Californische cipres planten

Californische cipres planten

Wie op zoek is naar een coniferenhaag die hoog genoeg wordt om dienst te doen als privacyhaag stuit al vrij snel op de Californische cipres (Chamaecyparis lawsonia). Die groeit weliswaar wat langzamer dan de leylandii, maar hij is veel sneller blikdicht en zal met enkele jaren hoog genoeg zijn om uw tuin tegen inkijk te beschermen. Bovendien is de Californische cipres makkelijker te onderhouden dan de leylandii. Een haag van de Californische cipres planten is dus helemaal geen verkeerd idee. Deze coniferen zijn in drie prachtige kleuren verkrijgbaar en vrij gemakkelijk te planten. Met de planttips van Haagplanten.net kan er niet veel meer fout gaan.

Hoe plant ik een Californische cipressenhaag?

Voor u een Californische cipres kopen en planten gaat, is het wel belangrijk dat u zeker weet dat deze haagplanten de grond in uw tuin aankunnen. De Californische cipres gedijt op praktisch iedere bodemsoort, maar een leembodem of grond waar water in blijft staan is schadelijk voor de wortels. Iedere andere goed doorlatende bodem is geschikt. Heeft u dat? Dan kunt u zo aan de slag:

  1. Bereid zo kort mogelijk voor de levering van de planten de grond in uw tuin voor door deze van onkruid te ontdoen. Dit onkruidvrije deel moet tot minstens een halve meter vanaf alle kanten van uw haag lopen en minimaal zo blijven tot de planten volgroeid zijn.
  2. Graaf op de plek waar de haag moet komen een geul die minstens 50 centimeter diep en 35 centimeter breed is. Omdat het belangrijk is dat uw haag recht is, raden wij aan om een lijn over de lengte van de haag tussen twee palen te spannen voor u hieraan begint.
  3. Gooi een deel van de aarde terug in de geul of woel op de bodem van de geul de aarde los, zodat de planten in losse grond makkelijker kunnen doorwortelen. Als u voor de eerste optie kiest, moet u de geul natuurlijk wel iets dieper graven, anders staan de planten niet diep genoeg.
  4. Nu de geul klaar is, kunnen de planten erin gezet worden. Bij Californische cipressen met pot moet de pot er eerst af, bij kluitplanten hoeft het netje er alleen af als deze van metaal is. De planten moeten rechtop staan. Meestal gaat dit met twee man makkelijker.
  5. U heeft nog aarde over van het graven. Deze mag over de wortels van de Californische cipressen in uw haag heen. Zo verankert u als het ware de planten. Druk daarom de aarde aan met uw voet om ze goed vast te zetten, maar wees daar wel voorzichtig mee.
  6. Nu heeft uw Californische cipressenhaag alleen nog water nodig. Het beste kunt u dit doen door een 15 tot 20 centimeter hoog dijkje te maken en deze vol te gieten met 5 liter water voor kleinere planten en 10 liter water voor hogere exemplaren.

Californische cipressenhaag na het planten

Californische cipressenhaag na het planten

We raden uw Californische cipres planten op natte grond dan wel af, maar in de eerste jaren na het aanplanten moeten deze coniferen flink wat water krijgen. Als ze volgroeid zijn, hoeft dat minder te gebeuren. Bovendien is met enige regelmaat uw Californische cipres snoeien een must. Omdat hij slechts 30 centimeter per jaar groeit, hoeft dit niet vaker dan een à twee keer per jaar te gebeuren, maar het moet wel. Net als de leylandii is de Californische cipres namelijk een schubconifeer en deze kunnen, in tegenstelling tot de taxus, niet in het oude hout gesnoeid worden.

Wilt u een haag van Californische cipressen kopen? Bij Haagplanten.net vindt u de mooiste exemplaren.