Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Taxushaag

De taxushaag is geliefd en dat is zeker niet zonder reden. Onder de coniferen is de taxus namelijk één van de krachtigste plantensoorten. De taxus kan een erg hoge leeftijd bereiken, wat de duurzaamheid van de haag garandeert. Bovendien kan een taxushaag prima op schaduwrijke plekken geplant worden zonder dat dit nadelig is voor de groei. Naast zijn gebruik als haagplant heeft de taxus een lange geschiedenis als een bijzondere boom die op veel waardering van mensen kon rekenen.

Geschiedenis van de taxushaag

Geschiedenis van de taxushaag

Zeggen dat de taxushaag een inheemse haagsoort is, is in zacht uitgedrukt – vermoedelijk groeit de taxus hier al sinds de laatste ijstijd. Dit betekent dat de taxus gedurende enkele duizenden jaren één van de weinige wintergroene haagplanten in de regio was. Hierdoor werd taxus door mensen als een opmerkelijke boom gezien en werden er bovennatuurlijke kwaliteiten aan toegeschreven. De oude Germanen gebruikten daarom graag taxushout om magische formules in het runenschrift in te kerven.

Sinds de middeleeuwen wordt taxus veelvuldig op kerkhoven geplant, waarschijnlijk als symbool voor een lang leven. Omdat de taxus voor zowel mensen als dieren giftig is, wordt hij echter ook met de dood geassocieerd. Misschien werd hij daarom ook wel op het kerkhof geplant, of om boeren te ontmoedigen hun vee daar te laten grazen. Taxushout werd vroeger gewoon ook voor praktische zaken gebruikt, namelijk voor het vervaardigen van hangbogen. In de moderne tijd heeft taxus nog steeds een belangrijke functie – uit taxus kunnen namelijk grondstoffen voor medicijnen tegen kanker gewonnen worden.

De taxushaag – een veelzijdige haag

De taxus is geschikt voor verschillende haagtypes

In de tuinbouw doet taxus al langere tijd mee als haagplant. Maar ook in de siertuinbouw heeft hij een indrukwekkende staat van dienst doordat een taxushaag zich eenvoudig in allerlei bijzondere vormen laat snoeien. Dat dit zo goed mogelijk is, komt vooral door de trage groei van de taxus – eenmaal in vorm zal hij niet gauw er weer uit groeien. Dit betekent echter wel dat een taxushaag wat geduld nodig heeft. Een taxushaag is het wachten echter meer dan waard. Twee keer per jaar snoeien is aan te bevelen om de vorm van de haag optimaal te houden. Taxussen zijn geschikt zowel als afscheidingshaag en als sierhaag. Met zijn schitterende groene naalden en opvallende rode bessen in de herfst misstaat een goed gevormde taxushaag in geen enkele formele tuin. Hoewel deze bessen – net als de rest van de plant – voor mensen gevaarlijk zijn, kunnen vogels ze prima eten. Zo zal een taxushaag, ondanks zijn gif, toch voor leven in de tuin zorgen en zo een steentje bijdragen aan de plaatselijke natuur.

Wanneer taxus eenmaal goed geaard is, heeft hij nog maar weinig verzorging nodig. Vooral in de eerste jaren na het planten is de taxushaag gevoelig voor droogte en zal daarom geregeld extra water moeten krijgen. De taxus houdt echter ook niet van 'natte voeten' en vereist daarom bij vochtige, kleiachtige bodemsoorten goede drainage. Maar eenmaal op de juiste plek geplant, zal taxus gestaag doch krachtig blijven groeien. Taxushagen zijn namelijk zeer winterhard en hebben geen last van een standplaats in de schaduw. Bovendien is taxus nauwelijks vatbaar voor ziektes. Daarom zijn er zelfs voorbeelden bekend van taxusbomen die honderden- tot zelfs duizenden jaren oud zijn geworden.

Taxusvarianten

Welke soorten taxus zijn er?

Door de vele toepassingen zijn taxussen gewilde haagplanten geworden en zijn er daarom ook vele varianten ontwikkeld. Zo zijn er maar liefst 400 taxuscultivars bekend! De meest bekende soort taxus is echter de gewone taxus, oftewel de Taxus baccata. Hoewel er ondertussen erg veel cultivars zijn afgeleid van de Taxus baccata, blijft hij door zijn goede eigenschappen zelf ook onverminderd populair voor gebruik als haagplant.

Een veel gebruikte cultivar voor taxushagen is de Taxus media, verkrijgbaar in de vrouwelijke variant (de Taxus media 'Hicksii') en de mannelijke tegenhanger (de Taxus media 'Hillii').  De taxus media heeft grotendeels dezelfde kenmerken en kwaliteiten als de Taxus baccata, met als grote uitzondering het feit dat hij nog langzamer en een stuk compacter groeit. Dit maakt Taxus media minder geschikt voor hogere hagen zoals afscheidingshagen dan de Taxus baccata. Maar daartegenover staat dat Taxus media 'Hillii' en 'Hicksii' zich weer beter lenen voor vormsnoei. Als buxusvervangers zijn ze eveneens zeer geschikt.

Alleen de vrouwelijke Taxus media 'Hicksii' zal bessen produceren, maar voor zo'n taxushaag met bessen moet de taxus 'Hicskii' bevrucht worden door Taxus media 'Hillii'. Mocht er behoefte zijn aan een haag die het hele jaar door egaal groen blijft, is het dus ook mogelijk een taxushaag van alleen maar mannelijke planten aan te leggen.

Kiezen voor een taxushaag

Kiezen voor een taxushaag

Er zijn veel goede redenen te bedenken om een taxushaag te planten, waarbij vooral de kracht en duurzaamheid van deze plant opvallen. Kiezen voor een taxushaag vergt misschien wel wat geduld, maar het is wel een keuze voor de lange termijn. Een taxushaag kan ook in kleine tuinen geplant worden, door zijn gematigde groeisnelheid zal hij immers niet gaan woekeren. Voor wie zich ertoe aangetrokken voelt bijzondere inheemse haagplanten in de tuin te hebben is de taxus een echte aanrader. Doordat hij makkelijk te verzorgen is, zal taxus onervaren tuiniers geen problemen opleveren.