Voor welk tuinontwerp is de haagbeuk geschikt?

18 september 2019
Voor welk tuinontwerp is de haagbeuk geschikt?

De haagbeuk is een haagplant die niet alleen praktisch is, maar ook een interessant uiterlijk heeft. De bladverliezende haagplant, die de wetenschappelijke naam Carpinus betulus draagt, wordt veel aangeplant in informele tuinen. Maar voor welk tuinontwerp is de haagbeuk nog meer geschikt? Onze tuinexperts vertellen u graag op welke manieren de haagbeuk kan worden toegepast en welke voordelen deze haagplant biedt.

Wat is de haagbeuk voor haagplant?
De haagbeuk is een haagplant die zijn blad verliest gedurende de winter. In de lente loopt hij weer uit met fris, groen loof.

Wat is de haagbeuk voor haagplant?

De haagbeuk is een haagplant die zijn blad verliest gedurende de winter. In de lente loopt hij weer uit met fris, groen loof. In de herfst laat de Carpinus betulus schitterende herfstkleuren zien. Uiteindelijk verdort het blad en valt het uit. In dit opzicht verschilt de haagbeuk van de beukenhaag (Fagus sylvatica) – die houdt zijn dorre loof immers vast gedurende de winter, waardoor hij ook dan de nodige privacy biedt. Toch biedt de haagbeuk ook diverse voordelen. Zo is deze haagplant geschikt om in een natte grond aan te planten. Dit geldt niet voor de beukenhaag, die natte voeten absoluut niet weet te waarderen.

De haagbeuk hoeft trouwens niet per se in een vochtige bodem te worden aangeplant – hij verdraagt nagenoeg elke grondsoort goed. De Carpinus betulus is wat dat betreft geen veeleisende haagplant. Ook wat betreft zijn standplaats heeft hij geen bijzondere eisen: zowel in de zon, schaduw als halfschaduw gedijt de haagbeuk prima. Een ander voordeel dat de haagbeuk biedt ten opzichte van de beuk is dat zijn bladeren in het voorjaar allemaal gelijktijdig uitlopen. Bij een beukenhaag kan daarin nog weleens wat verschil zitten: de ene plant loopt eerder uit dan de andere.

Wanneer u op zoek bent naar een haagplant met een sterk karakter zou u de haagbeuk beslist in uw overwegingen mee moeten nemen. De haagplant gedijt onder bijna elke omstandigheid prima en geeft uw tuin ook nog eens een fraaie, robuuste en landelijke uitstraling.

In welke tuin komt de haagbeuk het beste tot z’n recht?
De haagbeuk kan in al dit soort tuinontwerpen prima als tuinafscheiding dienen.

In welke tuin komt de haagbeuk het beste tot z’n recht?

Bladverliezende haagplanten worden doorgaans aangeplant in informele tuinen. Denk daarbij aan de landelijke tuinstijl, de natuurlijke tuin of zelfs de cottagetuin. Natuurlijk kunt u ook meerdere tuinstijlen met elkaar combineren – dit geeft een speels en sfeervol effect. De haagbeuk kan in al dit soort tuinontwerpen prima als tuinafscheiding dienen. De haagbeuk is geschikt voor zowel lage als hoge hagen. Na de aanplant dient u wel te wachten met het snoeien van de haagbeuk tot hij de door u gewenste hoogte heeft bereikt. De haagbeuk is ook in een strakke haagvorm te snoeien, waardoor hij ondanks zijn bladverliezende karakter toch een nette uitstraling houdt.

De haagbeuk is dus voor diverse tuinen geschikt. Ook in een vogelvriendelijke tuin past de Carpinus betulus erg goed thuis: in de herfst produceert deze haagplant immers zaden die graag gegeten worden door bepaalde vogels en nuttige insecten. De haagbeuk is een inheemse haagplant die op positieve wijze bijdraagt aan biodiversiteit in uw tuin. Wilt u uw tuin duurzamer maken? Dan past de haagbeuk prima in dat plaatje thuis.

Direct een mooie haag vaan haagbeuk in uw tuin?
Een goede oplossing is dan om haagbeuk kant-en-klaar te kopen.

Direct een mooie haag vaan haagbeuk in uw tuin?

De Carpinus betulus staat niet bekend om zijn snelle groei. Gemiddeld neemt deze haagplant 20 tot 40 centimeter in hoogte toe. Een vrij gemiddelde groeisnelheid, maar het kan u toch te traag gaan wanneer u snel een mooie hoge haag in uw tuin wilt hebben staan. Een goede oplossing is dan om haagbeuk kant-en-klaar te kopen. U koopt dan een haag van haagbeuk die de door u gewenste hoogte (tussen de 60 en 200 centimeter) reeds bereikt heeft. De haagelementen zijn per stuk een meter breed. Voor een haag van 10 meter heeft u dus 10 kant-en-klare haagelementen nodig.

Een perfecte oplossing voor iedereen die een oude schutting of haag wil vervangen voor de charme die een haag van haagbeuk te bieden heeft. Ook wanneer u net bent verhuisd en uw tuin nog helemaal kaal is kan een kant-en-klaarhaag een uitkomst bieden. Dat scheelt u -afhankelijk van de hoogte- enkele jaren tijd, verzorging en geduld!

Haagbeuk online kopen: waar let ik op?
Let wel op dat u de haagbeuk alleen bestelt bij een betrouwbaar bedrijf dat echte professionals in dienst heeft.

Haagbeuk online kopen: waar let ik op?

De haagbeuk is snel en eenvoudig online te kopen via onze webshop. Het online bestellen van haagplanten brengt vele voordelen met zich mee. Zo hoeft u de haagbeuk niet zelf te vervoeren. Ook profiteert u van de lage prijzen die online winkels kunnen bieden ten opzichte van tuincentra en andere fysieke winkels. Let wel op dat u de haagbeuk alleen bestelt bij een betrouwbaar bedrijf dat echte professionals in dienst heeft. Zo werken wij alleen samen met de allerbeste kwekers die al jaren ervaring hebben op het gebied van verschillende haagplanten.

Op de kwekerij ontvangt de haagbeuk alle zorg die hij nodig heeft. Ook worden de haagplanten voorzien van alle nodige voedingsstoffen en mineralen. Zo groeit de haagbeuk uit tot een sterke haagplant die uw tuinontwerp zeker naar een hoger niveau zal tillen. We durven te zeggen dat onze haagplanten van topkwaliteit zijn: wanneer ze u bereiken verkeren ze in uitermate goede conditie. De haagbeuk is een onderhoudsvriendelijke plant die eenvoudig te verzorgen is. Met de minimale verzorging blijft een haag van haagbeuk dus ook in opperbeste conditie.

Heeft u nog vragen over het kopen van haagbeuk? Of wilt u misschien meer weten over onze andere planten? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan zowel telefonisch als per e-mail. We vertellen u graag meer over onze diverse haagplanten en wat deze voor uw tuinontwerp kunnen betekenen. Een mooie en gezonde tuinafscheiding begint altijd bij Haagplanten.net