Deze haagplanten brengen vogels naar uw tuin!

8 maart 2019
Deze haagplanten brengen vogels naar uw tuin!

Het is weer lente en langzaamaan wordt de natuur wakker. Dat geldt niet alleen voor de planten en bomen die uit hun winterrust komen, maar ook voor de dieren. De vogeltjes komen terug uit het zuiden en er zijn steeds meer ochtenden waarop u wakker kunt worden bij het gefluit van merels of het koeren van duiven. Het is daarom de beste tijd van het jaar om na te denken over een haag voor vogels. Haagplanten die populair zijn bij vogels, zijn een leuke manier om wat meer leven in de tuin te brengen en het voorjaar vrolijk te beginnen.

Lekkere besjes
Voorbeelden hiervan zijn de hulst, broodboom, krentenboom en liguster.

Lekkere besjes

De makkelijkste manier om meer vogels naar de tuin te lokken is natuurlijk door het planten van haagplanten waar vogels van eten. Er zijn verschillende soorten haagplanten die voor vogels een ware traktatie zijn en die ook nog eens heel mooi staan in de tuin. Voorbeelden hiervan zijn de hulst, broodboom, krentenboom en liguster. Ook andere plantensoorten met bessen zijn vaak aantrekkelijk voor vogels. Het verschilt natuurlijk wel per plantensoort in welk seizoen de bessen aan de bomen hangen. Dit gebeurt vaak rond de winter, maar of het laat in de herfst of juist vroeg in het voorjaar is, ligt aan de soort.

Een bijzondere plant om hier te noemen is de taxus. Taxus is een giftige plant waarvoor kinderen vaak gewaarschuwd worden. Vogels zijn echter gek op de bessen van de taxus. Om een taxus met besjes in de tuin te hebben, moet u twee soorten taxus door elkaar heen planten: de Taxus media 'Hicksii' en de Taxus media 'Hillii'. Door per tien vrouwelijke 'Hicksii'-planten af te wisselen met een mannelijke 'Hillii', kunnen de planten bevrucht worden en groeien er rode bessen aan de vrouwelijke planten.

Niet iedereen weet dat de liguster in de winter besjes krijgt. Dit komt vooral doordat mensen hun ligusterhaag vaak erg strak snoeien. Op die manier wordt de bloei eruit gesnoeid en kunnen de bloesems niet uitgroeien tot bessen. Om met liguster vogels naar de tuin te lokken, is het dus een goed idee om de haag een klein beetje te laten verwilderen, zodat de bloemen bevrucht kunnen worden. Uiteraard geldt het voor andere hagen ook dat er geen besjes aan zullen groeien als de bloesems eruit gesnoeid worden.

Haagplanten om in te nestelen
Zo hebben de meidoorn en vuurdoorn bijvoorbeeld lange doorns waar katten en andere roofdieren zich liever niet aan prikken.

Haagplanten om in te nestelen

Vogels hebben meer nodig dan alleen eten, ze willen ook graag een dak boven hun hoofd. Om een nest te bouwen kiezen veel vogels voor planten die goede beschutting bieden. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan een dichte groeivorm of doorns die zorgen voor bescherming. Zo hebben de meidoorn en vuurdoorn bijvoorbeeld lange doorns waar katten en andere roofdieren zich liever niet aan prikken. Ook de hulst met zijn stekelige bladeren kan erg populair zijn als nestel locatie. Kleine vogels zijn behendig genoeg om de scherpe stekels te vermijden wanneer ze naar hun nest vliegen en weten zo zeker dat hun eieren en kleintjes veilig zitten.

Planten met een dichte groeivorm zijn misschien wat minder agressief in hun verdediging, maar daarmee niet minder populair als plaats om te nestelen. De groene beuk, rode beuk, haagbeuk en taxus zijn bijvoorbeeld planten waarvan de takken dicht op elkaar groeien en vaak vertakken. Bij de beuk en haagbeuk helpt het om snel te beginnen met snoeien, wanneer de plant nog jong is. Zo vertakt hij vaker en wordt de groeivorm nog dichter. Dit is niet alleen mooier om een dichte haag mee te maken, maar ook prettig voor de vogels in uw tuin!

Voor de allerkleinste vogels is ook een klimplant als klimop een goede plaats om te nestelen. Winterkoninkjes vestigen zich bijvoorbeeld graag in zo’n platte plant. Veel meer ruimte hebben ze ook niet nodig voor hun nest. Op onze site kunt u wat klimplanten betreft klimop en klimhortensia kopen. Eigenlijk zijn heel veel planten wel geschikt voor vogels om nesten in te bouwen. Zolang de structuur dicht is en de planten stevig genoeg (wat met haagplanten altijd wel aan de hand is), zullen vogels zich maar wat graag in uw tuin vestigen.

Insecten zijn ook voedsel
De tuin wordt direct een stuk gezelliger met een sering, vlinderstruik, hortensia, of bruidsbloem.

Insecten zijn ook voedsel

Verder zorgen planten in de tuin natuurlijk in het algemeen voor leven en dat betekent dat er ook voor insecten wat te vinden is. Bladverliezende planten halen met hun dorre bladeren een heleboel insecten naar de tuin en ook bloeiende haagplanten trekken insecten die de bloemen komen bevruchten. Vogels maken hier weer gebruik van omdat ze graag insecten eten. Met het aanplanten van haagplanten brengt u dus eigenlijk een hele voedselketen uw tuin in. Hartstikke leuk voor mensen die graag de natuur in actie zien!

Nog een voordeel aan bloeiende haagplanten is dat ze er zelf heel erg mooi uit zien. De tuin wordt direct een stuk gezelliger met een sering, vlinderstruik, hortensia, of bruidsbloem. Vind u deze planten te uitbundig om een haag van te maken? Dan is het natuurlijk altijd mogelijk om ze solitair of als cluster te planten. Een sering kan prachtig staan als solitair boompje en een cluster van bruidsbloem kan een schitterende border opleveren. Met een klein beetje creativiteit of wat tuininspiratie van internet is het heel makkelijk om een vogelvriendelijke tuin te creëren.