Coniferen planten

Coniferen planten

Wanneer u een coniferenhaag gaat planten, is er enige voorbereiding vereist. Natuurlijk moet u in de eerste plaats een goede plaats uitkiezen in uw tuin. Coniferen zijn uitermate geschikt als tuinafscheiding. Ze zijn lekker hoog en de meeste soorten vormen een mooie, blikdichte haag. Als u heeft besloten waar uw haagconiferen moet komen te staan, is het handig om op die plek een touwtje te spannen tussen twee palen. Zo ontstaat er een rechte lijn die u kunt gebruiken als u een gleuf gaat graven, om later de haag in te planten.

Om te weten hoe breed en diep de gleuf moet zijn, kunt u kijken naar de kluit of pot van de coniferen. Alle wortels van de planten moeten in de geul passen. Deze moet daarom ten minste even diep zijn als de kluit of pot hoog is, en ongeveer 10 of 20 cm breder dan de kluit of pot. Woel de aarde in de gleuf goed los en voeg ook alvast wat tuinturf of andere vruchtbare bodem toe. U kunt nu de coniferen in de gleuf gaan planten. Zet de bomen er een voor een in en duw daarna voorzichtig, maar stevig, de grond weer aan. Hierbij moet u zowel oppassen dat u de wortels niet beschadigd, als dat de coniferen stevig op hun plek staan. Ga dus secuur te werk.

In de eerste paar weken is het belangrijk dat de coniferen veel water krijgen. De wortels kunnen anders uitdrogen. Als het dus niet zoveel regent, moet u uw nieuwe haag zelf extra water geven. Als u hoge haagconiferen heeft besteld, vergeet dan niet dat deze bij levering al vrij zwaar zijn. Het is in dat geval zeker geen overbodige luxe om vrienden of familie om hulp te vragen bij het planten van de coniferen. Dit is beter voor uw rug en het is ook nog eens gezelliger. Coniferen kunnen meestal het beste geplant worden tussen november en half april. In de winter zijn de planten namelijk in rust en groeien ze niet zo hard. Dit is gunstig, omdat ze bij het planten behoorlijk kwetsbaar zijn. Let er wel op dat ze niet bij vorst geplant kunnen worden.

Verschillende leveringsvormen

Met blote wortels, met een kluit, of toch in een pot?

De coniferen van Haagplanten.net zijn in verschillende vormen leverbaar, die elk hun eigen manier van planten behoeven. Wij verkopen onze coniferen met blote wortels, met een kluit, in een pot of als kant-en-klaarhaag. Daar moet wel bij gezegd worden, dat wij niet al onze coniferen in elke vorm verkopen. Het hangt allemaal af van de soort: bij Haagplanten.net hebben we veschillende soorten coniferenhaag. Hieronder worden per vorm tips gegeven voor het planten van coniferen.

Onze taxus baccata is de enige coniferensoort die wij leveren met blote wortels. Dit betekent dat er geen aarde om de wortels heen zit. Planten met blote wortels zijn relatief goedkoop, maar kunnen ook makkelijk beschadigen. Omdat er een vrij grote kans is op uitval, is het bij blote wortels vaak verstandig om in een ongebruikte hoek van de tuin nog wat extra planten te laten groeien. Mocht een van uw haagplanten het dan niet redden, kunt u uw extra plant verplaatsen om geen gat in de haag te krijgen. Onze planten die met blote wortels worden geleverd zitten in kartonnen dozen. Dit is om de wortels te beschermen, deze kunnen namelijk niet goed tegen zonlicht. Coniferen met blote wortels moeten na de levering zo snel mogelijk geplant worden, omdat ze erg kwetsbaar zijn. Het is dus zeker bij blote wortels belangrijk, dat u direct die dag tijd heeft om uw haag te planten. Gelukkig kunt u bij Haagplanten.nl zelf uitkiezen wanneer uw bestelling geleverd wordt.

Coniferen leverbaar met kluit
Coniferen leverbaar met blote wortel
Coniferen leverbaar in pot

Bijna al onze coniferen zijn leverbaar met een kluit. Dit is een netje van jute of metaal waar de wortels in zitten samen met de aarde waar ze in groeien. De wortels beschadigen bij een kluit minder snel en de kans op uitval is daardoor veel kleiner. Waar coniferen met blote wortels bij levering enigszins kaal lijken, zijn planten met een kluit van begin af aan al behoorlijk vol. Het duurt nog wel even voordat ze helemaal blikdicht zijn. Bij coniferen met een kluit, heeft u direct een goede indicatie van hoe diep de geul moet zijn waar de haag in geplant wordt. Let bij het planten even goed op het netje van de kluit. Als dit netje van jute is, kan het gewoon om de wortels heen blijven zitten. Jute is bio-afbreekbaar en zal dus vanzelf verdwijnen. Een netje van metaal moet, vanzelfsprekend, wel van tevoren verwijderd worden, anders komen de wortels al snel ruimte tekort.

Voor snoeitips verwijzen wij u graag naar de pagina coniferen snoeien.

Potplanten zijn nog wat duurder dan planten met een kluit. Dit komt omdat ze op een andere manier gekweekt worden (in kassen), die veel duurder en intensiever is. De wortels van een potplant hebben nog minder kans op beschadiging en ze vallen dus praktisch nooit uit. Een ander voordeel aan coniferen in een pot is dat ze niet direct na de levering geplant hoeven te worden. Mocht het dus onverhoopt toch vriezen op de dag van levering, is het geen probleem om deze planten te laten wachten tot het weer dooit. Zorg er in dat geval voor dat de planten op een goede plaats opgeslagen staan en genoeg water krijgen zolang ze nog in de pot zitten. De planten kunnen best een paar weken wachten voor ze de grond in gaan.

Als u echt snel een volle coniferenhaag neer wilt zetten, zijn onze kant-en-klaar hagen de beste keuze. Deze haagelementen zijn op onze velden of in onze kassen al volledig uitgegroeid tot volwassen hagen en kunnen binnen een dag een mooie, blikdichte haag om uw tuin vormen. Niet alleen het planten gaat zo sneller – binnen een ochtend kunt u met vier mensen al 30 meter haag neerzetten!- maar u hoeft ook niet te wachten tot de haag blikdicht is. Voornamelijk bij kant-en-klaar hagen is het aan te raden niet in uw eentje te werk te gaan, aangezien de haagelementen behoorlijk zwaar zijn.

Coniferen kopen kan dus op vele manieren, maar allemaal hebben ze één ding gemeen: ze worden verkocht op Haagplanten.net, de site waar haagconiferen kopen niet alleen voordelig, maar ook een groot plezier is!