Een wintergroene haag die uw tuin wat kleur geeft? Dat kan!

23 maart 2019
Een wintergroene haag die uw tuin wat kleur geeft? Dat kan!

Sommige tuiniers vinden een wintergroene haag soms wat saai worden. De haag ziet er immers gedurende elk seizoen hetzelfde uit. In een formeel tuinontwerp komt zo’n altijdgroene haag natuurlijk fantastisch tot zijn recht, maar wanneer u behoefte aan wat meer kleur zult u sneller voor een bladverliezende haag kiezen. Maar wist u dat er ook wintergroene hagen die uw tuin wat kleur geven bestaan? Maak kennis met de mooiste bladhoudende haagplanten die voor wat kleuraccenten zorgen!

Taxus baccata
De bessen van de taxushaag zijn wel giftig voor mensen en veel dieren. Wees dus voorzichtig als u kleine kinderen of huisdieren rond heeft lopen.

Taxus baccata

De taxus is een elegante, diepgroene haagconifeer die gekenmerkt wordt door de welbekende rode bessen die tegen het einde van de zomer aan zijn takken verschijnen. De taxus is een geliefde, altijdgroene haagplant die heel goed in een strakke en formele vorm gesnoeid kan worden. De taxus is de enige conifeer die weer uitloopt op het kale hout. Dat maakt dan ook dat snoei zo goed verdragen wordt. Wilt u een taxushaag waar rode besjes aan groeien in het najaar? Kies dan voor de Taxus baccata. Deze produceert bessen. De mannelijke taxus (Taxus media 'Hillii') is juist geschikt voor mensen die een taxushaag zonder bessen ambiëren.

De bessen van de taxushaag zijn wel giftig voor mensen en veel dieren. Wees dus voorzichtig als u kleine kinderen of huisdieren rond heeft lopen. Vogels weten de taxusbessen echter wel te waarderen: voor hen is het een smakelijke voedselbron. Met een taxushaag in uw tuin zult u in het najaar dus ook de nodige vogels naar uw tuin trekken. In een vogelvriendelijk tuinontwerp past een taxushaag dus prima thuis.

Vuurdoorn
Laurier heeft grote, donkere, glanzende bladeren en springt daardoor meteen in het oog.

Vuurdoorn

De vuurdoorn (wetenschappelijke naam: Pyracantha) is een oersterke, altijdgroene haagplant die prachtige oranje tot rode bessen draagt in het najaar. De bessen blijven tot diep in de winter aan zijn takken hangen, dus u geniet een langere tijd van dit schitterende kleurenspektakel. Dit komt voornamelijk doordat vogels niet dol zijn op de bessen van de haagplant. Bij een flinke voedselschaarste zullen de vogels ze mogelijk wel opeten. Er zijn verschillende soorten vuurdoorn verkrijgbaar. Allemaal dragen ze veel bessen, waardoor het lijkt alsof de plant in vuur en vlam staat. Daar dankt de heester ook gelijk zijn naam aan.

Daarnaast heeft de vuurdoorn scherpe, stevige doorns. Dit maakt de een haag van vuurdoorn nagenoeg ondoordringbaar. Als inbraakwerende haag is deze heester dus uitstekend geschikt. De vuurdoorn laat zich prima snoeien, ook in een strakke haagvorm. Veel tuinliefhebbers vinden het echter zonde om de haagplant te rigoureus te snoeien: dit gaat ten koste van de bloei en de vorming van bessen. De vuurdoorn kan niet alleen als haag, maar ook als klimplant worden ingezet. Het is dan wel nodig om de plant te leiden, bijvoorbeeld langs een houten of metalen tuinscherm.

De klassieke haagplanten

Laurier heeft grote, donkere, glanzende bladeren en springt daardoor meteen in het oog.

Hulst (Ilex aquifolium)

De hulst (wetenschappelijke naam: Ilex aquifolium) is een wintergroene haagplant die bijzonder decoratief is. Van het stekelige, glanzende en diepgroene blad tot de rode besjes: een hulsthaag zal zeker de nodige aandacht naar zich toe trekken in uw tuin. Ook voor vogels zijn de steenrode bessen van de hulst nuttig. Ook de hulsthaag zal in uw tuin dus de nodige vogels aantrekken. Let op: de bessen van de hulst zijn giftig voor mensen. De haagplant laat zich goed snoeien en is nauwelijks doordringbaar door zijn stekelige blad. Daarnaast gedijt de hulst op de meeste grondsoorten goed, al houdt hij niet erg van natte voeten.

Een standplaats in de zon of halfschaduw is voor de hulst het allerbeste. In de schaduw kan deze haagplant echter ook worden neergezet. Verder is het ook zo dat de hulst pas na een aantal keren snoeien goed zichtdicht is. Dat is dus wel iets waarmee u rekening dient te houden. Bent u op zoek naar een wintergroene haagplant die kleur toevoegt aan uw tuin en bovendien schitterend is om naar te kijken? Dan zou de hulst nog wel eens een prima keuze voor in uw tuin kunnen zijn.

De klassieke haagplanten

Laurier heeft grote, donkere, glanzende bladeren en springt daardoor meteen in het oog.

Olijfwilg

De olijfwilg (wetenschappelijke naam: Eleagnus ebbingei) is een wintergroene struik die zeer geschikt is om aan te planten in de zilte bodem aan de kuststreek. Ook kan deze haagplant heel wat hebben als het aankomt op een fikse zeewind. Woont u aan de kust? Dan is de olijfwilg waarschijnlijk een heel geschikte haagplant voor in uw tuin. In het najaar verschijnen er prachtige, rode bessen met een zilveren gloed aan de takken van de plant. Zijn de bessen dieprood? Dan kunnen ze zelfs worden gegeten. De olijfwilg biedt als haag wat privacy, maar is niet helemaal zichtdicht zoals de taxus.

Wanneer de olijfwilg regelmatig gesnoeid wordt kan hij een stuk compacter en voller worden. Het is echter wel zo dat dit ten koste gaat van de bloei en de vorming van de bessen. Verder staat de olijfwilg, die ook wel zilverbes wordt genoemd, bekend om zijn zilverachtige blad. Dit geeft een bijzonder mooi effect. De olijfwilg laat zich goed combineren met andere beplanting. De heester gaat prima samen met verschillende tuinstijlen en is een plant die vrij veelzijdig is. Een mooie aanvulling op uw tuinontwerp is de zilverbes hoe dan ook absoluut!

Wilt u in uw tuin ook zo’n mooie wintergroene haag met bessen aanplanten? U kunt in onze webwinkel terecht voor de taxus, hulst, olijfwilg en vuurdoorn. Heeft u liever een wintergroene haag met een formeel karakter? Ook deze vindt u in ons assortiment, evenals diverse bladverliezende hagen. Kijk eens rond in ons webshop gedeelte en laat u verrassen door ons royale assortiment van sterke, gezonde en goed vertakte haagplanten!