Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Coniferen snoeien

Bij Haagplanten.net leest u alles over het snoeien van coniferen, zoals u van ons gewend bent!

Coniferen kopen

Coniferen zijn uitermate geschikt om formele hagen van te maken. De meeste coniferen zijn wintergroen en kunnen goed in een strakke vorm gesnoeid worden. Daarbij zorgen ze met hun hoogte en dichte groeivorm voor een blikdichte haag waar niemand overheen kan kijken. Coniferen kunnen daarom goed gebruikt worden als afscheidingshaag. De coniferen die hier het meest geschikt voor zijn noemen we haagconiferen. Schubconiferen, zoals de thuja en de Californische cipres, hebben een zacht uiterlijk en omranden uw tuin op een vriendelijke manier. De taxus is de enige naaldboom onder onze haagconiferen, deze ziet er ook wat scherper uit. Wij vertellen u hier graag iets meer over hoe u coniferen snoeien aanpakt.

Langzame groei voor een lage haag

Hoe snoei ik mijn coniferen?

Als u een hoge, nette coniferenhaag wilt, is het belangrijk al vroeg te beginnen met het snoeien van de planten. Zodra de planten de hoogte hebben bereikt die u wenst, kunt u beginnen met het bijhouden van de takken. De coniferen kunnen namelijk niet tot in het oude hout teruggesnoeid worden. Snoei daarom de jonge, lichtgroene scheuten ongeveer 10 cm terug. Bij verkeerd snoeien kan het gebeuren dat er dorre plekken in uw haag ontstaan. Dit komt meestal doordat die takken te weinig zonlicht krijgen. Blijf er daarom altijd voor zorgen dat de bovenkant van de haag smaller is dan de onderkant. Zo krijgt elk deel van de plant genoeg zonlicht en ontstaan er geen bruine plekken. De enige uitzondering hierop is de taxus. Een taxushaag loopt namelijk wel uit op oud hout.

Voor elke tuinier met een coniferenhaag is het onmisbaar om goed gereedschap te hebben. Gebruik voor het snoeien van coniferen altijd scherp gereedschap: een scherpe heggenschaar of een elektrische snoeischaar. Als de takken recht afgesneden worden ziet uw haag er mooier uit en kan de plant zich veel makkelijker herstellen. Ook een ladder of trapje is onontbeerlijk als de haag op hoogte is gekomen en u niet al te lang bent. De meeste coniferen groeien erg hoog.

trage groei minder onderhoud

Als u geen haag van 5 of 6 meter hoog wilt, is het daarom handig om ook de bovenkant af te snoeien, maar wel pas als de planten op de gewenste hoogte zijn. Coniferen zonder kroon groeien namelijk een stuk langzamer.

Langzaam groeiende coniferen, zoals de taxus, zijn ook geschikt voor vormsnoei en hiermee uitstekende buxusvervangers. Let er ook hierbij op dat elk deel van uw plant voldoende zonlicht krijgt zodat er geen bruine plekken in uw sculptuur ontstaan.

Wanneer snoei ik mijn coniferenhaag?

Het snoeien van een coniferenhaag moet ongeveer twee keer per jaar gebeuren. De eerste keer kan het beste plaatsvinden tussen de ijsheiligen, half mei, en de langste dag, half juni. Daarna kan de haag nog een keer gesnoeid worden in augustus. Een uitzondering is de leylandcipres (Cupressocyparis leylandii), die erg snel groeit en daarom vaker gesnoeid moet worden. Als u een haag van leylandcipres in uw tuin heeft, is het aan te raden deze elke 4 of 6 weken te snoeien, naar behoefte. Snoei uw haag zeker niet meer na september. De planten hebben dan niet genoeg tijd om zich te herstellen voor de winter en kunnen makkelijk vorstschade oplopen.

Coniferen kopen bij Haagplanten.net

Alle coniferen die wij op Haagplanten.net verkopen zijn vrij makkelijk te snoeien. Schubconiferen zoals de thuja en de leylandii hebben altijd de eigenschap dat ze goed snoeibaar zijn, maar ook de taxus levert bij het snoeien weinig problemen op. Dit maakt hem uniek onder de naaldbomen, die over het algemeen juist lastig te snoeien zijn. Neemt u vooral een kijkje in onze catalogus en kom erachter of onze coniferen geschikt zijn voor uw tuin. Coniferen kopen bij Haagplanten.net is net zo eenvoudig als het snoeien!