Haagplanten met een landelijk uiterlijk

16 januari 2019
Haagplanten met een landelijk uiterlijk

Een haag hoeft echt niet altijd een formele haag te zijn die in een rechte vorm gesnoeid is. De allereerste hagen die mensen duizenden jaren geleden plantten waren dat ook niet. Soms is het juist mooier om voor haagplanten met een landelijk uiterlijk te kiezen. Vooral wanneer u op het platteland woont en het rustieke karakter van uw omgeving wilt versterken, past een bladverliezende haag met een wat wilder voorkomen daar juist heel goed bij. Sommige haagplanten zijn vanwege hun groeisnelheid of grote wortelstelsel zelfs alleen geschikt voor een informele plattelandstuin. Is een kaarsrechte privacyhaag niets voor u? Dan laten wij u zien welke planten wél bij uw tuinwensen passen.

Hagen met een natuurlijke vorm
Dat betekent echter niet dat het bij landschapshagen alleen maar om de functie van een haag gaat.

Hagen met een natuurlijke vorm

Landelijk ogende hagen zijn niets nieuws. Sterker nog: toen de eerste hagen geplant werden, was het uiterlijk van de planten eigenlijk helemaal geen factor. Die werden namelijk in de buurt van boerderijen geplant om de gewassen die daar verbouwd werden te beschermen tegen hongerige dieren of passerende dieven. Haagplanten zijn dus al veel langer verbonden met het platteland dan met tuinen, waar ze eigenlijk pas een paar eeuwen voor gebruikt worden. Dat betekent echter niet dat het bij landschapshagen alleen maar om de functie van een haag gaat. Een haag met doorns om vee op een afstand te houden mag ook best mooi zijn.

Omdat een haag met een landelijk uiterlijk niet heel strikt in een bepaalde vorm gesnoeid hoeft te worden, is het onderhoud van een haag met een landelijk uiterlijk vaak een stuk eenvoudiger dan bijvoorbeeld bij een coniferenhaag het geval is. Het gaat er bij zo’n soort haag juist om dat de planten gestimuleerd worden om in hun normale, natuurlijke vorm te groeien. Bij sommige soorten haagplanten is het dan ook niet noodzakelijk om ze te snoeien wanneer u ze voor een informele, landelijke haag gebruikt. Toch raden we aan om altijd wel wat te snoeien. Zieke of te ver uitstekende takken kunnen een onverzorgde indruk maken en mogen dus gewoon verwijderd worden.

Klassiekers op het platteland
De sleedoorn (Prunus spinosa) is om verschillende redenen ook hier de perfecte haagplant voor op het platteland.

Klassiekers op het platteland

Er zijn haagplanten die door de eeuwen heen uitgegroeid zijn tot ware klassiekers op het platteland. In Groot-Brittannië is het bijvoorbeeld praktisch onmogelijk om door het platteland te reizen zonder een aantal sleedoornhagen tegen te komen. De sleedoorn (Prunus spinosa) is om verschillende redenen ook hier de perfecte haagplant voor op het platteland. Allereerst is het een plant waar u weinig omkijken naar heeft. Het is een inheemse plant die zich op bijna iedere grondsoort op zijn gemak voelt en weinig snoei nodig heeft. Dat laatste is ook wel prettig, want door zijn scherpe doorns is het weliswaar een uitstekende inbraakwerende haag, maar het snoeien wordt er ook flink lastig door. Daarnaast past de sleedoorn alleen in een ruime plattelandstuin; de plant groeit behoorlijk hard en heeft bovendien een omvangrijk wortelstelsel met veel wortelopschot.

De meidoorn (Crataegus monogyna) is vergelijkbaar met de sleedoorn, al is een meidoornhaag wel wat geschikter om in een iets formelere vorm te snoeien. Dat komt door de dichtere vertakking van de haag, wat ook de belangrijkste reden was om het land ermee af te kaderen. Vee kan namelijk met geen mogelijkheid door de doornige takken van de meidoorn heen wurmen. Verder kunnen meidoornhagen opvallend goed tegen de wind, wat in een relatief open gebied als het platteland een wenselijke eigenschap is. De geschiedenis van de beukenhaag (Fagus sylvatica) is eveneens zeer nauw verbonden met die van de landbouw. Daarom past deze plant erg goed in een landelijke tuin. Dat geldt natuurlijk ook voor zijn lookalike de haagbeuk (Carpinus betulus).

Landelijke haagplanten met mooie bloemen en vruchten
Houd er wel rekening mee dat de bessen van de sleedoorn pas eetbaar zijn als het gevroren heeft.

Landelijke haagplanten met mooie bloemen en vruchten

Wanneer u bereid bent om iets meer tijd te steken in de verzorging van uw sleedoornhaag of meidoornhaag, kunt u ook ieder jaar weer genieten van de bloei van deze haagplanten. Zowel de sleedoorn als de meidoorn bloeit namelijk rijkelijk met prachtige witte bloemen. Deze verdwijnen aan het einde van het voorjaar. In het najaar verschijnen er vrij grote, eetbare bessen aan de planten. Deze zijn zoet en ook in trek bij vogels. Houd er wel rekening mee dat de bessen van de sleedoorn pas eetbaar zijn als het gevroren heeft. Dan lost het bittere looizuur namelijk op en blijven er zoete bessen over. Eventueel kunt u ze ook plukken en een aantal dagen in de vriezer leggen om hetzelfde effect te bereiken.

Deze twee klassiekers zijn echter niet de enige planten met mooie bloemen en vruchten die het goed doen op het platteland. Ook de gele kornoelje (Cornus mas) past in dat rijtje. Deze bloeiende haagplantensoort groeit vrij breed uit en is daarom ongeschikt voor een kleine stadstuin, maar als de planten onbeperkt de ruimte hebben, groeien ze uit tot een prachtige haag met een landelijk uiterlijk. Wat heel bijzonder is aan de gele kornoelje is dat hij al heel vroeg in het jaar begint met bloeien. Als de plant eind van de winter verder nog helemaal kaal is, komen de eerste gele bloemen al tevoorschijn. Aan het einde van de zomer of het begin van de herfst rijpen de rode bessen van de gele kornoelje. Ook deze hebben hun sierwaarde, al staan deze zoetzure bessen vooral bekend om hun hoge vitamine C-gehalte.

Ook een landschapshaag in de tuin?
Daar vindt u een mooi landschapshaagpakket met meidoorn, gele kornoelje, haagbeuk en het krentenboompje (Amelanchier lamarckii).

Ook een landschapshaag in de tuin?

Indien u de ruimte hebt voor een landschapshaag, is het zeker de moeite waard om er een in de tuin te planten. Mocht u moeite hebben met het kiezen van een enkele haagplant, dan kunt u ook eens bij onze gemengde hagen kijken. Daar vindt u een mooi landschapshaagpakket met meidoorn, gele kornoelje, haagbeuk en het krentenboompje (Amelanchier lamarckii).