Haagbeuk snoeien

Haagbeuk snoeien

De haagbeuk is als robuuste, weinig veeleisende plant veel te vinden als haag in tuinen. Het is niet moeilijk om te achterhalen waarom veel klanten de haagbeuk zo zien zitten. Mensen die haagbeuken bij ons kopen vertellen soms waarom ze voor deze plantensoort kozen. Wat mensen het meest lijken te waarderen is de gemakkelijke aard van deze plant. Waar veel planten een duidelijke voorkeur hebben voor een bepaalde grondsoort, bijvoorbeeld natte, voedselrijke klei of juist relatief droge en arme zandgrond, heeft de haagbeuk een veel beperkter eisenpakket. Dat maakt de haagbeuk een logische, voor de hand liggende keus in bijvoorbeeld tuinen met zware, slecht gedraineerde grond.

Haagbeuken zijn dus betrekkelijk makkelijk in gebruik. Dat kan een voordeel zijn voor mensen die wat minder groene vingers hebben. Voor slechts een klein beetje moeite wordt u beloond met een sterke, gezonde en mooi natuurlijke haag. Maar ook robuuste hagen als de haagbeuk hebben baat bij onderhoud. Dat onderhoud zit ‘m vooral in het snoeien van de haagbeuk. Zoals bij de meeste haagplanten is er regelmatige snoei nodig om ze goed uit de verf te laten komen. U zult waarschijnlijk niet op zoek zijn naar een wilde haag die breed uitwaaiert en veel te hoog wordt met de jaren. Snoeien is dé manier om het groeiproces van de haagbeuk volledig naar uw hand te zetten.

Wanneer moet ik de haagbeuk snoeien?

De haagbeuk lijkt niet alleen qua eigenschappen en uiterlijk erg veel op de beuk, ook de snoei-instructies komen grotendeels overeen met deze andere bekende haagplant. Eén keer per jaar snoeien is in vrijwel alle situaties meer dan voldoende. Als u de haag extra netjes wilt hebben, dan is twee of meer keren per jaar ook een optie, maar echt nodig is het niet. Het is het beste om de eerste keer te snoeien vòòr de langste dag van het jaar (dus voor 21 juni). In het voorjaar en in de zomer groeit de haagbeuk namelijk het hardst en heeft hij genoeg mogelijkheden om te herstellen van de snoei. Mocht u later in het jaar de haagbeuk nog een keer willen snoeien, doe dit dan voor september om schade te voorkomen. Als u echt drastisch wilt snoeien, dan is de winter een goed moment. Doordat de haagbeuk op dat moment in rust is, kunt u gerust grote delen van de haag wegknippen. In de lente zal hij dan weer uitlopen in de vorm die u wenst.

Afhankelijk van uw wensen kunt u de haagbeuk dus eigenlijk op elk moment van het jaar wel snoeien. Pas echter wel op bij felle zon en bij nachtvorst. Bij felle zon bestaat de kans dat de takken licht beschadigd raken na het snoeien. Dit heeft invloed op de bladproductie, waardoor uw haag tijdelijk wat minder mooi zal zijn. Ook dagen met nachtvorst zijn uiteraard geen goed moment om te snoeien. De planten hebben dan al genoeg moeite met het overleven van de nachten. Gelukkig is de haagbeuk een robuuste plant en herstelt hij zich altijd. De schade die de haag dus op kan lopen bij snoeien op het verkeerde moment is beperkt en verdwijnt na een tijdje vanzelf weer, maar voorkomen is beter dan genezen.

Om een mooie, volle haag te creëren, is het belangrijk vroeg te beginnen met het snoeien van de haagbeuk. Op elke plek waar hij afgeknipt wordt, zal hij namelijk vertakken. Begint u dus meteen na het planten al met het snoeien (wat wel aangeraden wordt), dan krijgt u veel sneller een volle, zichtdichte haag. Als u de haagbeuk snoeit voordat deze de gewenste hoogte heeft bereikt, snoei dan alleen de zijkanten. Het snoeien van de bovenkant heeft op dat moment nog geen zin. Dit is pas nuttig als de haagbeuk hoog genoeg is.

Hoe snoei je een haagbeuk?

Hoe moet ik de haagbeuk snoeien?

Als de snoeisessie eenmaal is aangebroken is het een kwestie van precisie en overzicht houden. Met een (elektrische) heggenschaar knipt u gelijkmatig enkele centimeters weg. Liefst niet teveel - als u een fout maakt is het fijn als u niet meteen een groot stuk heg hoeft weg te knippen om weer een strak en egaal resultaat te krijgen. Als u een stukje hebt gedaan kunt u even wat afstand nemen van de haag om het resultaat te aanschouwen. Ziet het er goed uit? Ga dan verder met snoeien en check met regelmatige tussenpozen of de haag recht blijft. Als u er zeker van wilt zijn dat u recht snoeit kunt u een touwtje spannen over de lengte van de heg. Zo kan er eigenlijk weinig misgaan!

Zorg er wel voor, dat de bovenkant van de haag nooit breder wordt dan de onderkant. Als dat gebeurt, houdt de bovenkant namelijk het zonlicht weg bij de onderkant. Het kan dan gebeuren dat de haag er minder mooi uit gaat zien. Het beste kunt u er dus voor zorgen dat de bovenkant van de haag net iets smaller is dan de onderkant, zodat de gehele haag in het zonlicht kan baden. Mocht u de bovenkant van de haag ook mee snoeien, zorg er dan voor dat u de afgeknipte takken van de bovenkant af haalt. Deze houden het zonlicht tegen voor de haag – en die kan dat zonlicht beter gebruiken dan de afgeknipte takken dat kunnen. Gebruik bij voorkeur altijd scherp gereedschap voor het snoeien. Dat maakt het werk niet alleen makkelijker voor u, maar het is ook beter voor de plant. Zo ontstaan er geen rafelige randjes aan de eindjes van de takken en is het voor de haagbeuk gemakkelijker om te herstellen.

Wilt u graag meer weten over haagbeuk planten of waarom mensen haagbeuk kopen? Volg de links en ontdek alles over de haagbeuk!