Verzorging van de nieuwe haag

4 januari 2019
Verzorging van de nieuwe haag

Nadat u een nieuwe haag gekozen en besteld heeft, volgt vanzelfsprekend de vraag: hoe moet ik mijn nieuwe haag straks gaan verzorgen? Het antwoord hierop is afhankelijk van welke haagplanten u precies gekozen heeft en in welk jaargetijde u de haag in de tuin geplant heeft. Staat uw haag inmiddels? Dan vertellen we u meer over de verzorging van de nieuwe haag.

Haagplanten met blote wortels verzorgen
De bossen met blotewortelplanten moeten voor het planten even in een emmer water worden gezet, zodat ze voldoende vocht kunnen opnemen.

Haagplanten met blote wortels verzorgen

Niet alle planten kunnen met blote wortels worden geplant. Het zijn met name de sterkere soorten die zich hiervoor lenen. Meestal zijn dat bladverliezende haagplanten. Haagplanten met blote wortels kunnen tijdens de zogeheten bladvrije periode geplant worden. Dit is de tijd waarin er geen bladeren aan de planten zitten en de planten daarom in een vorm van winterrust zijn.

De bossen met blotewortelplanten moeten voor het planten even in een emmer water worden gezet, zodat ze voldoende vocht kunnen opnemen. Daarna is het aan te raden om wat water bij de haag te gieten als hij net geplant is. Zo is de directe omgeving van de wortels ook vochtig en kan het wortelen van de planten beginnen.

Laat de grond direct om de wortels van de haag niet uitdrogen. De planten zullen snel een gezond wortelgestel gaan vormen als de omgeving dat goed toelaat. Het toevoegen van het middel Rootgrow aan de wortels heeft hier overigens ook een gunstig effect op. De grond hoeft niet per se nat te zijn, maar door deze vochtig te houden voorkomt u dat de wortels en daarmee de hele plant zullen gaan uitdrogen.

Haagplanten met kluit verzorgen
Overigens hoeven de kluiten van deze haagplanten niet nat worden; vochtig is voldoende.

Haagplanten met kluit verzorgen

Haagplanten met kluit zijn van de herfst tot aan het late voorjaar verkrijgbaar en worden geplant in een periode waarin de plant in een staat van rust is. Zodoende hoeft er niet veel water te worden gegeven. Bovendien is het in deze tijd vaak al wat regenachtiger in ons land, dus dat helpt ook zeker mee. De natuur verzorgt de haag dan zelf.

Toch mogen we de nieuw aangeplante haag niet helemaal aan zijn lot overlaten. Het is belangrijk om te beseffen dat de planten nog niet door zijn geworteld en zodoende niet zelf op zoek kunnen naar water. De lengte van de wortels is nog beperkt tot de grootte van de kluiten waarmee de haagplanten zijn geplant. Daarom is het ook essentieel dat deze kluit vochtig blijft. Mocht het een tijdje niet regenen, dan is het dus zaak om de kluiten regelmatig wat water te geven.

Overigens hoeven de kluiten van deze haagplanten niet nat worden; vochtig is voldoende. Zo kunnen de planten zich staande houden en hoeft u zich geen zorgen te maken dat ze gaan indrogen. Het is niet mogelijk om een vast schema te geven dat u moet aanhouden bij het bewateren, want wanneer en hoe vaak dat moet gebeuren is afhankelijk van het weer. Wordt het wat warmer, dan is de verdamping bij de planten groter en is het dus vaker nodig om de plant water te geven dan tijdens een frisse winterperiode. Mocht u twijfelen, neem dan gerust contact met ons op.

Haagplanten in pot verzorgen
Omdat haagplanten in pot vaak later in het voorjaar of zelfs in de zomer geplant worden, is regelmatig water geven heel belangrijk.

Haagplanten in pot verzorgen

Bij haagplanten die in een pot worden gekweekt kunnen is het door de pot mogelijk om ze het hele jaar door te planten. Zelfs midden in de zomer heeft u dus nog de mogelijkheid om een nieuwe haag te planten. Voor deze planten geldt echter ook dat ze direct na het aanplanten erg afhankelijk zijn van uw zorg. De planten zijn dan nog niet doorgeworteld en kunnen dan dus alleen water opnemen uit de kluit waarin ze geplant zijn.

Omdat haagplanten in pot vaak later in het voorjaar of zelfs in de zomer geplant worden, is regelmatig water geven heel belangrijk. De kluit mag namelijk onder geen beding uitdrogen. Is de kluit namelijk wel uitgedroogd, dan zal deze veel moeilijker water opnemen en moet er dus veel meer water gegeven worden om de plant dezelfde hoeveelheid water te laten krijgen. In plaats van een- of tweemaal per week heel lang water geven is het dan aan te raden om vaker een klein beetje water te geven.

Bij een pas aangeplante haag is een druppelslang dan ook de ideale oplossing. Deze zet u als het nodig is in de avond een half uur tot een uur aan. Dan zorgt de slang ervoor dat het water precies komt waar het zijn moet: bij de kluit. Bij voorkeur doet u dit in de avond, zodat er niet veel verdamping meer plaatsvindt en het kostbare water zo goed mogelijk door de planten kan worden opgenomen.

Verzorgingstips haagplanten
Bij nieuwe aanplant is water geven noodzakelijk. Zelfs in de winter.

Verzorgingstips

Bij nieuwe aanplant is water geven noodzakelijk. Zelfs in de winter. Het is niet makkelijk om in te schatten hoeveel water er precies gegeven met worden, maar door af en toe naar de grond rondom de haag te kijken, komt u er al snel achter of het nodig is om water te geven of niet. Er zijn bij tuincentra vochtigheidsmeters te koop waarmee u dit kunt controleren, maar door gewoon een beetje van de bovenlaag van de grond weg te krabben kunt u ook al goed zien hoe droog de bodem echt is.

Is het warm weer, dan is er vanzelfsprekend ook meer water nodig dan tijdens een frissere periode, maar ook daar kan de “grondtest” een heel goed beeld geven van hoeveel water er nodig is. Geef de nieuwe haag een goede start, dan kunt u jaren lang met volle teugen van uw mooie haag genieten.