Dichte haag in de winter

29 december 2018
Dichte haag in de winter

Ook in de winter zijn mensen op zoek naar een haag die zichtdicht is en op die manier de nodige privacy biedt. Ook al zit u in de winter normaal gesproken niet veel in de tuin, een dichte haag neemt ook het zicht in uw huis weg en geeft het gevoel van beschutting. Daarom is het ook een veelvoorkomende eis bij de aanschaf van een haag. Een dichte haag in de winter is natuurlijk te verkrijgen door het gebruik van wintergroene haagplanten. Maar heel dicht vertakkende planten gebruiken is ook een hele goede optie. Laten we die laatste groep eens wat beter bekijken.

Wintergroene hagen
Wintergroene haagplanten: van coniferen en bamboes tot aan bladhoudende heesters.

Wintergroene hagen

Een wintergroene haag is vaak het eerste waaraan men denkt bij een dichte haag in de winter. Er is een groot aanbod aan wintergroene haagplanten en het grootste deel is inmiddels ook wel bekend. In onze webshop vindt u een ruime keuze aan wintergroene haagplanten: van coniferen en bamboes tot aan bladhoudende heesters.

Welke u het beste kunt kiezen hangt af van een aantal verschillende factoren, zoals de standplaats, de gewenste hoogte, de groeisnelheid, hoeveel onderhoud de plant nodig heeft en natuurlijk wat u zelf mooi vindt. Bij alle planten in onze webshop vindt u een duidelijke omschrijving van het gebruik en de groeisnelheid per plant. Mocht u er dan alsnog niet uitkomen, neem dan gerust even contact op met onze klantenservice. Die helpen u graag verder met deskundig advies.

Dichte bladverliezende hagen in de winter
Een goed voorbeeld hiervan is de beukenhaag. Deze houdt zijn dorre blad vast totdat het nieuwe blad eraan gaat komen.

Dichte bladverliezende hagen in de winter

Vaak denken mensen al niet eens aan bladverliezende hagen als ze op zoek zijn naar een haag die ook in de winter privacy biedt. Toch zijn er ook hiertussen verschillende soorten te vinden die voldoende bescherming bieden tegen ongewenste blikken in de tuin als het buiten wat kouder wordt.

Een goed voorbeeld hiervan is de beukenhaag. Deze houdt zijn dorre blad vast totdat het nieuwe blad eraan gaat komen. Pas als de knoppen dikker worden en de nieuwe blaadjes verschijnen, zullen deze dorre bladeren uit de beukenhaag vallen. De nieuwe blaadjes duwen als het ware de oude bladeren van de takken om plaats te maken. Deze eigenschap zorgt ervoor dat de beukenhaag de hele winter zeer dicht is.

Andere bladverliezende haagplanten zijn wanneer ze een tijdje als haag gesnoeid zijn zo dicht vertakt, dat er zelfs zonder enig blad aan de struik bijna niet doorheen te kijken is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de veldesdoorn, de meidoorn, de liguster en de haagbeuk. De haagbeuk behoudt ook nog een gedeelde van zijn blad in de winter en is dus bijna net zoals de beukenhaag. Bovendien is het een van de makkelijkste haagplanten wat betreft standplaats; hij doet het eigenlijk overal.

Dichte veldesdoornhaag in de winter
Op latere leeftijd krijgt deze plant ook nog eens mooie kurklijsten op het hout, wat een veldesdoornhaag een extra sierlijke uitstraling geeft.

Dichte veldesdoornhaag in de winter

De veldesdoorn is ook een bladverliezende haag. Hij heeft een mooie gele herfstkleur. Door zijn dichte vertakking met veel kleine twijgjes is hij op den duur behoorlijk goed dicht. Een haag van 50 tot 60 centimeter dik is al dicht genoeg om nieuwsgierige blikken buiten te houden. Op latere leeftijd krijgt deze plant ook nog eens mooie kurklijsten op het hout, wat een veldesdoornhaag een extra sierlijke uitstraling geeft.

Meidoornhagen in de winter
De meidoorn wordt al eeuwenlang als haag gebruikt om koeien in de wei en ongewenste personen op afstand te houden.

Meidoornhagen in de winter

De meidoorn wordt al eeuwenlang als haag gebruikt om koeien in de wei en ongewenste personen op afstand te houden. Dat komt doordat de meidoorn voorzien is van flinke stekels. Hij wordt zichtdicht door vaak te snoeien; hij zal dan ook veel gaan vertakken. Wel heeft de meidoorn iets meer ruimte nodig om echt dicht te worden. De haag zal daar zo’n 80 centimeter breed voor moeten worden. Dan heeft u echter wel een voorjaarsbloeiende haag die voor veel bescherming zal zorgen. Zowel voor u als voor de vogels die in uw tuin zitten. Deze vinden namelijk ook beschutting in deze gedoornde haag en voelen zich hier veilig.

Jaarrond een dichte ligusterhaag
Zelfs tijdens de periode dat een ligusterhaag geen bladeren heeft is deze door zijn dichte vertakking nog steeds goed dicht.

Jaarrond een dichte ligusterhaag

De liguster is een half-wintergroene haagplant die alleen tijdens uitzonderlijk strenge winters zijn blad helemaal zal verliezen. Dat is overigens geen probleem, want het blad komt in het voorjaar gewoon weer terug aan de haag. Zelfs tijdens de periode dat een ligusterhaag geen bladeren heeft is deze door zijn dichte vertakking nog steeds goed dicht. Bij een normale winter behoudt de gewone liguster ongeveer de helft van zijn bladeren en de wintergroene liguster 'Atrovirens' zelfs zo’n 70 procent. Wel verkleuren deze bladeren door de kou vaak rood, maar dat heeft behoorlijk wat sierwaarde.

Wintergroene haag of niet?
Elk seizoen is er wel iets anders. Is het niet de bloei van de meidoorn in het voorjaar of het mooie rode schot van de veldesdoorn.

Wintergroene haag of niet?

Een wintergroene haag in de tuin heeft veel voordelen, maar zeker ook nadelen. Bij een wintergroene haag gebeurt eigenlijk relatief weinig. Het maakt niet uit of het zomer of winter is: bladhoudende haagplanten zien er het hele jaar hetzelfde uit. Dat is nu juist wat bladverliezende soorten zo interessant maakt. Elk seizoen is er wel iets anders. Is het niet de bloei van de meidoorn in het voorjaar of het mooie rode schot van de veldesdoorn, dan zijn het wel de felle herfstkleuren van de verschillende soorten. Deze afwisseling maakt het verloop van de seizoenen juist zo bijzonder om te zien.