Deze haagplanten kunt u ook solitair planten!

28 februari 2019
Deze haagplanten kunt u ook solitair planten!

Wanneer er al een mooie haag in uw tuin prijkt, overweegt u meestal niet om nog meer haagplanten aan te schaffen. Toch zijn er hele mooie, sierlijke haagplanten die u ook solitair kunt planten. Dergelijke haagplanten kunnen een schitterende aanvulling op uw tuinontwerp zijn. We lichten graag enkele elegante haagplanten uit die uw tuin op deze manier zouden kunnen verrijken. Een tuin is en blijft immers toch het verlengde van uw woonkamer: zo nu en dan moet er eens iets worden veranderd om het spannend en eigentijds te houden!

De taxus
Zo’n groepje taxussen geeft uw tuin een elegante en ietwat statige uitstraling.

De taxus

Taxushagen zijn zeer populair onder tuiniers in Nederland en België. Er is bijna geen enkele andere haagplant die zo’n strakke, wintergroene muur van planten kan vormen als de taxus. Toch kan deze haagplant ook prima solitair worden aangeplant. De taxus is zeer geschikt voor vormsnoei en kan in allerlei creatieve vormen worden geknipt. Een populaire vorm is de spiraalvorm: hiervoor worden meestal coniferen gebruikt. Doordat de taxus vrij traag groeit, behouden snoeifiguren langere tijd hun vorm. Maar ook als solitaire boom zien we de taxus terug, meestal in wat grotere tuinen.

Zo is het bijvoorbeeld erg mooi om taxusbomen in groepjes aan te planten en wat hoger te laten worden. Zo’n groepje taxussen geeft uw tuin een elegante en ietwat statige uitstraling. Daarnaast is de taxus wintergroen, dus geniet u het hele jaar door van het schitterende uiterlijk van deze veelzijdige haagplant. Het moge duidelijk zijn: de taxus is als haagplant bijzonder geschikt, maar ook als solitaire plant mag hij niet worden uitgesloten. Op beide manieren kan de taxus een geweldige toevoeging aan uw tuin zijn.

De rhododendron
Deze wintergroene struik wordt gekenmerkt door zijn prachtige bloemen wanneer hij in bloei staat.

De rhododendron

De rhododendron is eigenlijk meer bekend als sierstruik dan als haagplant, maar toch vonden wij ‘m de moeite waard om uit te lichten. Deze wintergroene struik wordt gekenmerkt door zijn prachtige bloemen wanneer hij in bloei staat, ergens tussen begin april en eind juni. De kleur van deze bloemen varieert per soort rhododendron. En hoewel deze struik steeds vaker in lage hagen gebruikt wordt, blijft hij ook solitair of in groepjes een sierlijke aanvulling op menig tuinontwerp. Als borderbeplanting doet deze struik het dan ook bijzonder goed.

De rhododendron is een zuurminnende haagplant. Een zure, voedingsrijke en goed doorlatende bodem is dus aan te raden wanneer u deze sierstruik aan wilt planten. U kunt uw bodem ook geschikt maken voor de rhododendron door ‘m twee maal per jaar te bemesten: voor de bloei en in het najaar nogmaals. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld organische siertuinmest: deze meststof bevat alle voedingsstoffen en mineralen waar de rhododendron wel bij vaart. Door de rhododendron regelmatig te bemesten stimuleert u een rijke en gezonde bloei.

Portugese laurierkers
De laurierkers is een bijzonder mooie en charmante haagplant die bij de meeste mensen erg goed in de smaak valt.

Portugese laurierkers

De laurierkers is misschien wel een van de meest geliefde haagplanten van tuinminnend Nederland. De laurierkers is een bijzonder mooie en charmante haagplant die bij de meeste mensen erg goed in de smaak valt. Daarnaast zijn de verschillende soorten laurier wintergroen en groeien ze zeer snel uit tot een volle, blikdichte haag. De laurierkers staat namelijk bekend als rasechte groeikampioen en is dan ook erg geschikt om een hogere privacyhaag mee aan te leggen. Maar wist u dat de laurierkers ook prima solitair aangeplant kan worden? Dat kan met alle soorten laurier, maar met de Portugese laurier geeft dit echt een schitterend effect.

De Portugese laurier wordt gekenmerkt door zijn langwerpige, diepgroene blad. Dit type laurier gaat iets ranker op dan de andere soorten laurierkers. Dit geeft de Portugese laurier iets teers en elegants: de perfecte ingrediënten voor een solitaire sierstruik. De Portugese laurierkers kan alleen worden aangeplant of in groepjes. Daarnaast kan hij ook in wat grovere snoeivormen geknipt worden. U zult dan niet hetzelfde resultaat boeken als met een typische vormsnoeiplant als de buxus of de taxus, maar het zorgt desalniettemin voor een mooi en sierlijk effect. Met de Portugese laurierkers als solitair aangeplante struik creëert u een mooie en natuurlijke sfeer in uw tuin!

De levensboom of thuja
U bepaalt namelijk zelf de uiteindelijke hoogte van de conifeer door hem te snoeien.

De levensboom of thuja

Een echte klassieker onder de coniferen is de levensboom (wetenschappelijke naam: thuja). Coniferen worden veelvuldig gebruikt in hagen. Dat is niet voor niets: coniferen passen bij nagenoeg elke tuinstijl en zijn oersterk. Daarnaast zijn de meeste coniferen wintergroen en zorgen ze dus het hele jaar door voor beschutting in uw tuin. Ambieert u een hoge privacyhaag? Dat is met de thuja geen enkel probleem. Deze statige conifeer komt in diverse soorten. Zo worden de thuja ‘Brabant’ en de iets meer sierlijke thuja ‘Smaragd’ vaak als haagplant gebruikt. Voor zeer hoge hagen worden vaak de diverse typen Reuzenlevensboom gebruikt.

Maar ook solitair komen coniferen als de thuja heel goed tot hun recht. Zo kunnen ze worden aangeplant in groepjes of gewoon los. Zowel in kleinere als grote tuinen kan de thuja solitair worden neergezet. U bepaalt namelijk zelf de uiteindelijke hoogte van de conifeer door hem te snoeien. Ook kan de levensboom erg goed worden gebruikt voor vormsnoei. De eerder genoemde coniferenspiraal kan ook met de thuja prima gerealiseerd worden. Daarnaast kan deze conifeer ook heel goed in bolvorm of kegelvorm worden geknipt. Eigenlijk kunt u met de thuja als solitaire conifeer alle kanten op!

Naast bovengenoemde haagplanten zijn er natuurlijk nog veel meer soorten die als solitaire struik kunnen worden aangeplant. Denk bijvoorbeeld aan de buxus, of aan buxusvervangers als de Japanse hulst. Maar ook bladverliezende haagplanten als de Fagus sylvatica (beukenhaag), de Carpinus betulus (haagbeuk), vlinderstruik, hortensia en het Chinees klokje kunt u solitair of in groepjes neerzetten. Kijk snel in onze webwinkel voor de nodige tuininspiratie. Heeft u uw ideale haagplant gevonden? Dan kunt u deze direct snel en eenvoudig bij ons bestellen!