Hoeveel planten per meter is aanbevolen?

14 mei 2019
Hoeveel planten per meter is aanbevolen?

Wanneer u een nieuwe haag gaat aanplanten, is het wel zo handig om te weten hoeveel planten per meter aanbevolen is om een volle, dichte heg te creëren. Het verschilt per soort haagplant hoeveel planten u per meter aan dient te planten. Ook het formaat van de haagplant is hierin bepalend. Van jonge haagplantjes is een groter aantal per strekkende meter nodig dan van haagplanten die al een fikse hoogte hebben bereikt. We vertellen u graag hoeveel planten u per meter het best kunt bestellen.

Het juiste aantal haagplanten per meter
Kiest u voor een heester die vrij snel mooi dichtgroeit? Dan heeft u doorgaans ook minder haagplanten per meter nodig.

Het juiste aantal haagplanten per meter

Gaat u een nieuwe heg aanschaffen? Het is essentieel dat u het juiste aantal haagplanten per meter in de grond zet. Zoals we al aangaven is het van verschillende factoren afhankelijk hoeveel haagplanten u uiteindelijk nodig heeft. Ook de groeisnelheid van de haagplant in kwestie heeft hierop invloed. Kiest u voor een heester die vrij snel mooi dichtgroeit? Dan heeft u doorgaans ook minder haagplanten per meter nodig. Daarnaast is het van belang wat de uiteindelijke haagdikte is die u wenst. Wilt u een volle, brede en zichtdichte heg? Dan raden wij meestal aan om de haag in zigzag aan te planten.

Zeker wanneer u kiest voor haagplanten die wat smaller opgaan is het verstandig om voor het zigzagpatroon te kiezen bij de aanplant. Zo groeit de heg sneller dicht en kunt u op korte termijn genieten van de privacy die uw tuinafscheiding te bieden heeft. Kiest u voor deze plantmethode? Dan heeft u iets meer haagplanten nodig per meter dan wanneer u voor een rechte haag kiest. Wanneer u nieuwe haagplanten online gaat kopen, kunt u aangeven hoeveel meter haag u nodig heeft. U kunt dan ook direct aanvinken dat u een zigzaghaag wilt aanleggen. U ziet dan direct hoeveel haagplanten u precies nodig heeft.

Hoeveel beuken per meter haag?

Voor beuken in pot van 125 tot 200 centimeter heeft u gemiddeld 4 stuks per meter nodig.

Hoeveel beuken per meter haag?

De beuk (wetenschappelijke naam: Fagus sylvatica) is een zeer geliefde haagplant onder tuinliefhebbers. De beukenhaag draagt in het voorjaar en de zomer zijn frisse, groene blad. In het najaar trakteert de beuk ons schitterende herfstkleuren, wat de heg een romantisch karakter geeft. ’s Winters houdt de beuk zijn dorre loof vast, waardoor de tuinafscheiding toch nog enige mate van privacy biedt. Beuken zijn smal opgaande haagplanten die, indien ze goed verzorgd worden na de aanplant, relatief snel kunnen uitgroeien tot een volle haag. Het is echter wel belangrijk dat u voldoende beuken per meter haag aanplant, zodat de tuinafscheiding ook echt dicht kan groeien.

Hoeveel beuken u nodig heeft per meter haag hangt er onder meer van af of u kiest voor planten met blote wortel, kluit of pot. Van beuken in pot heeft u gemiddeld 6 stuks per meter haag nodig. Het maakt daarbij niet uit of u kiest voor kleine planten van 40 tot 60 centimeter of voor de grotere exemplaren tot 100 tot 125 centimeter. Voor beuken in pot van 125 tot 200 centimeter heeft u gemiddeld 4 stuks per meter nodig. Koopt u beuken met kluit? Dan heeft u van haagplanten van 150 tot 200 centimeter ongeveer 3 stuks per meter nodig.

Hoeveel coniferen per meter aanplanten?
Van taxussen in pot heeft u 4 à 5 stuks per meter nodig wanneer u kiest voor een formaat van 40 tot 80 centimeter hoogte.

Hoeveel coniferen per meter aanplanten?

Ook coniferen zijn populaire haagplanten die we veel terugzien in Nederlandse tuinen. Of u nu kiest voor een strakke, formele taxushaag of voor een mooie heg van levensboom (Thuja): coniferen gaan goed samen met verschillende tuinstijlen. Hoeveel coniferen u per meter heg nodig heeft hangt af van het soort haagconifeer dat u kiest. Koopt u taxus met kluit? Dan heeft u 3 stuks per meter nodig als u kiest voor een hoogte tussen de 60 en 140 centimeter. Van taxussen die tussen de 140 en 200 centimeter hoog zijn heeft u 2 stuks per meter nodig.

Van taxussen in pot heeft u 4 à 5 stuks per meter nodig wanneer u kiest voor een formaat van 40 tot 80 centimeter hoogte. Van haagplanten tussen de 100 en 200 centimeter heeft u er meestal 3 per strekkende meter nodig. Voor andere haagconiferen geldt dat u er gemiddeld 6 per meter nodig heeft als u voor kleine, jonge boompjes kiest. Voor wat grotere bomen die 60 tot 120 centimeter tellen heeft u er ongeveer 3 per meter nodig. Ook de grotere exemplaren kunt u het best met 3 per meter aanplanten. Zo ontstaat er een mooie en dichte heg.

Hoeveel laurierkers per meter?

Voor nagenoeg alle soorten laurierkers geldt dat kleine haagplanten het liefst met 6 per meter worden aangeplant.

Hoeveel laurierkers per meter?

Er zijn diverse soorten laurierkers verkrijgbaar. Zo heeft de Portugese laurier een slanke groeivorm, terwijl de laurierkers 'Novita' en 'Rotundifolia' bijvoorbeeld vrij breeduit groeit. Voor nagenoeg alle soorten laurierkers geldt dat kleine haagplanten het liefst met 6 per meter worden aangeplant. Iets grotere exemplaren kunnen met 4 à 5 per meter worden neergezet. Koopt u laurierkers die vrij breed wordt, bijvoorbeeld de laurier 'Genolia'? Dan kunt u deze in de grotere formaten van 175 tot 200 centimeter zelfs per 2 stuks per meter aanplanten.

Heeft u een mooie haagplant op het oog waarmee u een heg wilt aanleggen? Dan vindt u in onze webshop een handige rekentool. Hiermee rekent u snel en eenvoudig uit hoeveel haagplanten per meter u nodig heeft. U hoeft zich natuurlijk niet aan dit aantal te houden. Is uw budget wat kleiner, of ambieert u geen hele volle of blikdichte haag? Dan kunt u ook minder haagplanten per meter neerzetten dan wij aanbevelen. Om een mooie, egale heg te creëren is het echter wel aanbevolen om uit te gaan van het aantal haagplanten dat we adviseren.

Kijk eens rond in onze webshop welke haagplanten we allemaal te bieden hebben. Heeft u nog vragen over onze haagplanten of over de ideale plantafstand? Neem dan gerust eens contact met ons op. Onze professionals helpen u graag verder als u er zelf niet meer uitkomt.