Welke haag is geschikt voor een droge (zand)grond?

11 april 2019
Welke haag is geschikt voor een droge (zand)grond?

Als u een droge (zand)grond in uw tuin heeft, kan het een lastige klus zijn om de juiste haag uit te kiezen. Niet elke haagplant gedijt namelijk goed in een droge bodem. Toch is het heel goed mogelijk om een geschikte haag voor een droge grond te vinden. Als u wat extra aandacht besteedt aan de bodem in uw tuin en kiest voor de juiste haagplanten, is een fraaie tuinafscheiding ook voor u weggelegd. We vertellen u graag hoe u die mooie haag kunt realiseren op een droge grond.

De grond voorbereiden op de haag
Door humus aan de grond toe te voegen verrijkt u de bodem niet enkel met voedingsstoffen.

De grond voorbereiden op de haag

Een droge bodem is dikwijls ook vrij voedingsarm. De meeste haagplanten waarderen een voedingsrijke bodem echter wel. Gelukkig kunt u het leefklimaat van uw nieuwe haagplanten aanzienlijk verbeteren door de grond op de juiste manier voor te bereiden op de komst van de haag. Begin allereerst met het verbeteren van de bodem in uw tuin met compost. In schrale zandgrond is het van belang dat u flink wat humus aan de grond toevoegt. Dat komt uw haag straks ten goede. Begin het liefst al met het verbeteren van de bodem voordat u de nieuwe haag aan gaat planten.

Door humus aan de grond toe te voegen verrijkt u de bodem niet enkel met voedingsstoffen: ook voor de vochthuishouding van de grond is het essentieel dat er zich voldoende humus en organische stof in bevindt. Daarnaast houdt voldoende humus de bodem luchtig en goed doorlatend. Gebruik bij het aanplanten van uw nieuwe haag ook altijd aanplantgrond. Dat is eigenlijk iets dat we altijd aanraden, maar bij een schrale, droge zandgrond des te belangrijker. Door aanplantgrond te gebruiken zullen de nieuwe haagplanten straks beter aanslaan.

Voor welke haagplanten kies ik?
Ook de berberis, vlinderstruik, meidoorn en Japanse lariks worden bijzonder geschikt geacht om in een droge grond aan te planten.

Voor welke haagplanten kies ik?

Natuurlijk is niet elke haagplant geschikt voor een droge grond. Er is een fiks aantal haagplanten dat gedijt op nagenoeg elke grondsoort, maar er zijn ook heesters en bomen die echt specifieke eisen stellen aan de grond. Een populaire haagplant die prima gedijt op een wat drogere grond is de beukenhaag (Fagus sylvatica). Deze haagplant kan niet goed tegen natte voeten en geeft juist de voorkeur aan een niet al te vochtige grond. Hetzelfde geldt voor de liguster. Deze werd in de jaren ’70 al op grote schaal aangeplant bij nieuwbouwwoningen. Dergelijke woningen stonden vaak op droge, zanderige bouwgronden. De liguster heeft toen al bewezen zich fier staande te houden in wat drogere omstandigheden.

Ook de berberis, vlinderstruik, meidoorn en Japanse lariks worden bijzonder geschikt geacht om in een droge grond aan te planten. Wilt u liever een wintergroene heg aanleggen? Dat is geen probleem. De laurierkers, Griselinia littoralis, Japanse kardinaalsmuts en olijfwilg houden zich prima staande in een droge grond. Daarnaast zijn veel coniferen ook niet al te kieskeurig wat grondsoort betreft. Een coniferenhaag kan prima in een droge grond worden aangeplant, mits u de juiste soort kiest. De thuja ‘Brabant’ is een voorbeeld van een populaire haagconifeer die ook in een droge grond kan gedijen.

Bij aanhoudende droogte dient u uw heg echter wel van extra water te voorzien. Houd de grond gezond en rijk aan humus: zo wordt vocht immers ook beter vastgehouden in de bodem. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat u de haag op de juiste manier verzorgt. Dat is altijd essentieel, maar bij een droge grond nog belangrijker. Als u rekening houdt met deze factoren, is een mooie haag zeker ook voor uw tuin weggelegd. Heeft u nog vragen of wilt u persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op. Onze professionals helpen u graag bij het vinden van de juiste haagplant voor uw tuin.

Houd planten en bodem in goede conditie
Het mulchen van de bodem in uw tuin kan ook een goede oplossing zijn bij een droge grond.

Houd planten en bodem in goede conditie

Een droge grond verdient net iets meer aandacht dan een goed doorlatende grond die rijk aan humus is. In een dergelijke grond gedijen de meeste planten namelijk prima. ’s Winters kunt u de bodem in uw tuin verwennen met een laagje compost. Hark het materiaal vervolgens lichtjes de grond in. Dit kunt u in het vroege voorjaar eventueel herhalen. Zo blijft de grond rijk aan humus. U kunt ook bladaarde of oude koemest gebruiken. Ook deze materialen bevatten veel humus. Daarnaast kunt u uw haag twee maal per jaar bemesten. Gebruik hiervoor organische tuinmest of hagenmest.

Het mulchen van de bodem in uw tuin kan ook een goede oplossing zijn bij een droge grond. Door uw gazon of de grond rond uw haag of andere beplanting te bedekken met natuurlijk materiaal worden voeding en vocht beter vastgehouden in de grond. Mulchen is tevens een prima manier om uw tuin onkruidvrij te houden. Wanneer u de bodem mulcht, blijft deze tevens luchtiger. Uw beplanting zal er zeker wel bij varen. U kunt voor het mulchen verschillend materiaal gebruiken. Gebruik houtsnippers, stro, boomschors, gras, bladeren, cacaodoppen of een fikse laag compost.

Op deze manier houdt u uw planten en bodem in goede conditie. Mulch zorgt er tevens voor dat uw bodem en beplanting beschermd blijven tegen vorst. Dit is heel handig gedurende koude winters. Houdt u rekening met deze zaken? Dan kunt u ook wanneer er in uw tuin sprake is van een droge, voedingsarme grond volop van uw erf en beplanting genieten. Kijkt u ook eens rond in onze webshop en laat u inspireren door de mooie haagplanten die geschikt zijn voor een droge grond. In de productomschrijvingen bij onze diverse heesters en bomen staat aangegeven welke grondsoort er vereist wordt. We wensen u veel plezier bij het uitzoeken van een fraaie tuinafscheiding!