Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Wintergroene hagen snoeien

Wintergroene hagen snoeien

Wintergroene hagen snoeien

Het is lente en dat betekent dat het weer tijd wordt om in de tuin te gaan werken. Natuurlijk is er het hele jaar door wel wat te doen in de tuin, maar in de lente, als het warmer begint te worden en de dagen wat langer zijn, is het toch aantrekkelijker om de dagen buiten te besteden. Wat kan ik dan allemaal doen in de lente? Nu, wintergroene hagen snoeien bijvoorbeeld!

Wanneer moet ik snoeien

De lente is het ideale moment om te snoeien, maar het is wel belangrijk om een beetje op het weerbericht te letten wanneer u gaat snoeien.

Wanneer moet ik snoeien?

De lente is het ideale moment om te snoeien, maar het is wel belangrijk om een beetje op het weerbericht te letten wanneer u gaat snoeien. Zo is het bijvoorbeeld het beste om te snoeien op een bewolkte of zelfs regenachtige dag. De bewolking zorgt ervoor dat de zon niet zo fel schijnt op de bladeren die na het snoeien aan de oppervlakte komen. Deze verbranden snel, omdat ze de zon niet meer gewend zijn. Dat is dus zeker iets om rekening mee te houden, als u uw dagje tuinieren gaat plannen.

Regen kan ook helpen. Natuurlijk heeft niemand zin om in de tuin te werken als het stort van de lucht, maar een dag met motregen, of een droog moment op een dag met buien, is wel ideaal. De regen verzacht de takken wat, waardoor deze veel minder beschadigen bij het snijden of knippen. Geen zin om in de regen te werken? Dan kunt u ook uw haag nat sproeien met een tuinslang voor u aan het werk gaat. Let wel extra op de zon wanneer u dit doet, want de waterdruppels maken de zonnestralen alleen maar intenser voor de bladeren.

Haagconiferen snoeien

Bij snelgroeiende coniferen, zoals de leylandii, zal dit wat vaker dan één keer per jaar nodig zijn. (leylandii)

Haagconiferen snoeien

Bij wintergroene haagplanten denken veel mensen direct aan coniferen. Niet onlogisch, want coniferen zijn inderdaad zeer geschikt als haagplanten. Ze zijn hoog, hebben een dichte groeivorm en zijn over het algemeen makkelijk te verzorgen. Een coniferenhaag is dan ook een prachtige vervanging van een schutting, voor mensen die graag privacy in hun tuin hebben. De verzorging van coniferen is, nadat de coniferen eenmaal goed geworteld zijn, vooral gecentreerd rond het jaarlijkse snoeien. Bij snelgroeiende coniferen, zoals de leylandii, zal dit wat vaker dan één keer per jaar nodig zijn.

De meeste haagplanten – en dus ook coniferen – kunnen het beste gesnoeid worden in de lente, voor de langste dag van het jaar. Na de rust van de winter, lopen planten in de lente weer jong uit. Als u snoeit voor de langste dag (21 juni), hebben de planten de hele zomer en herfst om bij te komen van hun snoeibeurt en heeft u, wanneer nodig, nog genoeg tijd om later in het jaar nog een keer te snoeien. Daarnaast: snoeien in de lente zorgt ervoor dat uw tuin er netjes bij staat voor de zomer!

Het snoeien van haagconiferen kunt u het beste doen met een flinke heggenschaar of een elektrische snoeischaar. Als u zeker wilt zijn dat u recht gaat, kunt u een touwtje spannen over de lengte van de haag, op de gewenste hoogte en alles wat hier bovenuit steekt wegknippen. Haal de afgesneden takken van de haag weg, zodat deze geen zonlicht absorberen. Veel coniferen, zoals de thuja of de Californische cipres, kunnen er niet goed tegen om tot in het oude hout teruggesnoeid te worden. De taxus kan hier wel tegen en vormt daarmee een uitzondering onder de haagconiferen.

Hagen met grote bladeren snoeien

De laurierkers, Viburnum of de Japanse broodboom hebben grote bladeren. (Japanse broodboom)

Hagen met grote bladeren snoeien

Aan de andere kant van het wintergroene spectrum staan de haagplanten met grote, (vaak leerachtige) bladeren. We hebben het bijvoorbeeld over de laurierkers, Viburnum of de Japanse broodboom. Hoewel deze planten flinke bladeren hebben, blijven ze mooi groen in de winter en ook zij lopen in de lente weer jong uit. Dit soort planten kunnen beter niet gesnoeid worden met groot gereedschap, omdat u dan gemakkelijk de bladeren doorknipt, wat er niet zo sierlijk uitziet. Het is daarom beter om gebruik te maken van een scherpe snoeischaar, waarmee u gemakkelijk losse takken door kunt knippen.

Laurierkers, Viburnum, Japanse broodboom en ook bijvoorbeeld rhododendron zijn meestal vrij grote planten met een wat ronde groeivorm. In tegenstelling tot coniferen zijn het heesters, die vaak evenveel in de breedte als in de hoogte groeien. Als u de ruimte ervoor heeft, kan het dan ook heel mooi zijn om deze planten wat minder formeel en ronder te laten groeien dan u misschien zou doen bij een coniferenhaag. Dit kan ook heel mooi werken als u een laurier of andere plant met grote bladeren solitair in de tuin heeft staan.

Hoe vaak moet ik snoeien

De meeste haagplanten, zeker meer informele hagen, kunnen prima toe met één snoeibeurt per jaar.

Hoe vaak moet ik snoeien?

De lente is meestal het beste moment voor de eerste snoeibeurt van het jaar. Of er later in het jaar, bijvoorbeeld in augustus of september, nog een tweede snoeibeurt nodig is, dat hangt af van de groeisnelheid van de plant en van uw tuinontwerp. Bij zeer snelgroeiende haagplanten, zoals de leylandi of sommige soorten laurierkers, is het zeker aan te raden om vaker per jaar te snoeien. Ook als u een hele formele haag wilt maken, of doet aan vormsnoei, is het handig om meerdere keren te snoeien. Laat hier steeds minimaal 4 weken tussen zitten.

De meeste haagplanten, zeker meer informele hagen, kunnen echte prima toe met één snoeibeurt per jaar. Als u niet zo houdt van tuinieren, maar wel van een mooie, verzorgde tuin, is het handig om wat langzamer groeiende haagplanten te kiezen. Dat scheelt een heleboel werk in de verzorging.