Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Coniferen planten

Er zijn veel verschillende coniferen op Haagplanten.net die elk hun eigen manier van planten behoeven. Gelukkig hebben wij alles voor u op een rijtje gezet!

Coniferen kopen

Veel mensen die op zoek zijn naar een formele, wintergroene haag zullen uiteindelijk coniferen planten. Coniferen zijn namelijk het hele jaar groen en omdat ze geen grote bladeren, maar kleine naalden of schubben hebben, kunnen ze zonder al te veel moeite in een hele strakke vorm gesnoeid worden. Op die manier geeft een coniferenhaag uw tuin een nette uitstraling. Om ervoor te zorgen dat die uitstraling zo verzorgd mogelijk wordt, helpen wij u alvast op weg met het planten van uw coniferenhaag.

snoei leylandii

Hoe plant ik een coniferenhaag?

Het is niet moeilijk om een coniferenhaag te planten. Toch is het belangrijk om dit goed te doen. Hiervoor is enige voorbereiding vereist. Een coniferenhaag planten gaat volgens de volgende stappen:

  1. Eerst zoekt u een goede plaats uit in de tuin. Coniferen zijn uitermate geschikt als tuinafscheiding. Ze zijn lekker hoog en de meeste soorten vormen een mooie, blikdichte haag. Aan de rand van de tuin is dus een prima plek voor deze haagplanten.
  2. Maak de grond tot ongeveer een halve meter rond deze plek onkruidvrij. Onkruid neemt namelijk de voedingsstoffen op die uw haag nodig heeft om groot en sterk te worden. Voor de gezondheid van uw haag is het belangrijk dat u de grond na het planten nog zeker een jaar onkruidvrij houdt.
  3. Span op deze plek een touwtje tussen twee palen. Zo ontstaat er een rechte lijn die u kunt gebruiken als u een gleuf gaat graven om later te haag in te planten. Uw haag zal dan goed recht worden. Een scheve haag is moeilijk met snoeien te herstellen.
  4. Graaf een gleuf. Hier moeten alle wortels van de planten in passen. Dat houdt in dat de gleuf minstens even diep zijn als de kluit of pot hoog is en ongeveer 10 tot 20 centimeter breder dan de kluit of pot.
  5. Woel de aarde in de gleuf goed los en voeg ook alvast wat tuinturf of andere vruchtbare bodem toe. Daarna kunt u ongeveer de helft van de aarde die u heeft uitgegraven terug de gleuf in werpen. Nu kunnen de wortels van de coniferen zich makkelijker ontwikkelen.
  6. Nu kunt u de coniferen in de gleuf gaan planten. Zet de bomen er een voor een in en duw daarna voorzichtig, maar stevig de grond weer aan. Pas wel op dat u de wortels niet beschadigt en dat de coniferen stevig op hun plek staan.

Wanneer snoei leylandii

De coniferenhaag staat. Wat nu?

In de eerste paar weken is het belangrijk dat de coniferen veel water krijgen. De wortels kunnen anders uitdrogen. Als het dus niet zoveel regent, moet u uw nieuwe haag zelf extra water geven. Als u hoge haagconiferen heeft besteld, vergeet dan niet dat deze bij levering al vrij zwaar zijn. Het is in dat geval zeker geen overbodige luxe om vrienden of familie om hulp te vragen bij het planten van de coniferen. Dit is beter voor uw rug en het is ook nog eens gezelliger. Coniferen kunnen meestal het beste geplant worden tussen november en half april. In de winter zijn de planten namelijk in rust en groeien ze niet zo hard. Dit is gunstig, omdat ze bij het planten behoorlijk kwetsbaar zijn. Let er wel op dat ze niet bij vorst geplant kunnen worden.

Met blote wortels, met een kluit, of toch in een pot?

De coniferen van Haagplanten.net zijn in verschillende vormen leverbaar, die elk hun eigen manier van planten behoeven. Wij verkopen onze coniferen met blote wortels, met een kluit, in een pot of als kant-en-klaarhaag. Daar moet wel bij gezegd worden dat wij niet al onze coniferen in elke vorm verkopen. Het hangt allemaal af van de soort: bij Haagplanten.net hebben we verschillende soorten coniferenhaag. Hieronder worden per vorm tips gegeven voor het planten van coniferen.

Coniferenhaag met blote wortels planten

Onze Taxus baccata is de enige coniferensoort die wij leveren met blote wortels. Dit betekent dat er geen aarde om de wortels heen zit. Planten met blote wortels zijn relatief goedkoop, maar kunnen ook makkelijk beschadigen. Omdat er een vrij grote kans is op uitval, is het bij blote wortels vaak verstandig om in een ongebruikte hoek van de tuin nog wat extra planten te laten groeien. Mocht een van uw haagplanten het dan niet redden, dan kunt u uw extra plant verplaatsen om geen gat in de haag te krijgen.

Onze planten die met blote wortels worden geleverd zitten in kartonnen dozen. Dit is om de wortels te beschermen. Deze kunnen namelijk niet goed tegen zonlicht. Coniferen met blote wortels moeten na de levering zo snel mogelijk geplant worden, omdat ze erg kwetsbaar zijn. Het is dus zeker bij blote wortels belangrijk dat u direct die dag tijd heeft om uw haag te planten. Gelukkig kunt u bij Haagplanten.nl zelf uitkiezen wanneer uw bestelling geleverd wordt.

Coniferenhaag met kluit planten

Bijna al onze coniferen zijn leverbaar met een kluit. Samen met de aarde waar ze in groeien zitten de wortels in een netje van jute of metaal. De wortels beschadigen bij een kluit minder snel en de kans op uitval is daardoor veel kleiner. Waar coniferen met blote wortels bij levering enigszins kaal lijken, zijn planten met een kluit van begin af aan al behoorlijk vol. Het duurt nog wel even voordat ze helemaal blikdicht zijn. Bij coniferen met een kluit heeft u direct een goede indicatie van hoe diep de geul moet zijn waar de haag in geplant wordt. Let bij het planten even goed op het netje van de kluit. Als dit netje van jute is, kan het gewoon om de wortels heen blijven zitten. Jute is bio-afbreekbaar en zal dus vanzelf verdwijnen. Een netje van metaal moet vanzelfsprekend wel van tevoren verwijderd worden, anders komen de wortels al snel ruimte tekort.

Voor snoeitips verwijzen wij u graag naar de pagina coniferen snoeien.

Coniferenhaag met pot planten

Potplanten zijn nog wat duurder dan planten met een kluit. Dit komt doordat deze haagplanten op een andere manier gekweekt worden, namelijk in kassen. Dit is een veel duurdere en intensievere manier om planten te kweken. De wortels van een potplant hebben nog minder kans op beschadiging en ze vallen dus praktisch nooit uit. Een ander voordeel aan coniferen in een pot is dat ze niet direct na de levering geplant hoeven te worden. Mocht het dus onverhoopt toch vriezen op de dag van levering, dan is het geen probleem om deze planten te laten wachten tot het weer dooit. Zorg er in dat geval voor dat de planten op een goede plaats opgeslagen staan en genoeg water krijgen zolang ze nog in de pot zitten. De planten kunnen best een paar weken wachten voor ze de grond in gaan.

Kant-en-klare coniferenhagen

Als u echt snel een volle coniferenhaag neer wilt zetten, zijn onze kant-en-klaarhagen de beste keuze. Deze haagelementen zijn op onze velden of in onze kassen al volledig uitgegroeid tot volwassen hagen en kunnen binnen een dag een mooie, blikdichte haag om uw tuin vormen. Niet alleen het planten gaat zo sneller – binnen een ochtend kunt u met vier mensen al 30 meter haag neerzetten! – maar u hoeft ook niet te wachten tot de haag blikdicht is. Voornamelijk bij kant-en-klaar hagen is het aan te raden niet in uw eentje te werk te gaan, aangezien de haagelementen behoorlijk zwaar zijn.

Coniferen kopen kan dus op vele manieren, maar allemaal hebben ze één ding gemeen: ze worden verkocht op Haagplanten.net, de site waar haagconiferen kopen niet alleen voordelig, maar ook een groot plezier is! Of u nu een taxushaag, een thujahaag of misschien wel hele andere wintergroene haagplanten wilt, bij ons slaagt u gegarandeerd.

Lees verder