten.

 beste moment snoeien

Voor de meeste populaire haagplanten, zoals de laurierkers, de taxus, de thuja en de beukenhaag is echter te zeggen dat de lente een goed moment is voor een eerste snoeibeurt. (laurierkers)

Wat is het beste moment om te snoeien?

Wanneer een plant precies gesnoeid moet worden, verschilt een beetje per plantensoort. Voor de meeste populaire haagplanten, zoals de laurierkers, de taxus, de thuja en de beukenhaag is echter te zeggen dat de lente een goed moment is voor een eerste snoeibeurt. Zo tussen maart en begin juni groeien deze planten snel en herstellen ze dus ook snel van hun snoeibeurt. Door in het voorjaar te snoeien, kunt u uw tuin netjes houden voor de zomer. Vaak wordt gezegd dat de eerste snoeibeurt van het jaar het beste voor de langste dag plaats kan vinden.

Er zijn wel uitzonderingen op die regel. Als u bijvoorbeeld een bloeiende ligusterhaag wilt, is het niet handig om vroeg in het voorjaar al strak te snoeien, omdat u op die manier alle bloemknoppen uit de haag snoeit. Een oplossing is dan om óf later pas te snoeien, of voorzichtig te werk te gaan bij het snoeien, zodat u de uitstekende takken af kunt knippen zonder dat u alle bloesems uit de ligusterhaag snoeit. Bij veel bloeiende haagplanten, zoals de vlinderstruik en de hortensia, is het aan te raden om ook de uitgebloeide bloemen weg te snoeien in de zomer.

Wilt u uw haagplanten een flink stuk terugsnoeien of verjongen? Dan is de winter het beste moment voor de snoeibeurt. Bladverliezende haagplanten zoals de beukenhaag, de haagbeuk, de kornoelje en de meidoorn zijn in de winter in rust en kunnen op dat moment een grote snoeibeurt beter verdragen. Voor wintergroene haagplanten is dit verschil tussen zomer en winter minder groot, omdat planten zoals de laurierkers of de buxus nooit echt in rust gaan. Het is daarom handig om deze planten goed bij te houden, zodat radicale snoei niet nodig is.

planten snoei

Deze coniferen zijn ideaal om te gebruiken als haag, doordat ze hoog, wintergroen en zichtdicht zijn, maar ze groeien niet terug op oud hout. Dit betekent dat ze zeker ieder jaar goed gesnoeid moeten worden (Thuja)

Niet alle planten kunnen goed tegen snoei

Bij Haagplanten.net letten we er bij het kiezen van onze planten niet alleen op dat de planten een mooie haag op kunnen leveren, maar ook of ze zonder al te veel moeite verzorgd kunnen worden. We nemen planten die goed aangepast zijn aan het Nederlandse klimaat en die op veel standplaatsen en grondsoorten kunnen groeien. Toch zijn er nog wel verschillen in de verzorging van onze planten. Zo zijn sommige planten iets minder winterhard en hebben ze in de winter wat bescherming nodig, zodat ze niet bevriezen. Ook hebben we planten die minder goed tegen snoei kunnen.

De meest duidelijke en populaire voorbeelden hiervan, zijn onze schubconiferen zoals de thuja, de Californische cipres en de leylandii. Deze coniferen zijn ideaal om te gebruiken als haag, doordat ze hoog, wintergroen en zichtdicht zijn, maar ze groeien niet terug op oud hout. Dit betekent dat ze zeker ieder jaar goed gesnoeid moeten worden, want een te diepe snoeibeurt kan een gat in de haag maken dat niet meer groen wordt. Er zijn wel trucs om kleine foutjes op te lossen, maar als uw coniferenhaag echt veel te groot is geworden, is het waarschijnlijk tijd om hem te vervangen.

Dit klinkt heel dreigend, maar coniferen zijn verder heel makkelijke haagplanten om te verzorgen. Het goed bijhouden van de snoei zal in de praktijk betekenen dat u 1-3 dagen per jaar de elektrische heggenschaar uit de schuur moet halen en de haag even netjes moet scheren. En als u dat doet, doe het dan op een bewolkte dag!