Tuin voorbereiden op de zomer

16 mei 2019
Tuin voorbereiden op de zomer

De zomer is in aantocht. In dit seizoen brengen we weer stukken meer tijd in onze tuinen door. Maar hoe kunt u uw tuin voorbereiden op de zomer? Welke extra verzorging hebben haagplanten nodig in dit zonnige seizoen, bijvoorbeeld tijdens droogte? We vertellen u graag hoe u uw tuin optimaal voorbereidt op dagen vol zon, warme temperaturen en aanhoudende droogte. Met de nuttige tips van onze professionals komt het zeker helemaal in orde. Zo zal uw erf er ook ’s zomers gezond en verzorgd bij liggen.

Uw haagplanten effectief bewateren
Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een druppelsysteem in uw tuin aan te leggen.

Uw haagplanten effectief bewateren

Door het warmere lenteweer kan de grond in uw tuin flink uitdrogen. In de zomer kan er zelfs sprake zijn van aanhoudende droogte. Afgelopen zomer hebben veel haagplanten en andere struiken dit nauwelijks of zelfs niet overleefd. Er was immers sprake van extreme droogte. Vooral jonge haagplanten kunnen hier erg onder te lijden krijgen. Dit is echter te voorkomen door uw haagplanten en andere heesters effectief te bewateren. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een druppelsysteem in uw tuin aan te leggen. Deze slimme en voordelige oplossing zorgt ervoor dat het water vanuit het beregeningssysteem meteen bij de wortels van uw planten afgegeven wordt.

Deze vorm van beregening kost niet veel water, maar is wel zeer effectief. Een druppelsysteem gebruikt namelijk een kleine hoeveelheid water per uur. Er kleven echter meer voordelen aan het gebruik van een dergelijk systeem. Doordat het water direct bij de wortels van uw planten terechtkomt, kunt u ook bij zonnig weer gebruikmaken van het beregeningssysteem. Uw haag sproeien is geen goed idee wanneer de zon schijnt. Het blad van uw heesters kan op deze manier namelijk lelijk verbranden. Een druppelsysteem biedt dan uitkomst. Zo’n handig systeem is verkrijgbaar bij tuincentra en online winkels die tuinbenodigdheden verkopen.

Door uw haagplanten tijdens de zonnige lente- en zomerperiode te bewateren vergroot u de kans dat de struiken een eventuele droge zomer fier en gezond doorstaan. Daarnaast heeft het op tijd bewateren van uw haagplanten een positief effect op hun groeisnelheid: in tijden dat er weinig water valt gedurende de zomer lopen uw planten namelijk best wat aangroei mis. Staat uw haag in de buurt van bomen die flink wat water uit de grond trekken? Ook dan is extra beregening zeer aanbevolen, zeker tijdens periodes van droogte. U kunt het beste al in de lente beginnen met het extra toedienen van vocht aan uw heesters.

Door gebruik te maken van een druppelsysteem voorkomt u dat uw haagplanten in een keer te veel water krijgen. Hierdoor kan uw haag namelijk verstikken. Ook worden de struiken vatbaarder voor nare ziekten en schimmels. Een beregeningssysteem biedt de mogelijkheid om zeer precies te werk te gaan, waardoor uw haag precies genoeg vocht toegediend krijgt.

Haagplanten snoeien en bemesten
Na de snoeibeurt in mei hebben de meeste haagplanten behoefte aan een goede basisbemesting met organische tuinmest.

Haagplanten snoeien en bemesten

Veel haagplanten kunnen rond het einde van mei weer in vorm worden gesnoeid. Vooral wintergroene, snelgroeiende heggen worden rond deze periode vaak een stukje ingekort. Door deze struiken te snoeien geeft u de heg niet alleen zijn strakke vorm terug, maar stimuleert u ook het ontstaan van nieuwe vertakkingen. Zo ontstaat er uiteindelijk een volle, egale en blikdichte haag die u van de nodige privacy voorziet. Na de snoeibeurt in mei hebben de meeste haagplanten behoefte aan een goede basisbemesting met organische tuinmest. Hierdoor herstellen de heesters sneller van de snoei, blijft hun blad mooi groen en zijn ze minder vatbaar voor plagen en ziekten.

Ook tijdens warme en droge zomerdagen zijn uw haagplanten beter beschermd wanneer er voldoende vocht en voeding in de grond zit. Pas het soort mest dat u gebruikt altijd aan op het type haagplant dat in uw tuin staat. Wintergroene haagconiferen hebben bijvoorbeeld behoefte aan andere mineralen en voedingsstoffen dan een hortensia of rhododendron. Ook uw gazon kunt u voorzien van een dun laagje mest. Zo ligt uw gras er ’s zomers mooi en groen bij. Zorg ervoor dat u het gras eerst maait en daarna pas bemest. Ook (haag)planten in bloembakken kunnen rond deze periode wel een laagje organische mest gebruiken.

Onkruid wieden en terras zomerklaar maken
Onkruid is niet alleen ontsierend, maar kan ook schadelijk zijn voor andere planten.

Onkruid wieden en terras zomerklaar maken

In het voorjaar groeit onkruid bij bosjes tegelijk uit de grond. Onkruid is niet alleen ontsierend, maar kan ook schadelijk zijn voor andere planten. Onkruid dient u om deze reden op tijd te verwijderen. U kunt er natuurlijk voor kiezen om te schoffelen, maar ook onkruid met wortel en al uit de grond trekken is een effectieve methode. Verwijder sterk onkruid met een onkruidsteker. Groeit er onder uw haag ook onkruid? Haal dit dan ook weg. Onkruid begint vrij snel te woekeren, dus begin op tijd met het wieden van onkruid om erger te voorkomen.

Heeft u een betegeld terras? Ook deze kan wel een opknapbeurt gebruiken voor de zomer zich aandient. Spuit en schrob de tegels mooi schoon en geef ook uw tuinmeubilair een schoonmaakbeurt. Staan er bloembakken op uw terras? Maak deze dan ook schoon aan de buitenkant. Zo ligt uw terras er in de zomer weer netjes bij, waardoor u er volop van kunt genieten met buren, vrienden en familie. Daarnaast kunt u de lente natuurlijk benutten door de schuur of het tuinhuisje eens zorgvuldig op te ruimen. Hierdoor creëert u meer rust in het vertrek en vindt u tuinspullen eenvoudiger terug.

Begin op tijd met het zomerklaar maken van uw tuin. Zo voorkomt u problemen tijdens de zomermaanden en kunt u in deze periode optimaal van uw tuin genieten. Houd voor meer tuininspiratie onze blog en website in de gaten: we voorzien u regelmatig van nieuwe tuintips en meer informatie over onze fraaie haagplanten!