Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Haagplanten soorten

Er zijn zoveel soorten haagplanten, dat het voor de gewone consument haast onmogelijk is ze allemaal uit het hoofd te kennen. Bekende soorten als de buxushaag en de taxushaag, een soort coniferenhaag, zijn maar enkele van de zeer vele soorten die wij, als webshop voor hagen en heggen, verkopen; er zijn natuurlijk ook relatief onbekende soorten waarmee we u graag kennis laten maken, omdat we denken dat het mooie tuinplanten zijn voor uw tuin.

Haagplanten en bomen

Haagplanten en bomen

Heggen zijn natuurlijk eigenlijk bomen, die door de manier van planten en snoeien de vorm van een haag krijgen. De bekendere heesters en bomen die u tijdens een boswandeling tegenkomt kunt u dus vaak ook als haag planten. Dit geldt bijvoorbeeld voor de hulst, een boom die veel in parken is geplant, en bijvoorbeeld ook in woonwijken, en daar opvalt door zijn wintergroene bladeren en rode besjes. De hulsthaag is inderdaad een wintergroene haag met een grote sierwaarde, die u dus ook in uw tuin kunt planten.

De meeste in Nederland inheemse heesters en bomen zijn natuurlijk bladverliezend. Dat geldt bijvoorbeeld voor de berk. Een verwant van de berk kan ook als haag worden geplant en heet dan, ietwat verwarrend, haagbeuk (Carpinus betulus). Een andere bekende boom is de esdoorn, met z’n helikoptertjes en herkenbare bladeren. Als haagplant is de veldesdoorn zeer geliefd.

Klassieke haagplanten

Klassieke haagplanten

Toch zijn veel haagplantensoorten helemaal niet inheems in Nederland. De klassieke haagplanten buxus en laurier komen bijvoorbeeld uit veel zuidelijkere landen, maar zijn hier ingevoerd omdat ze zo mooi groen blijven in de winter. Die andere klassieker, de taxus, is wel inheems en toch wintergroen. Het is één van de meest gewaardeerde coniferen.

Bij soorten als de liguster en de berberis bestaat er een onderscheid tussen inheemse en exotische soorten, waarbij de exotische varianten echte tuinplanten zijn, terwijl de inheemse eerder in parken en bossen zullen staan. Van klassieke haagplanten verwachten mensen toch vaak dat ze een bepaalde sierwaarde hebben die de inheemse planten, die je overal al ziet, in mindere mate hebben.

Bladhoudend en bladverliezend

Bladhoudend en bladverliezend

Een klassieke haagplant die we nog niet genoemd hebben is de beukenhaag. Deze haag is interessant omdat ze echt het midden houdt tussen de twee groepen haagplanten, de bladhoudende haagplanten en de bladverliezende haagplanten. De beuk ís bladverliezend, als boom verliest ze haar bladeren immers ook, maar als de beuk een haag is zal ze haar bladeren vasthouden tot aan het einde van de winter.

Haagplanten soorten vinden

Welke haagplanten zijn goede buxusvervangers?

Misschien bent u op zoek naar een goed alternatief voor de buxus, bijvoorbeeld omdat uw eigen buxushaag aangetast was door buxusmot of buxusschimmel. Het is dan verstandig om een waardig alternatief voor buxus aan te planten. Een goede buxus vervanger voldoet aan een aantal eisen. Zo moet de haagplant wintergroen zijn en uiterlijke gelijkenissen met de buxus vertonen. Wintergroene haagplanten met een wat kleiner blad zijn over het algemeen prima buxusvervangers. U kunt dan onder meer denken aan Japanse hulst of Chinese kamperfoelie.

Ook is het wenselijk als een vervanger voor buxus op dezelfde manier gesnoeid kan worden als de buxus. Zo kunt u dezelfde strakke, formele hagen creëren als met de eens zo geliefde buxus. Sommige buxus vervangers kunnen zelfs voor vormsnoei worden ingezet. De Japanse hulst 'Dark Green' leent zich hier erg goed voor. Met de meeste buxusvervangers kunt u zowel lage haagjes als wat hogere hagen aanleggen. U vindt de meest geschikte vervangers voor buxus bij Haagplanten.net.

Haagplanten soorten vinden

Haagplanten soorten vinden

Bij Haagplanten.net hebben we de vele soorten haagplanten die we hebben ook onderverdeeld in een bladverliezende en een bladhoudende groep, ook al zijn er dus soorten, zoals de beuk en ook de liguster, die hier ‘n beetje het midden tussen houden. Verder hebben we de coniferen een apart menu gegeven, omdat we merken dat veel klanten in de eerste plaats naar coniferen kijken wanneer ze haagplanten kopen.

Alle soorten haagplanten die wij verkopen kunt u aanklikken in het menu bovenaan iedere pagina. Als u op zo’n haagplant klikt komt u op een nieuwe pagina terecht waar u foto’s van deze plant zult zien en ook de nodige informatie kunt lezen. Het leuke van onze website is dat u zo heel makkelijk van haagplant naar haagplant kunt navigeren, om zo een goed beeld te krijgen van alle haagplantensoorten en het kiezen van de juiste haagplant zo eenvoudig mogelijk te maken.

Lees ook onze verdiepende artikelen over Haag en Tuin, onze boomkwekerijen en over tuinafscheidingen!