Coniferen planten

Er zijn veel verschillende coniferen op Haagplanten.net die elk hun eigen manier van planten behoeven. Gelukkig hebben wij alles voor u op een rijtje gezet!
Coniferen kopen
Coniferen planten

Veel mensen die op zoek zijn naar een formele, wintergroene haag zullen uiteindelijk coniferen planten. Coniferen zijn namelijk het hele jaar groen en omdat ze geen grote bladeren, maar kleine naalden of schubben hebben, kunnen ze zonder al te veel moeite in een hele strakke vorm gesnoeid worden. Op die manier geeft een coniferenhaag uw tuin een nette uitstraling. Om ervoor te zorgen dat die uitstraling zo verzorgd mogelijk wordt, helpen wij u alvast op weg met het planten van uw coniferenhaag.

Taxus baccata
Populair
Taxus baccata
Taxus baccata
Vanaf
2,04
arrow-right
Thuja 'Brabant'
Populair
Thuja 'Brabant'
Thuja occidentalis 'Brabant'
Vanaf
2,16
arrow-right
Leylandii conifeer
Populair
Leylandii conifeer
Cupressocyparis leylandii
Vanaf
2,70
arrow-right
Gele Californische cipres 'Stardust'
Chamaecyparis lawsoniana 'Stardust'
Vanaf
16,20
arrow-right

Het beste moment om een coniferenhaag te planten

Uw nieuwe coniferenhaag krijgt de beste start als u de coniferen in de herfst plant. De herfst is om verschillende redenen het ideale seizoen om een haag te planten. Allereerst is de grond nog redelijk warm van de zomer. Hierdoor is de aarde relatief los, wat het voor de nieuwe haagplanten eenvoudiger maakt om alvast te gaan wortelen. Dit is de eerste stap op weg naar het aanslaan van de planten en het wennen aan uw tuin. Verder zit er in de herfst nog zoveel water in de grond dat de wortels van de planten zich zonder al te veel hulp kunnen voeden.

Als het niet lukt om in het najaar uw coniferen te planten, dan is zo vroeg mogelijk in het voorjaar een andere optie. Het enige mogelijke probleem met die periode is dat het in maart of april nog kan vriezen. Vorst is onwenselijk voor het planten van een haag, omdat u dan geen geul of plantgaten kunt graven en de wortels van de planten nergens heen kunnen. Wordt er in het vroege voorjaar geen vorst meer verwacht, dan kunt u met een gerust hart uw coniferen planten. Het is dus grofweg tussen september en april mogelijk om uw coniferen te planten. Binnen die periode volstaat iedere vorstvrije dag, al is het ook raadzaam om de verwachte vorst in de gaten te houden. Tijdens een relatief warm jaar kunt u uw coniferenhaag nog in november of begin december planten, maar over het algemeen zijn september, oktober, maart of april de beste maanden om de coniferen in de grond te zetten.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Het beste moment om een coniferenhaag te planten

Hoeveel coniferen per meter?

Als u een coniferenhaag planten gaat, plant u vrij veel coniferen op een klein stuk grond. Meer coniferen per strekkende meter betekent een dichtere haag, maar als u te veel coniferen op elkaar plant, kunnen de wortels nergens heen en zullen de planten zwakker worden. Hierdoor zijn ze kwetsbaarder voor ziektes en uitval. Grotere planten hebben normaal gesproken een uitgebreider wortelstelsel dan kleinere exemplaren, waardoor u er minder per meter haag nodig heeft dan bij planten die maximaal een meter hoog zijn.

Er zijn kleine verschillen tussen coniferensoorten als het op het aantal coniferen per strekkende meter aankomt. Als stelregel kunt u echter aanhouden dat u bij aanschaf van exemplaren tot een meter hoogte 3 tot 6 coniferen per meter plant. Bij hogere exemplaren heeft u aan 2 à 3 planten per meter genoeg. Van enkele snelgroeiende coniferen, zoals de leylandii of sommige soorten thuja, heeft u aan 2 planten per lopende meter of 3 planten per 2 meter al voldoende. Op onze productpagina’s vindt u bij iedere coniferensoort op elk formaat hoeveel exemplaren u voor een meter haag nodig heeft.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Hoeveel coniferen per meter?

Met blote wortels, kluit, of toch in een pot?

De coniferen van Haagplanten.net zijn in verschillende vormen leverbaar, die elk hun eigen manier van planten behoeven. Wij verkopen onze coniferen met blote wortels, met een kluit, in een pot of als kant-en-klaarhaag. Daar moet wel bij gezegd worden dat wij niet al onze coniferen in elke vorm verkopen. Het hangt allemaal af van de soort.

Coniferenhaag met blote wortels planten

Onze Taxus baccata is de enige coniferensoort die wij leveren met blote wortels. Dit betekent dat er geen aarde om de wortels heen zit. Planten met blote wortels zijn relatief goedkoop, maar kunnen ook makkelijk beschadigen. Omdat er een vrij grote kans is op uitval, is het bij blote wortels vaak verstandig om in een ongebruikte hoek van de tuin nog wat extra planten te laten groeien. Mocht een van uw haagplanten het dan niet redden, dan kunt u uw extra plant verplaatsen om geen gat in de haag te krijgen.

Onze planten die met blote wortels worden geleverd zitten in kartonnen dozen. Dit is om de wortels te beschermen. Deze kunnen namelijk niet goed tegen zonlicht. Coniferen met blote wortels moeten na de levering zo snel mogelijk geplant worden, omdat ze erg kwetsbaar zijn. Het is dus zeker bij blote wortels belangrijk dat u direct die dag tijd heeft om uw haag te planten. 

Coniferenhaag met kluit planten

Bijna al onze coniferen zijn leverbaar met een kluit. Samen met de aarde waar ze in groeien zitten de wortels in een netje van jute of metaal. De wortels beschadigen bij een kluit minder snel en de kans op uitval is daardoor veel kleiner. Waar coniferen met blote wortels bij levering enigszins kaal lijken, zijn planten met een kluit van begin af aan al behoorlijk vol. Het duurt nog wel even voordat ze helemaal blikdicht zijn. Bij coniferen met een kluit heeft u direct een goede indicatie van hoe diep de geul moet zijn waar de haag in geplant wordt. Let bij het planten even goed op het netje van de kluit. Als dit netje van jute is, kan het gewoon om de wortels heen blijven zitten. Jute is bio-afbreekbaar en zal dus vanzelf verdwijnen. Een netje van metaal moet vanzelfsprekend wel van tevoren verwijderd worden, anders komen de wortels al snel ruimte tekort. 

Coniferenhaag met pot planten

Potplanten zijn nog wat duurder dan planten met een kluit. Dit komt doordat deze haagplanten op een andere manier gekweekt worden, namelijk in kassen. Dit is een veel duurdere en intensievere manier om planten te kweken. De wortels van een potplant hebben nog minder kans op beschadiging en ze vallen dus praktisch nooit uit. Een ander voordeel aan coniferen in een pot is dat ze niet direct na de levering geplant hoeven te worden. Mocht het dus onverhoopt toch vriezen op de dag van levering, dan is het geen probleem om deze planten te laten wachten tot het weer dooit. Zorg er in dat geval voor dat de planten op een goede plaats opgeslagen staan en genoeg water krijgen zolang ze nog in de pot zitten. De planten kunnen best een paar weken wachten voor ze de grond in gaan.

Kant-en-klare coniferenhagen

Als u echt snel een volle coniferenhaag neer wilt zetten, zijn onze kant-en-klaarhagen de beste keuze. Deze haagelementen zijn op onze velden of in onze kassen al volledig uitgegroeid tot volwassen hagen en kunnen binnen een dag een mooie, blikdichte haag om uw tuin vormen. Niet alleen het planten gaat zo sneller – binnen een ochtend kunt u met vier mensen al 30 meter haag neerzetten! – maar u hoeft ook niet te wachten tot de haag blikdicht is. Voornamelijk bij kant-en-klaar hagen is het aan te raden niet in uw eentje te werk te gaan, aangezien de haagelementen behoorlijk zwaar zijn.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Met blote wortels, kluit, of toch in een pot?

Welke grond is geschikt voor coniferen?

De meeste coniferen in ons assortiment kunnen vrijwel overal geplant worden. Een deel van hun enorme populariteit hebben haagconiferen daar ook zeker aan te danken. Een goed gedraineerde bodem is een must voor bijna alle coniferen. Waar de meeste coniferen weinig moeite met aanhoudende droogte hebben, leidt een grond waarin hun wortels langere tijd onder water blijven staan vrijwel onvermijdelijk tot wortelrot. Dit veroorzaakt onherstelbare schade aan de planten en is vaak lastig te verhelpen bij zware grond die moeilijk te draineren is. Een bodem die uit zware klei bestaat is daarom ongeschikt voor de taxus, de thuja, de leylandii, de Californische cipres of onze andere haagconiferen. De meeste grondsoorten in Europese tuinen zijn echter goed genoeg te draineren om een coniferenhaag te planten.

Iedere grondsoort kan het beste gedraineerd worden voor u uw coniferenhaag planten gaat. Als u een geul in de tuin graaft voor uw coniferen, prikt u een aantal gaten in de bodem voor u de planten in die geul plaatst. Hierdoor kan overtollig water bij zware regenval of overmatige bewatering wegstromen en staan de wortels van uw coniferenhaag niet te lang onder water. Natte grond is voor de meeste coniferen dus niet geschikt, maar er zijn ook haagconiferen die liever niet in al te droge grond staan. Zo houden de leylandii en de thuja niet van erg droge bodems. Het is  belangrijk om in de gaten te houden dat de planten voldoende water krijgen. In de eerste jaren geldt dat overigens voor alle coniferen. Zelfs de meest droogteresistente coniferen hebben in hun jonge jaren voldoende water nodig om uiteindelijk uit te groeien tot coniferen die tegen droogte kunnen.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Welke grond is geschikt voor coniferen?

Hoeveel zon of schaduw kunnen coniferen aan?

Ook als het gaat om hoeveel zonlicht de planten kunnen verdragen zijn er verschillen tussen de soorten coniferen in ons assortiment. Wel is het zo dat onze haagconiferen over het algemeen vrij breed inzetbaar zijn als het om standplaats gaat. Alle gangbare haagconiferen voelen zich wel op hun gemak op een plek in de zon of de halfschaduw. Alleen als uw tuin het grootste deel van de dag in de schaduw ligt is enkele voorzichtigheid geboden. De Californische cipres en de Japanse lariks staan namelijk liever niet op zo’n schaduwrijke plek. Ze zullen daar minder dicht vertakken en minder naalden krijgen.

Fel zonlicht is overigens vrijwel altijd schadelijk als uw coniferen net gesnoeid zijn. Er valt dan opeens veel licht op delen van de plant die dat niet gewend zijn, waardoor vooral jonge scheuten kunnen verbranden. En dat is rond het snoeien een extra groot risico, omdat de beste snoei momenten rond de groeispurten van de planten vallen. Als uw coniferenhaag een zonnige standplaats heeft, is het dus verstandiger om te wachten tot een bewolkte dag voor u uw coniferen snoeien gaat. Heeft het kort daarvoor ook nog geregend, dan knipt u gemakkelijker door de takken heen en worden de snoeiwonden netter.

Bekijk meer arrow-down
Bekijk minder arrow-up
Hoeveel zon of schaduw kunnen coniferen aan?

Coniferen water geven

De belangrijkste tijd om coniferen water te geven, is als ze net geplant zijn. In de eerste weken moeten de coniferen veel wortels laten groeien en hebben ze dus veel water nodig om te settelen op hun nieuwe plekje. Houdt daarom goed in de gaten dat de grond rond de coniferen altijd vochtig is. Ook zijn coniferen over het algemeen gevoelig voor aanhoudende droogte. Bij langdurige warme, droge periodes kan het dus noodzakelijk zijn om uw coniferen extra te bewateren. Het beste is om in die periodes twee keer per week flink water te geven. U kunt hierbij zelfs een kuiltje graven om de kluit van de conifeer heen, zodat het water niet naar de zijkanten wegloopt. De grond heeft immers wat tijd nodig om het water in zich op te nemen voor het bij de wortels uitkomt.

Wat belangrijk is bij het water geven, is dat het water niet op de naalden terecht komt. Natuurlijk is dit op een regenachtig moment niet zo’n probleem – dan zijn de naalden toch al nat – maar op een zonnige dag werken de druppels als een soort vergrootglas. Wanneer de zon daarop schijnt kunnen er brandplekken ontstaan. Daarnaast is het sowieso een beter idee om de kluit direct water te geven, aangezien de naalden van een conifeer werken als een soort paraplu. Het water dat op de naalden valt, komt dus meestal niet terecht bij de kluit. Daarnaast kan water op de bomen zelf schimmelvorming bevorderen.

loader
Laden...