Haagplanten met blote wortels


Haagplanten met blote wortels zijn planten zonder grond om de wortels heen. Als haagplanten nog jong zijn, lijken ze nog het meest op goede stekken met ontwikkelde wortels. Planten met blote wortels zijn meestal bladverliezend en daarom kunnen ze er in eerste instantie wat kaal uitzien, maar dat herstelt zich snel wanneer u ze geplant heeft. Wintergroene haagplanten als de taxus, de buxus en de laurier behouden wel het merendeel van hun bladeren, ook als u ze geleverd krijgt als blotewortelplanten.

Voordelen:

  • Goedkoper
  • Door het lage volume ook lagere transportkosten

Nadelen:

  • In het begin nog niet zo’n hele grote, dichte haag
  • Kans op uitval wanneer u geen wortelgroeimiddel gebruikt

Blote wortels betekent voordelige haagplanten<

Blote wortels betekent voordelige haagplanten

Na enkele jaren zullen haagplanten met blote wortels een schitterende haag vormen. Bladhoudende soorten die met blote wortels geleverd worden zien er vaak vanaf het begin al prachtig uit. Vooral de buxus ziet er als blotewortelplant al bijna even mooi uit als buxussen in pot, voor slechts een fractie van de prijs. Want dat is misschien nog wel het grootste voordeel van haagplanten met blote wortels: ze zijn aanmerkelijk voordeliger dan haagplanten met kluit of planten die in een pot geleverd worden.

Haagplanten met blote wortels zijn zoveel goedkoper, omdat het minder kost om ze te kweken. De planten hoeven niet ieder jaar opnieuw opgepot te worden en daarom zijn er ook minder meststoffen nodig. Bovendien is het vervoeren van planten met blote wortels goedkoper dan het transport van planten die grond om hun wortels heen hebben. De transportkosten zijn namelijk meestal afhankelijk van het gewicht. En de grond om de wortels heen kan behoorlijk zwaar worden. Hebben uw haagplanten die grond niet, dan betaalt u dus ook niet voor het vervoer hiervan.

haagplanten zonder grond om de wortels

Hoe plant ik haagplanten zonder grond om de wortels?

We raden aan om blotewortelplanten in een zigzagpatroon te planten. In zo’n geval plant u de haagplanten verspringend naast elkaar. Hierdoor heeft u sneller een mooie, dichte haag. Houd wel rekening met een uitvalpercentage van ongeveer 10 procent. Bij een beukenhaag kan dit percentage iets hoger uitvallen. Maar u kunt het uitvalpercentage aanzienlijk verlagen als u een wortelgroeimiddel zoals Rootgrow bij het planten van uw haag gebruikt. Hiermee geeft u uw planten een goede start en kunnen de wortels efficiënter voedingsstoffen uit de grond opnemen.

Met een wortelgroeimiddel beperkt u dus het risico op het enige echte nadeel van haagplanten met blote wortels. Desondanks is het verstandig om 10 procent extra planten te bestellen en dit restant in een ongebruikte hoek van de tuin te planten. Zo groeien ze mee met de rest van de planten en heeft u bij uitval voldoende reserve. U kunt de kale planten in uw haag dan direct vervangen door planten die wel in blad staan, maar ook nog eens in dezelfde fase van hun groei zitten als de rest van uw haag.

Wanneer zijn haagplanten met blote wortels beschikbaar

Wanneer zijn haagplanten met blote wortels beschikbaar?

Blotewortelplanten kunnen alleen geleverd worden als de planten in rust zijn. Wanneer dat precies is, is afhankelijk van de weersomstandigheden en de specifieke haagplanten die u bestelt, maar over het algemeen is dit in de periode tussen november en april/mei. Het beste kunt u de planten zo vroeg mogelijk in het seizoen planten, dus voor eind december. Dat komt doordat er dan nog warmte in de bodem zit en de wortels van uw nieuwe haag daardoor gemakkelijker aan uw tuingrond kunnen wennen.

U plant een haag met blote wortels meteen na levering. Planten kunnen er over het algemeen namelijk niet tegen als hun wortels te lang uit de grond zijn. Ze kunnen meteen op de juiste plaats worden gezet of tijdelijk worden ingekuild. Dat wil zeggen dat u de planten uit de verpakking haalt en bij elkaar met de wortels in de grond zet. Geef de planten goed water tot u ze op hun definitieve plek zet. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als de planten extra beschutting nodig hebben.

Haagplanten met blote wortels online kopen

Haagplanten met blote wortels online kopen

De haagplanten met blote wortels uit de webshop van Haagplanten.net komen bij de beste kwekers uit ons deel van de wereld vandaan. We hebben veel ervaring met de verkoop en het transport van blotewortelplanten en kunnen u daarom een uitstekende kwaliteit bieden tegen de lage prijs waar dit type haagplanten om bekend staat. Bovendien kunt u voor advies altijd contact opnemen met onze klantenservice.